124: aquestes són les persones que t'han representat a l'Ajuntament des de les eleccions de 1979. A totes elles, GRÀCIES!

Dibuix a tinta xina de l'artista local Nani Baltasar.

Aprofitant l'estiu, tenia ganes de fer un repàs de quins han estat els regidors i les regidores de Sant Feliu ara que aviat farà 40 anys que vam recuperar la democràcia als nostres ajuntaments. Potser perquè al 2019 farà vint-i-vuit anys que sóc a l'Ajuntament, i vull recordar el nom i la feina de les persones que han compartit amb mi l'orgull de representar els nostres veïns i veïnes i dirigir la nostra ciutat durant tant de temps. I he aprofitat les tardes d'agost (amb molta menys feina) per capbussar-me en antics butlletins i en els meus propis arxius i fer aquest quadre que em ve de gust compartir amb qui en tingui ganes. Com l'any passat, que vaig voler fer el meu record personal a tots els regidors i regidores del PSUC en els seus vuitanta anys d'història.

Hi ha el nom de les 124 persones que ens han representat en els 38 anys que van des de les primeres eleccions municipals del 3 d'abril de 1979 i la constitució del primer ajuntament democràtic després de la II República el 19 d'abril d'aquell any.

Heu-los aquí:


El codi de colors és clar: en granat fosc, els alcaldes; en carbassa, els regidors de govern, i en blau gris, els regidors de l'oposició. No hi busqueu connotacions: cromàticament funciona, simplement. Cada casella representa mig any: al final de tot, es poden veure els anys que cadascuna de les 124 persones ha representat a la ciutadania de Sant Feliu. Clicant a la fletxeta de la columna B, es poden veure els regidors de cada partit.

Han estat 46 regidors del PSUC/Iniciativa/EUiA, 40 regidors del PSC, 18 regidors de CiU/CDC/PDeCat, 8 regidors del PP, 5 d'ERC, 4 de Ciutadans, 3 de la UCD, 2 de Veïns per SF i 1 de Junts per Sant Feliu, en l'actualitat no adscrit. Tres persones han estat en dues llistes en dos moments diferents d'aquests 38 anys. A l'inici, gairebé només homes (19 homes i 2 dones al 1979), cosa que s'ha anat equilibrant amb els anys (avui, 13 homes i 8 dones). Com que no tinc dades de la residència de tots 124, no he pogut fer l'anàlisi de si la representativitat del ple es correspon amb la demografia de la ciutat: si hi ha algú que en té ganes i temps, l'Excel és accessible i hi pot treballar qui vulgui: aquí us el podeu descarregar.

124 persones que, en aquestes gairebé 4 dècades, han entès que, per millorar les condicions de vida dels homes i dones de Sant Feliu, cal estar i dirigir si és possible en la institució que representa la democràcia local: el ple municipal. 124 persones que, entre moltes altres, han fet efectiu un compromís imprescindible amb la seva ciutat. Totes elles, persones dedicades i honestes. Ningú ha donat motius de vergonya aliena, ningú ha posat a Sant Feliu en cap notícia que ens tregui els colors. Com que sóc a l'Ajuntament des de 1991, he conegut la majoria i em sento hereu orgullós dels militants comunistes més veterans, molts d'ells ja morts. Amb moltes persones he coincidit, amb moltes altres hem confrontat amb passió les nostres diferències. Però a totes elles vull manifestar el meu reconeixement i el meu agraïment, com ja vaig fer en la commemoració dels 35 anys d'aquelles emotives eleccions.

Així que, 124 regidors i regidores que heu fet efectiva i honesta la democràcia a la nostra ciutat des d'aquell abril de 1979: GRÀCIES, GRÀCIES, GRÀCIES!!!

Comentaris