07/07/2017: Donem una oportunitat al coneixement i al diàleg.



Veïns i veïnes de Can Calders:

Demà dissabte, 8 de juliol, hi ha convocada una manifestació contra la ubicació d’un centre de culte musulmà al nostre barri, al carrer Joaquim Monmany. Com potser ja sabeu, es tracta del trasllat d’un centre que fa 14 anys que existeix al carrer Ventura i Gasol, molt a prop dels Padres i de l’Escola Nadal.

Vull que sapigueu que el lema de la manifestació és absolutament fals: ni l’Ajuntament imposa el centre de culte ni el veïnat l’ha de patir.

L’Ajuntament no imposa res. Qualsevol centre de qualsevol religió és un equipament privat, impulsat per una entitat privada i regulat per una normativa que l'Ajuntament té l’obligació de cumplir. Si els requisits es compleixen, com és el cas, l’Ajuntament ha de concedir la llicència. A més que és un dret democràtic de la comunitat musulmana buscar el local que més s’adequa a les seves necessitats i comprar-lo, prohibir-ho hauria estat contrari a la llei.

El veïnat no ha de patir res. Sabem, per 14 anys d'experiència, que no hi ha hagut problemes de convivència per sorolls, mobilitat, incivisme, proximitat a les escoles, etc. Sabem, per 14 anys d'experiència, que la comunitat hi fa celebracions religioses, classes d'àrab (la 4a llengua més parlada al món) i altres activitats culturals. També sabem, per 14 anys d'experiència, que no hi ha hagut variacions en el preu dels habitatges o en les activitats de l'entorn. Si al Centre hi ha hagut una bona convivència, per què no ha de ser el mateix a Can Calders? Si molta gent ni sabia que hi havia un oratori, de tan desapercebut que passa!

Heu de saber que, amb aquesta manifestació, un partit d'extrema dreta pretén treure profit partidista i difondre idees obertament racistes, xenòfobes i discriminatòries, contràries al sentir majoritari de la gent de Sant Feliu i del nostre barri. Han fet per les xarxes socials una convocatoria molt àmplia. Per evitar incidents, ja hem previst un operatiu policial amb els Mossos d’Esquadra i la Policia Local.

Can Calders és un barri obrer, on vivim gent de totes les procedències. Tenim veïns i veïnes de diverses religions o de cap religió, i els seus fills i filles juguen i s’eduquen  lliurement i junts a les nostres escoles. El coneixement i el diàleg han estat sempre la base de la nostra convivencia, i així ha de continuar sent. No hem de permetre que l’extrema dreta tingui ni la més mínima oportunitat  de trencar-ho.

Com a alcalde, em comprometo a continuar treballant amb la comunitat i amb el veïnat, per consolidar el coneixement i el diàleg, per garantir la cohesió social al barri de Can Calders, i fer tot el que estigui a les meves mans, per a que no es trenqui la convivència a Sant Feliu.

Vull recordar a més, un fet que m'omple d'orgull de ciutat, i és la unanimitat de tots els grups del Ple, que en aquest mes de juny van donar suport sense fissures al manifest “Sant Feliu per la convivència i contra el racisme”.

Per  totes aquestes raons, us vull demanar que no doneu suport involuntari a l’extrema dreta, que no participeu en una manifestació que vol trencar la convivència al nostre barri. que promou la intolerància i va en contra dels drets dels santfeliuencs i santfeliuenques.

Jordi San José Buenaventura
Alcalde i Veí de Can Calders

He de reconèixer que feia anys, molts anys, que no tenia un rau-rau a l'estómac per un tema del govern de la ciutat. Però ara el tinc, i no em passarà fins demà a la nit. Conec el barri (o si més no em pensava que el coneixia) i em neguiteja veure persones conegudes i estimades donant suport, evidentment inconscient i involuntari, a "democracia nazional".

Vam pensar fer un acte públic a les Tovalloles, i fins i tot ho vaig comentar a tres persones de l'Associació de Veïns, llavors en procés de dissolució. Vam contactar amb la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat, però els seus responsables ens van comunicar, textualment: 
  • "No aconsellem les reunions multitudinàries de l’Ajuntament amb els veïns (o amb els veïns i la comunitat islàmica). Generalment acostumen a ser una ocasió simplement perquè les posicions més extremes es reforcin. Els moderats no gosen parlar i els més extrems “es llueixen”. Vaja, que generalment no serveixen per trobar una solució, sinó per agreujar més el problema. És impossible acontentar els qui simplement no volen aquest centre, de manera que surten d’aquestes reunions “sobreescalfats”. Allò més habitual és que després d’una reunió d’aquesta mena hi hagi una mobilització d’abast major."
Sé que el barri on visc és de gent treballadora i de totes les procedències. Però no ignoro que a molts països, vegi's França per exemple, una part significativa de la classe treballadora va passar de votar el Partit Comunista al Front Nacional, als le Pen pare i filla. La islamofòbia és justament el principal argument de l'extrema dreta europea, com destacava recentment La Vanguardia. És evident que, des de les conviccions i els valors democràtics, combatrem sense defallir a l'extrema dreta, enraonarem amb el veïnat (que comparteix indubtablement aquests valors i conviccions, però que de vegades se sent intranquil quan veu els telenotícies) i consolidarem la nostra diversitat i la nostra cohesió social.

Però, ho he de confessar, fins demà tindré un nus a l'estómac que feia anys, molts anys, que no sentia...

Comentaris