14 d'Abril: Visca la República! Jo treballo per la Tercera!

Demà, amb els companys i companyes d'EUiA i d'Iniciativa Sant Feliu Llobregat, celebrarem que Espanya va obrir de bat a bat les portes a la llibertat, la igualtat i la fraternitat un 14 d'Abril de fa 81 anys.
Feia només dos anys de la Gran ...Depressió del 29, tota Europa estava fracturada per conflictes i desigualtats socials immenses i que, no només a Espanya, van enfrontar compatriotes: col·laboracionistes o feixistes contra partisans i maquis a Itàlia o a França, nazis i espartaquistes uns anys abans a Alemanya,... Un context massa difícil per a una República que potser es va començar a perdre només dos anys després, al 1933, en les primeres eleccions de la història que, gràcies a la República, les dones van poder votar, però a les quals els anarquistes van cridar a l'abstenció. Va guanyar la dreta i va venir el Bienni Negre. I després, al febrer de 1936, la victòria del Front Popular va ser immediatament sabotejada pels qui només cinc mesos després farien un cop d'estat.
I la Guerra de classes que va assolar Espanya (i també, dissimulada dins la II Guerra Mundial, a tota Europa) i ens va deixar el millor de Catalunya i Espanya en foses que avui encara hi ha qui es nega a buscar i obrir, a les presons i a l'exili. Jo homenatjo aquella República, aquella Espanya, aquell somni per fer de l'educació i la cultura, els drets socials i nacionals, la supremacia de l'Estat sobre l'església i els poders fàctics de l'exèrcit.
Com seria avui l'Espanya republicana si no hi hagués hagut un cop d'estat ajudat pel nazisme i el feixisme? Crec que seria l'Espanya culta i progressista, federal i republicana que recordaré demà mentre canti, i per a la qual treballaré mentre estigui vinculat a l'acció col·lectiva, és a dir, a la política, és a dir, sempre.
Com sempre han lluitat per la República tants i tants santfeliuencs com el Lluís Aznar i la Rosa Codinachs, a la foto amb la Cèlia i amb mi. El seu combat i exemple perdurarà per sempre!