03/07/15: discurs de la primera tinent d'alcalde i portaveu d'ICV-EUiA, Lídia Muñoz.

Foto de Marc Rius per al Fet a Sant Feliu.
Gràcies a totes les persones que avui ens acompanyeu en aquest auditori, gràcies Síndic de Greuges, gràcies als alcaldes Baltasar, Merino i Vázquez, al company i diputat al Parlament de Catalunya, Jaume Bosch, i a la companya i diputada al Parlament, Dolors Camats, per ser amb nosaltres en un dia tan especial com avui.

Avui constituïm el 10è consistori des de la recuperació de la democràcia. Han estat trenta-sis anys en què la nostra ciutat i la nostra ciutadania han viscut molts canvis, tant pel que fa a la seva configuració física com pel que fa a la seva composició social.

Uns canvis que hem viscut des del carrer, des dels moviments socials, des de la participació en el teixit associatiu, des del govern i des de l’oposició.

Tot just fa quatre anys, la nostra coalició va recuperar l’alcaldia i, avui, després de les eleccions del passat 24 de maig, tornem a revalidar-la gràcies a la ciutadania. Vull donar les gràcies a les 4.526 persones que ens heu donat el vostre suport a les urnes. I sobretot, a la gent que heu conformat la nostra candidatura, a tota la militància que ens ha donat suport, i que ha dedicat bona part del seu temps a la defensa del nostre projecte comú.

Hem guanyat amb claredat, malgrat un saludable increment del pluralisme a l'Ajuntament que també s'ha produït a tot el país: hem estat primera força en cinc dels set districtes de Sant Feliu i segona força en els altres dos. Som l'opció política amb el vot més equilibrat a tota la ciutat, capaç de guanyar al centre del poble i a la majoria de barris. I això és una bona contribució al manteniment de la cohesió social que la nostra coalició realitza a la ciutat.

Avui vull destacar com, des del primer moment, des d’ICV-EUiA, amb en Jordi San José al capdavant, hem treballat amb responsabilitat, amb valentia i amb honestedat. I aquests són els valors que el nou grup municipal tornarà a tenir com a constant en la nostra feina diària.

I com es trasllada aquesta responsabilitat?

Responsabilitat perquè tenim sempre present que som ciutadans i ciutadanes que representem a altres ciutadans i ciutadanes, tots i totes nosaltres estem de pas, amb l’únic objectiu de governar per transformar i per aconseguir que la nostra ciutat avanci en l’assoliment de drets i en la reducció de les desigualtats, que a dia d’avui són moltes, masses.

Perquè la responsabilitat passa per estar al carrer -amb les persones- per dialogar constantment amb elles, i perquè les eines de participació estiguin presents en tota la nostra acció, perquè no ens conformem amb votar cada quatre anys, sinó que la ciutadania ha de ser partícip de les decisions que afecten la seva vida quotidiana.

Responsabilitat també perquè sabem que vivim un moment on cada vegada hi ha més famílies que ho estan passant malament, on les mesures momentànies ja no valen, on cal definir polítiques que reverteixin l’actual situació, i sabem que per fer això cal posar l’accent en el disseny d’accions definitives de lluita contra la pobresa i pel rescat social, i cal fer-ho, no únicament des de l’Ajuntament sinó des de totes les institucions. Els drets bàsics d’accés a l’alimentació, a l’habitatge i al treball han de ser accessibles a tothom.

Parlo de responsabilitat i parlo de valentia. Què volem dir amb valentia?

Valentia per estar a l’alçada del moment, perquè nosaltres participem i som protagonistes dels temps de canvi que vivim, i això passa pel que avui estem fent, mostrar la valentia en les decisions de govern, com per exemple en ser capdavanters en posar-ho tot a l’abast de tothom. Això es tradueix en mesures com la tarifació social que a Sant Feliu hem posat en marxa, aconseguint que la justícia social impregni els nostres serveis, i que avui a les escoles bressol municipals i a l’Escola Municipal de Música es pagui en funció de la renda. I aquest només és un exemple, segur que és millorable, però sobretot reflecteix un encertat camí perquè tothom pugui accedir als serveis públics en condicions d’equitat.

I Valentia perquè som la força política que va defensar el dret a l'autodeterminació de Catalunya en moments difícils, com va fer el PSUC, i que el continuem defensant ara com a ICV-EUiA. Defensem el dret de la ciutadania a decidir lliurement el seu futur com a poble. Totes les enquestes ens diuen que més del vuitanta per cent de la població comparteix la voluntat d'exercir aquest dret, malgrat que les forces centralistes ens el vulguin negar.

L'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat continuarà lluitant, com el que més, per l'assoliment de la sobirania nacional i social de la nostra nació, i vetllarem perquè ningú ens divideixi, per continuar sent un sol poble.

En una Catalunya intervinguda i segrestada amb la connivència d’un govern al servei de les grans corporacions i de les privatitzacions, la societat civil i les forces de canvi estem disposades a capgirar el nostre país per poder decidir-ho tot, per garantir els serveis públics, com el transport, la sanitat, l’educació i posar-los a l’abast de tothom.

El nostre futur com a país no es pot resoldre si no solucionem les problemàtiques diàries que la societat pateix. Perquè els mateixos que ens han portat a aquest atzucac són els que han posat per davant el procés de privatització de la salut pública, o el rescat de les empreses concessionàries de les autopistes, per sobre dels interessos de la majoria.

Responsabilitat, valentia.

I per últim, vull parlar d’honestedat,

Honestedat, perquè és el nostre ADN, perquè ho portem al cap, al cor i a les mans, perquè així ho venim fent des què els nostres companys i companyes del PSUC van liderar els moviments de transformació social durant la dictadura i des d’aquest ajuntament al 79. Perquè és la nostra herència i un dels nostres valors essencials.

I honestedat també perquè és l’única manera de desenvolupar el nostre ideari i el nostre programa. Som gent honesta com la gent que representem. Us puc dir amb total seguretat, que la gent que representa algun tipus d’interès propi que no es pugui explicar per la via del bé comú, no té cabuda ni a les nostres files, ni al nostre entorn.

Responsabilitat, valentia i honestedat, tres aspectes bàsics del nostre comportament que han regit el nostre camí, amb el que reprenem la nostra feina al servei de tothom des del primer fins l’últim minut del mandat.

Alhora, vull destacar que com sempre ens mantindrem ferms en la defensa dels valors que representem, i que continuarem tenyint les polítiques del nostre ajuntament de roig, de verd, i de violeta, treballant per una societat més igualitària i més lliure, per la justícia social i per la defensa del medi ambient i del creixement sostenible.

Per últim vull fer un especial agraïment a la nostra companya Conxita Fernández, que ha estat al nostre costat al servei de Sant Feliu durant aquests darrers quatre anys de mandat com a regidora de dones i polítiques d’igualtat. Segur que la seva lluita en la consecució de la plena igualtat continuarà des del partit i des de qualsevol dels àmbits on ella hi sigui present. I que com tots i totes nosaltres, i agafant prestada una frases de Rosa Luxemburg, continuarem lluitant "Per un món on siguem socialment iguals, humanament diferents i totalment lliures”.

Visca Catalunya, visca Sant Feliu!!