Piscina: “...parlar amb vostès és com parlar amb un mur...”

Tot i que hi havia futbol i del bo (partit d’anada del Barça-Chelsea), dimarts passat la sala de plens de l’ajuntament era fins a vessar d’usuàries i usuaris del Complex Municipal de Piscines. Hi eren per exposar als 21 regidores i regidors del nostre Ajuntament les raons del seu descontentament.

En primer lloc, va intervenir Pilar Cabrerizo, en representacióde les gairebé 600 persones que van signar aquest document en què es presenten els greus perjudicis que els està ocasionant el tancament de la piscina sense cap alternativa. En segon lloc, va parlar Eva Suadas, presidenta de l’Associació d’usuaris del complex de piscines, i en tercer lloc ho va fer Silvestre Gilaberte, en representació de la Federació d’Associacions de Veïns de Sant Feliu.

Després vam intervenir tots els grups municipals. En representació d’ICV-EUiA, va intervenir l’Eni: ho va fer, com és ella, de forma apassionada i sincera, posant-se a la pell de les persones que omplien la sala, lluny de tota demagògia. Va demanar més diàleg amb els usuaris i la creació d'una comissió conjunta per veure com oferir-los alternatives. En representació de l’equip de govern, Joan Grisó va donar una explicació apagada i poc convincent, que va haver d’acabar explicant –com sempre- l’alcalde. Juan Antonio Vázquez tampoc no va convèncer ningú i les dues portaveus d’usuaris i usuàries van coincidir en la seva opinió: o no responen a les seves peticions de reunió i diàleg, o hi responen tard i malament. Parlar amb vostès, van dir, és com parlar amb un mur.


Us recomano que llegiu l’escrit que Pilar Cabrerizo va presentar al ple del 28/04/09. El que s’hi diu està molt bé en el fons i en la forma, i reflecteix una actitud realista i dialogant, plantejant bé les demandes i avançant raonadament algunes propostes. És molt preocupant que una actitud així mereixi el silenci per resposta i que les persones que omplien la sala no hagin trobat altra sortida que venir al ple a fer-se sentir.

Com també és molt preocupant l’actitud dels gestors tècnics i polítics de la piscina entorn l’Associació d’usuaris: continuen sense ser reconeguts com a representació legítima dels usuaris de la instal•lació! I això que, com va recordar la seva presidenta, ho van demanar formalment en una altra intervenció al ple municipal... l’1 d’abril de 2008! Fa més d’un any! Per quina raó (in)explicable els directius del Club Natació i els regidors de l’equip de govern es neguen a reconèixer com a interlocutors a una representació democràtica dels usuaris de la instal•lació?

Vista la presència de persones a la sala i la contundència de la seva argumentació, l’alcalde es va comprometre a “crear demà mateix una comissió de treball de l’Ajuntament amb els usuaris”. I la preguna és immediata: doncs per què no ho ha fet fins ara?

El silenci sobre la piscina no arriba només als usuaris, sinó també a les nostres peticions d’informació a l’alcalde de Sant Feliu. En concret, el 17 de març passat, vam demanar en una instància per escrit una sèrie d’informes emesos pels corresponents responsables tècnics municipals sobre els aspectes següents:

1) Valoració jurídica del compliment del plec de clàusules pel qual el CNSF gestiona la piscina.
2) Informe econòmic sobre els pagaments previstos al plec de clàusules i sobre els cobraments i pagaments de les indemnitzacions derivades de l'incident del 30 de novembre.
3) Anàlisi i valoració dels balanços de gestió del complex municipal de piscines (anys 2007 i 2008)
4) Resum de les reunions de seguiment del funcionament de la piscina, amb especial atenció a les demandes dels representants dels usuaris.

Una instal•lació amb només dos anys de vida hauria de ser un motiu d’orgull per a la ciutat i de satisfacció per a les persones que en són usuàries. La piscina és una instal•lació pública i de titularitat municipal, de totes i de tots nosaltres, per a tothom. La transparència en la gestió hauria de ser un principi bàsic, indiscutible i constatable del seu funcionament.

Però som a anys llum de tot això. Comença a ser hora que algú en doni explicacions i n’assumeixi responsabilitats.

Comentaris