A qui li toca estrènye's el cinturó a Sant Feliu?

M'ho van haver de repetir dues vegades i encara em sembla que no he entès bé. Des de fa molts anys, l'Ajuntament col·labora amb les associacions de pares i mares de les escoles que ara fan les festes de final de curs: els ha facilitat taules, cadires, escenari i l'equip de música. Un petit reconeixement de la feina que fan als centres i un suport necessari per fer possible la trobada de moltes famílies abans de comiadar el curs i, especialment, als nois i noies de 3 anys o de 12 que al setembre canviaran d'etapa educativa. Jo mateix, que vaig ser durant 8 anys regidor d'Hisenda i d'Educació no només vaig signar els documents oportuns, sinó que vaig ser convidat a moltes d'aquestes festes.

Doncs bé: fa pocs dies, l'Ajuntament ha comunicat a les AMPA que enguany no té pressupost per facilitar aquest suport que, fins ara, ningú no havia ni qüestionat ni interromput. En alguna escola, els ho han dit tan tard que amb prou feines tindran temps per poder garantir la celebració de la festa de final de curs.

I la cosa no acaba aquí. A la Fira ja vam viure retalls d'activitats, als organitzadors de les revetlles de Sant Joan ja els han avisat que també els retallaran els suports i en altres àmbits de la vida local les rebaixes o ja han començat o estan a punt de fer-ho.

Tan malament estan les finances municipals?

Si ho preguntem a l'equip de govern, segurament diran que sí. Que si el fre de la construcció, que si la desacceleració econòmica, que si el marc general i algunes frases fetes més... Com a mínim, ja no poden tornar a dir allò que Iniciativa havia deixat no sé quin forat, perquè no s'ho va creure ni el més càndid dels santfeliuencs.

Si ho preguntem a ICV-EUiA, mirarem d'anar més enllà dels tòpics i d'analitzar el que diu la comptabilitat municipal, pública, a l'abast de qui hi estigui interessat. I veurem algunes dades molt interessants tant pel que fa als ingressos com a les despeses.

Anem als ingressos. Un exemple significatiu: el que l'Estat i la Generalitat transfereixen als ajuntaments per fer front a les seves competències ordinàries (no a les inversions). En el darrer any que jo vaig presentar els comptes municipals (2002), amb governs de dretes a Barcelona i a Madrid, l'Ajuntament va rebre 157,97€/habitant de l'Estat i 25,98€/habitant de la Generalitat. En els darrers comptes municipals presentats (2007, només cinc anys després), amb governs d'esquerres i amb més sensibilitat municipal, l'Ajuntament ha rebut 216,48€/habitant de l'Estat i 67,19€/habitant de la Generalitat. No és broma: en cinc anys l'Ajuntament ha passat de tenir un ingrés de l'Estat i la Generalitat de 7,6 milions d'euros a un altre de 12,1 milions. Ja li hauria agradat a un govern d'ICV-EUiA tenir un suport així uns anys abans!!!

Un altre de flagrant: els increments de l'IBI. En els cinc anys de finances dirigides per PSC, CiU i ERC, el diferencial entre els increments de l'IBI i de l'IPC no han fet més que créixer. Les dades són les següents:

Si ho mirem en un gràfic, encara és més clar:

Que aquest equip de govern gestiona més diners que cap altre amb anterioritat, està fora de tot dubte. Estaré encantat de debatre-ho amb qui tingui interès de contrastar-ho o de demanar més informació en aquest sentit.

I pel que fa a les despeses? No parlem de les inversions, que tenen altres fonts de finançament, sinó del que es coneix com a "despesa ordinària". No sembla que la satisfacció dels santfeliuencs i santfeliuenques amb serveis com la recollida de residus o la jardineria hagi progressat tant com els ingressos, tampoc es veu a les entitats locals tirar coets d'alegria per l'increment (?) de convenis i subvencions.

També hi ha diversos exemples, però n'hi ha un de flagrant, que està generant un malestar constatable en molts sectors. És el que es coneix com a "despesa política", la suma del total de les retribucions que no corresponen al personal funcionari o laboral, sinó als càrrecs electes i al personal directiu de confiança (en termes comptables, els grups 10 i 11, alts càrrecs i personal eventual). Al desembre de 2002 (darrera liquidació pressupostària d'ICV), tenia un import total de 537.170€. A les eleccions de 2003, PSC, CiU i ERC deien que era excessiu i es van comprometre a reduir-lo. Cinc anys després, el pressupost de 2008 preveu 976.780€. Tornem a un gràfic, que sempre és més il·lustratiu:

I mentrestant, neguen les taules i cadires de les festes de final de curs de les escoles... Hi ha algú que proposi una explicació raonable a tota aquesta situació?

Comentaris

Unknown ha dit…
segons es diu, les piscines de sant feliu tenen tendència a perdre aigua, i clar, l'equip de govern ha de tapar les escletxes amb vitllets de 500
Anònim ha dit…
la piscina de l'escorxador no té cap escletxa, que no saps ni del que parles Guillem! Que et creus coses que no són certes i si no són certes que són? ...
Anònim ha dit…
AiiiiS... “Barriendo para casa como siempre!” N’estic una mica cansat... és la veritat sempre el PSC ho fa malament, l’alcalde, l’ajuntament (EL PSC COM TOTS TAMBÉ FA COSES BÉ)... I això ho diu una persona que representa a un partit que ha governat tal i com ha governat 24 anys la ciutat de Sant Feliu! L’ecososcialisme liberal de Jordi Sanjosé que vol que la ciutat tingui millors serveis però això si! Sense que es pugin els impostos... No sé quines polítiques socials vol, però socialdemòcrates crec que poc! SI VOLEM UNS SERVEIS PÚBLICS DE QUALITAT CAL PODER PAGAR-LOS ENTRE TOTS, a mi tampoc m’agrada que puguin els impostos però com vull que el meu carrer estigui net i que el bus urbá arribi a l’hora, ho accepto perquè es el que toca en comptes de fer demagògia barata! Cal mirar més enllà i cal veure que Sant Feliu està vivint una transformació sense precedents, i que per això s’han de fer esforços. Esforços que altres ciutats ja han fet i nosaltres estem afrontant amb 20 anys d’endarreriment perquè els que governaven abans i no vull dir qui era, no ho van fer quan tocava! Per cert Jordi encara no he sentit cap rectificació o aclaració sobre les fal•làcies de la piscina de l’escorxador, que passa que tirem la pedra i amaguem la mà?

Salut
Ui, ui, ui.... Només dues preguntes: 1) a què et refereixes exactament quan afirmes que Sant Feliu està vivint avui una transformació sense precedents? Res, per allò d'argumentar una mica més enllà de dues frases fetes... 2) A quines fal·làcies et refereixes? I és que jo, que fins i tot desconec el significat de la paraula "anònim" amb què signes tu, tampoc sé què vol dir "tirar la pedra i amagar la mà". Per norma, sempre solc donar la cara.
"Es mi naturaleza".