Un breu repàs a les obres d'aquest final de 2017.

Creació d'una placeta a la cruïlla de Josep Ricart amb Daoiz y Velarde i Sant Jaume.

Construcció d'una rampa accessible al pont entre els barris de la Salut i Can Maginàs.

Tres dies abans del meu atropellament, vaig fer aquestes fotos i vaig començar aquest article. Em sembla necessari: ja hem passat 28 dels 48 mesos que dura el mandat, i aviat entrarem en la recta final. Molt abans d'entrar-hi, el balanç de compliment del nostre Pla d'Actuació del Mandat (PAM) és molt alt, i volia entretenir-me una mica en el moment en què estem ara.

1) Obres que acabaran aquest trimestre:
Com és sabut, les places són molt importants per a mi i per al conjunt d'homes i dones d'Iniciativa i d'Esquerra Unida. Places com espai comú i de vida compartida, contra el risc d'aïllament i solitud que ens despersonalitza: ho vaig explicar a bastament en aquest article. Està previst que a primers de desembre estigui acabada la remodelació de la plaça de la Salut. Està també previst que allà on hi haia una cruïlla infernal al primer terç del carrer Josep Ricart, ara s'hi generi una placeta que prioritzi la seguretat dels vianants i l'amabilitat de l'espai públic.

Garantir la mobilitat de tothom és també una clara prioritat nostra. En aquest sentit, més o menys al mateix temps que la plaça de la Salut. s'acabaran les obres de les dues rampes accessibles a banda i banda del pont verd. Eliminarem també les barreres arquitectòniques que queden en l'espai públic en el marc del Pla de Millora de l'Espai Públic de 2017, com ja vaig explicar aquí.

Acabarem també dues importants actuacions en zones verdes. La primera, al Mas Lluí, en dos punts complementaris: completar el pas entre el carrer Roses i el passeig Comte Vilardaga i ampliar el parc Europa fins el límit de terme amb Sant Joan Despí. En el primer cas, resoldrem a més problemes de funcionament de l'espai esportiu després de parlar-ne amb els joves i amb els veïns. L'altra zona verda millorada serà la Pineda de la Salut, que ampliarà l'espai públic d'aquell barri i el connectarà millor al Parc de la Vall del Cerdanet, creant així una nova porta d'entrada al Parc Natural de la Serra de Collserola. Finalment, dues actuacions en l'àmbit del Parc Agrari. D'una banda, n aquest mes de setembre s'han iniciat les obres per crear-hi 45 nous horts urbans al Parc Agrari, oberts a tothom per fomentar l'agricultura d'oci,i que s'ubicaran al costat dels horts socials. De l'altra, per tal de fomentar la convivència a l'entrada del Parc Agrari, es crearà una zona de lleure, amb bancs i nou arbrat, tot just davant del Parc del Llobregat.

I, per acabar, els equipaments. El Casal de Joves acabarà les seves obres entre finals d'aquest any i inicis del que ve, tot i que no obrirà fins dos mesos després per equipar-lo amb mobiliari, sonorització i altres instal.lacions. L'altra gran inversió acabada aquest setembre ha estat la millora de l'Escola Salvador Espriu, com l'any passat va ser la millora de l'Escola Antoni Gaudí. Sóc conscient que són obres que pertocarien a la Generalitat, però el compromís d'ICV-EUiA amb l'escola pública de Sant Feliu no pot esperar a què el govern de Junts pel Sí hi dediqui l'interès i els diners que es mereix. Completant aquestes dues grans inversions, n'hi ha diversos de menors, però no menys importants. Hem acabat el trasllat del campito de la plaça del Consell dels Infants al Parc del Llobregat. Hem signat el conveni amb Cinebaix que permet la millora de sales i l'accessibilitat amb un nou ascensor. S'han fet les primeres obres urgents per resoldre problemes estructurals del Centre Cívic Roses, que aquest any ha complert 30 anys des de la seva inauguració. Ara treballem en l'elaboració del projecte executiu per millorar alguns aspectes d'aquest Centre Cívic, i seran aquestes unes obres que es realitzaran l'any vinent. Per acord amb el Consorci del Parc de Collserola, estan a punt d'acabar les obres de consolidació de la teulada de la Masia de la Salut i dels seus forjats, que permetran un major ús social i ambiental d'aquest espai un cop estiguin acabades les obres. Cal dir que a finals d'any o principis de 2018 és previst d'iniciar les obres de millora del camí de la Riera de la Salut.

2) Obres que començaran aquest trimestre:
Torno a començar per les places, aquest espai públic tan determinant per a la vida col.lectiva. A l'octubre començaran les obres de les dues places que vam preveure en el nostre pla de treball: Francesc Macià i Lluís Companys. Sant Feliu hi guanyarà moltíssim! En cinc anys, entre 2014 i 2019, haurem remodelat cinc places en quatre barris: Catalunya i Lluís Companys al centre, la Salut al barri del seu nom, Rafael Alberti al barri Falguera i Francesc Macià al barri Roses-Castellbell. Espai públic de qualitat a tots els barris!!!

Pel que fa a zones verdes i espais naturals, vull destacar l'inici de les obres de la passera que unirà les dues ribes del Llobregat entre Sant Feliu i Sant Vicenç. Banda i banda del riu unides per un gual inundable que permetrà la comunicació amb bicicleta i a peu entre els dos municipis.

I per acabar, els equipaments. Un cop acabades les obres de la biblioteca, començaran les obres de recuperació de la Torre del Roser, espai destinat a la cultura i la innovació tecnològica.

i 3) El que seguirà aquest trimestre: les obres de millora i manteniment.
Durant el trimestre que ve, es faran actuacions puntuals de manteniment llargament demanades pels veïns afectats: la renovació d'una àrea de jocs infantils de la plaça de Can Maginàs i la consegüent supressió de les humitats d'un edifici colindant; i la col·locació de revestiments de pedra (dita de Sant Vicenç) en diversos murs del barri de Can Llobera, que fa mesos que estan a obra vista.
Reparació de vorera malmesa per l'arbrat, al passeig Comte de Vilardaga.

I continuarà i s'intensificarà la programació de manteniment de voreres i altres elements de l'espai públic (rampes, fonts,...). Iniciativa i Esquerra Unida donem molt valor a les petites grans millores que suposen les actuacions de manteniment. A proposta de Veïns per Sant Feliu, al ple de març. vam aprovar, conjuntament amb el PSC i altres grups municipals, un pla de treball específic per a la millora del manteniment de la ciutat. Els resultats de la primera fase d'aquest pla de millora es presentaran en el proper ple de setembre... al qual malauradament no podré assistir.

Espero que, amb aquest breu repàs, tothom pugui tenir una informació suficient sobre les obres que fa l'Ajuntament gestionant els diners de tothom i, sobre tot, tenir una visió global dels objectius i finalitats d'aquestes obres: accesssibilitat per a tothom, espai públic de qualitat a tots els barris, més i millors espais verds per tota la ciutat, equipaments de qualitat, fins i tot assumint inversions que pertocarien a la Generalitat, i atenció a les petites coses del dia a dia.




Comentaris