Endavant, soterrament! Endavant, el Sant Feliu que voldrem!


Dijous, a les set de la tarda, es presentaran públicament dos elements fonamentals del Sant Feliu que construirem col·lectivament els propers anys:
  • el projecte d'obres, que presentaran responsables d'ADIF,
  • el procés de participació per decidir el Sant Feliu que hi haurà sobre les vies, que presentarem regidors de l'Ajuntament.
Sóc perfectament conscient que ja hi va haver un altre moment similar, a febrer de 2009. Entenc, per tant, qualsevol mostra d'escepticisme, per allò que diuen que "gat escaldat, amb aigua tèbia en té prou". Però vull fer una nova apel·lació no a un optimisme més fonamentat en la voluntat que en la realitat, sinó a un optimisme fonamentat clarament en dades objectives. Com explicava en aquest article:
  1. El 17 de gener va ser la primera vegada que el Ministre de Foment i el president d'ADIF van venir a anunciar públicament els seus compromisos a Sant Feliu.
  2. És la primera vegada que tenim un projecte d'obres aprovat i que ha completat tots els tràmits requerits per llei, incloses les declaracions d'impacte ambiental.
  3. És la primera vegada que tenim un pressupost executiu, complet, que ho inclou tot, començant per les expropiacions que es duran a terme aquest mateix any.
  4. És la primera vegada que l'Estat anuncia que assumeix íntegrament el cost de les obres.
  5. És la primera vegada que tenim un compromís clar de calendari anunciat pel Ministeri de Foment.
  6. El context econòmic permet el repunt de les inversions de l'Estat.
  7. El context polític exigeix que l'Estat demostri a Catalunya que hi és present molt més enllà de la judicialització de la política. He reiterat fins a l'extenuació a les autoritats de l'Estat que Sant Feliu pot ser (i per calendari hauria de ser) "la prova del cotó" en aquesta línia.
Voldria transmetre a tothom, per tant, la meva convicció que per primera vegada conflueixen tots els factors necessaris per tirar endavant el soterrament (compromisos acordats, projectes acabats i finançament clar) i la meva confiança en el compromís del Ministeri de Foment que a meitat de l'any que ve començaran les obres.

L'acte públic de dijous a la tarda neix de tres factors molt importants. En primer lloc, d'una confiança compartida en aquest calendari i d'un treball acordat en el marc de la Ponència Unitària del Soterrament, com s'expressarà en una roda de premsa el dimecres 2 de maig, el dia abans de la compareixença pública a la Sala Ibèria. En segon lloc, de la decisió d'ajustar-hi l'activitat municipal, amb la creació de l'Oficina del Soterrament en el darrer ple del mes d'abril i el fet de dedicar l'espai central de la plaça de la Vila durant la Fira al soterrament. I, finalment, en tercer lloc, de la voluntat de promoure clarament la participació de la ciutadania en l'enorme transformació urbana que emprendrà la nostra ciutat. Una voluntat que concretarem i detallarem a la roda de premsa del dia 2 i a l'acte públic del dia 3, i que, des de la meva perspectiva personal, jo mateix apuntava en aquest article.

Per veure amb els teus propis ulls com anirà endavant el soterrament i com podràs participar en la definició del Sant Feliu que voldrem crear damunt les vies, vine aquest dijous a la Sala Ibèria!!!

Comentaris