19/06/14: a la Riera de la Salut comencen les obres més importants d'aquest estiu.

Aquesta és una visió general de l'àmbit d'obres més important d'aquest estiu, i que han començat així que ha acabat el curs escolar:

Les obres afecten a la cruïlla del carrer Constitució amb la Riera de la Salut, i volen endreçar un espai que, amb les obres de la Riera de la Salut i del Centre Cívic de les Tovalloles, han de tenir una solució global, digna i gairebé definitiva. Dic gairebé perquè, com tothom pot suposar, serà "definitivament definitiva" quan aconseguim el soterrament de les vies. En aquesta notícia del web de l'Ajuntament es dóna una informació completa del procés de l'obra.

En aquest escrit, m'agradaria donar la màxima informació i detall sobre el que volem fer per millorar un espai tan central i transitat de la nostra ciutat.

Punt 1: entrada al pont des del passeig dels Pins.
En el punt on hi ha aquest pas zebra, es farà un pas de vianants elevat que unirà les dues voreres. Per tant, se suprimirà aquesta banda reductora de velocitat.

Dins el pont, i per tal de guanyar una mica d'alçada per als vianants, se suprimiran les dues voreres. Es repararà tot l'asfalt i es mantindran els dos sentits de circulació de cotxes. Per separar el pas dels vehicles dels de vianants, hi haurà uns elements de separació i seguretat per a aquests. L'enllumenat del pont serà també nou.

Punt 2: entrada al pont des de la Riera de la Salut.
En aquest punt, on ara hi ha aquest pas zebra, s'uniran també les dues voreres amb un nou pas elevat de vianants. La mobilitat per a persones amb bicicleta, cotxets o amb cadira de rodes millorarà molt amb el conjunt d'actuacions que hi haurà en aquest indret.

Punt 3: accés des de la Riera de la Salut al carrer Constitució.
En aquest punt hi haurà un doble accés: amb escala i amb una nova rampa de pendent molt suau.

Punt 4: calçada de la Riera de la Salut.
Aquí se suprimirà aquest aparcament lateral a la dreta. Per tal de donar continuïtat al tram ja urbanitzat de la Riera de la Salut (des de la Rambla fins al carrer Can Calders),  es mantenen els tres carrils que hi ha en aquesta part ja acabada: un sentit de circulació en cada sentit i el carril bici. Per descomptat que es manté el parterre que hi ha actualment, i els plataners centenaris de la riera.

Punt 5: tram de la Riera, entre la via i el carrer Can Calders.
Donant-li coherència a aquest tram en relació al tram similar del Passeig dels Pins, es convertirà aquest tram de carrer en un espai amb plataforma única (l'asfaltat pujarà fins al nivell de la vorera, de manera que també es resoldrà el mal estat que té el paviment en aquest punt). No serà un carrer de circulació de vehicles, però els veïns i veïnes podran accedir als guals d'aquest tram de carrer. Com he dit abans, es mantindrà el parterre, es milloraran els sistemes d'enllumenat i recollida d'escombraries, i se suprimirà el mur de la cantonada de la Riera amb el carrer Can Calders.



Punt 6: vorera de la Riera davant mateix del Centre Cívic.
Aquí es generarà un ampli espai de trobada davant d'aquest nou equipament. L'enllumenat tindrà continuïtat amb el que ja existeix al tram ja acabat. Per tal de repartir millor els fanals i de reduir costos de l'obra, els fanals d'aquesta zona es trauran de la zona ja acabada, rebaixant així aquesta percepció d'excés que molta gent ens havia comentat.


Punt 7: millores de mobilitat al carrer Constitució.
Complementàriament a aquesta obra, es millorarà la mobilitat del tram del carrer Constitució que va del pont fins al carrer Europa. Aquí hi ha espais amb dos problemes: vorera molt estreta per on no passa una cadira de rodes, i molt mal estat del paviment. Per resoldre-ho, la vorera que toca als edificis s'eixampla, cosa que comporta l'eliminació d'algunes places d'aparcament al costat de la via. Es resol així un problema de mobilitat que molts veïns i veïnes del barri de la Salut ens havien indicat reiteradament.



Punt 8: millores a la plaça de Can Llobera.
També de forma complementària a les obres de la Riera, s'estan fent aquestes setmanes unes importants obres de millora i manteniment del barri de Can Llobera, especialment de la plaça.


Es tracta d'un conjunt d'obres a la ciutat a les quals hi dono una gran importància: la millora de l'espai que és de tothom, després d'haver-ne parlat amb les associacions i els veïns d'un espai que, insisteixo, és de tothom. I finançades íntegrament amb el pressupost municipal (ja ha acabat el finançament de la Generalitat associat a la Llei de Barris). És a dir: amb els diners de tothom.

Són un conjunt del que jo anomeno "petites grans millores", i que tenen com a objectiu la millora de la mobilitat a tots els barris (com sempre dic, que tot estigui a l'abast de tothom) i un espai públic de qualitat també a tots els barris de la nostra ciutat (com també sempre dic, ni persones ni barris que siguin més que els altres ni menys que els altres). Properament faré un altre escrit amb el conjunt d'obres que tindran lloc aquest estiu, amb aquest mateix objectiu.

Comentaris

Marti Viladomat ha dit…
Referent al tunel que hi ha sota les vies, degut a la meva alçada he de baixar de la vorera per a poder circular, no es podria enfonsar o fer altra cosa per no tenir que ajupir-me per a passar. Faig 1.95
Hola, Martí,
Farem l'única cosa que es pot fer: treure la vorera i així guanyar entre 12 i 15 cm. El pas de vianants i vehicles se separarà de forma adequada per garantir la seguretat per a tothom. No es pot enfonsar, perquè a sota hi ha la canalització soterrada de la riera i altres serveis.
Anònim ha dit…
Y suprimir el puente? Dejarlo como estaba antes.