2013: concretar i explicar un discurs i una acció de govern basada en les polítiques socials.

Imatge que ja vaig usar en el meu primer escrit del 2011.
Primer escrit del 2013. El començo després d'haver repassat els primers escrits de cada any des que vaig començar aquest bloc, a desembre de 2006:
  • el primer de 2007: a pocs mesos de les eleccions de 2007, el títol ho deia tot: "2007: any de Vázquez o Merino".
  • el primer de 2008: una postal de Nadal, en què desitjava "Soterrament, justícia social i molta generositat".
  • el primer de 2009: una carta als Reis d'ICV-EUiA (quina diferència en el to i el contingut al que ha escrit Lourdes Borrell al darrer Butlletí d'Informació Municipal...)
  • el primer de 2010: una postal en què desitjava bon any nou en les dotze llengües més parlades a la nostra ciutat.
  • el primer de 2011: pocs mesos abans de les eleccions municipals, parlant de la necessitat de fer una política que interessi i que impliqui a la majoria de la gent que amb prou feines arriba a final de mes.
  • el primer de 2012: un escrit de reconeixement i agraïment als voluntaris i voluntàries de Creu Roja, Càritas i Voluntariat de Sant Feliu
Els subscric tots, però vull fer aquest primer escrit de 2013 com si fossin una continuïtat dels dos darrers. Per això he volgut reproduir la imatge que ja vaig fer servir fa dos anys, i que em marca com poques el rumb que crec que cal seguir.

Feta aquesta introducció, 2013 és també l'any que està al bell mig dels quatre anys del mandat 2011-2015. És l'any en què ja s'han de concretar totes les grans línies del govern de la ciutat, que s'han anat preparant en els primers mesos i que han d'estar plenament operatives al llarg de l'any 2014, l'anterior a les properes eleccions municipals. És, per tant, un any crucial.

I vull, per començar-lo, fer una reflexió en veu alta sobre els cinc elements que considero que seran els més importants de l'any que comença, tots ells centrats en les polítiques socials que calen per mitigar, des dels municipis, els efectes de l'estafa econòmica i ideològica en què estem immersos, de la involució neoliberal que escanya els drets socials dels homes i dones que simplement viuen (o aspiren a viure) del seu treball. Els enumero d'entrada i els aniré abordant en cinc escrits al llarg de les primeres setmanes de l'any:
  1. prioritzar el treball per al que jo anomeno "les cinc garanties" dels drets socials bàsics, des del coneixement i les competències de l'Ajuntament: l'alimentació, l'habitatge, l'educació, la salut i els serveis socials, especialment a les persones i famílies en risc d'exclusió.
  2. afavorir el desenvolupament econòmic i les oportunitats de treball a Sant Feliu
  3. garantir la igualtat d'oportunitats en l'accés als serveis públics municipals.
  4. possibilitar una visió més comunitària de la convivència i el civisme
  5. aprovar la planificació a llarg termini dels equipaments que han de fer possible els serveis públics i la qualitat de vida a tota la ciutadania de Sant Feliu, sigui quin sigui el seu origen, barri, nivell de renda, edat o circumstàncies personals.
I tot això comptant amb el principal recurs que té la nostra ciutat: les seves entitats, les persones que en són l'ànima i motor, la seva capacitat i voluntat demostrada de treballar colze a colze amb l'Ajuntament amb la mirada sempre posada en cadascun dels 44.000 habitants de Sant Feliu. L'àmbit de coordinació d'entitats i Ajuntament seran els consells sectorials, que enguany hauran de treballar de valent: la Mesa per al desenvolupament econòmic i la cohesió social,  i els consells municipals de serveis socials, educació, cultura, esports, de la gent gran i de les persones amb discapacitats.

No serà l'únic àmbit de gestió en què enguany posarem un èmfasi especial aquest 2013. Dos grans reptes l'acompanyaran: a) la renovació de les concessions de jardineria d'una banda i de neteja viària i recollida d'escombraries, de l'altra, que s'unificaran tal com vam proposar a la campanya electoral i ratificar en l'acord de govern amb CiU, i b) un segon pla d'inversions de proximitat, consolidant el que vaig explicar en aquest escrit, i que s'ampliarà econòmicament per tal de fer més accessible, amable i segur tot l'espai públic de la nostra ciutat.

Però el treball dels cinc punts que he esmentat abans sí que serà el més important, el que més mostrarà "el perfil" amb què volem liderar el govern de la ciutat i la pròpia ciutat. El context general en què vivim i la situació concreta de moltes de les famílies que ens envolten ho requereixen, i Sant Feliu i el seu ajuntament sabran estar, no en dubto, a l'alçada de la dificultat del moment. Aquest és el meu horitzó i el nostre compromís per a l'any que tot just acaba de començar.

Comentaris