9 i 10 d'abril de 2016: XI Assemblea d'ICV, per construir l'hegemonia social i electoral per guanyar!

Article sobre un esdeveniment d'abril... redactat a l'agost.



El segon cap de setmana d'abril va tenir lloc a Barcelona, a les Cotxeres de Sants, la nostra onzena assemblea nacional. Emmarcada en un cicle electoral enormement intens i enormement interessant: el que va començar amb les municipals de maig, les catalanes de setembre, les generals de desembre i novament les generals de juny. Un calendari electoral infernal en què s'havia d'anar concretant l'opció central que vam adoptar a l'anterior assemblea (2013) de Viladecans: la confluència amb altres forces d'esquerra, quan, a més, entre 2013 i 2015 havien aparegut dos nous actors polítics, amb coincidències variables segons municipis i eleccions: els Comuns i Podemos. Una assemblea en què, unes setmanes abans, vam escollir nova direcció política i els relleus a les dues cares més visibles del nostre partit: Joan Herrera i Dolors Camats, els llocs dels quals ocupen ara, després de la ratificació dels i de les militants d'ICV, els companys David Cid i Marta Ribas, ben acompanyats també per Ernest Urtasun. L'ovació amb què vam acollir les intervencions d'en Joan i de la Dolors, que han sabut dirigir molt bé a ICV en aquests temps tan intensos va ser igualment llarga i intensa. Gràcies, moltíssimes gràcies, Joan Herrera, Dolors Camats!

El vídeo de l'assemblea recull de manera bastant gràfica el que avui som i volem ser a ICV. Els textos (32 pàgines) que vam debatre i aprovar els podeu consultar o descarregar en aquest enllaç. He volgut, però, separar les tres pàgines finals, que arrepleguen els acords més importants sobre el tema que més va centrar la nostra XI Assemblea: el procés de confluència. Aquí teniu les tres pàgines que van centrar el nostre debat i que finalment es van aprovar.

Aquest és un tema que a mi, en el bon sentit de la paraula, "m'obsessiona". Fa tres anys, dies abans de l'anterior assemblea de Viladecans, vaig escriure en aquest blog un article titulat: "Amb el nom que sigui, cal avançar en una aliança molt àmplia per la democràcia econòmica i la justícia social". I és que, per a mi, és absolutament evident que cal acumular totes les forces possibles per aconseguir I CONSOLIDAR passes clares en el camí de la transformació social des d'una perspectiva de millora de les condicions de vida de la classe treballadora. Cal construir una hegemonia electoral que sigui la conseqüència d'una hegemonia social, política i cultural, al servei dels treballadors i les treballadores, com deia el primer article de la Constitució de la República, de totes les classes. Aquella va ser una conclusió clara de l'assemblea de 2013 a Viladecans, i ha pres encara més força a les conclusions de l'assemblea de 2016 a les Cotxeres de Sants. 

En aquest sentit, hi ha tres de les conclusions que acabem d'aprovar que, a Sant Feliu, ens il·lusiona a tirar endavant amb força en aquest camí:

5. Impulsar de forma immediata, i amb la mirada posada en les eleccions municipals de 2019, processos de confluència a totes les localitats on encara no existeixen.

6. Avançar cap a l’acord que la confluència adopti, de forma progressiva i consensuada, la mateixa denominació a totes les institucions: Parlament de Catalunya, Corts Generals, Parlament Europeu, diputacions, consells comarcals i ajuntaments.


3. El funcionament es basarà en una democràcia total, en el principi d’una persona-un vot i en el que els organismes de direcció o coordinació, així com la confecció de les llistes electorals, siguin elegits en la seva totalitat de forma oberta.


Crec que l'assemblea d'ICV va deixar molt clar el nostre compromís i la nostra voluntat:
  • anirem a les eleccions municipals de 2019 amb el mateix nom amb què, amb tota seguretat, anirem a les eleccions al Parlament de l'any que ve. Serà, per tant, el primer cop que no ens presentarem amb les nostres sigles, sinó d'una aliança d'esquerres més capaç de construir hegemonia, i al qual aportarem, també a Sant Feliu, el millor de la nostra trajectòria i del nostre present, sumant amb les noves sensibilitats que s'apleguen a la confluència.
  • tot i que encara no s'ha decidit com es nomenaran les responsabilitats en el si d'aquesta aliança i com es faran les llistes electorals, ICV defensarem que no sigui per quotes de cadascuna de les organitzacions que confluirem, sinó escollits en llistes obertes, tal com vam aprovar a l'onzena assemblea, . És a dir, amb la mirada posada a les municipals, tant per escollir la persona que encapçalarà la llista, com per escollir tota la llista. Aquesta proposta és molt clara per la seva claredat i coherència democràtica, que desitjo i espero que sigui assumida per les forces que actualment hem format En Comú Podem i les que en el futur s'hi vulguin incorporar.
A Sant Feliu compartim clarament aquesta voluntat. En les darreres campanyes electorals, ja hem treballat com sempre amb EUiA , i també de manera molt activa amb Equo, Podem, Procés Constituent i altres persones interessades en aquest procés.  Un procés de confluència que, en la mesura que avanci a nivell general, a Sant Feliu hi prendrem part molt activa: cal construir conjuntament aquesta confluència, aquesta aliança a la que aspirem, i calen totes les mans per fer-la. Sempre, sempre, per millorar la vida de la gent que viu o aspira a viure del seu treball!

Tenim feina, molta feina... però bona, molt bona!!!

Comentaris