04/08/17: visita d'obres a la plaça de la Salut i al "pont verd".

Les obres de la plaça de la Salut estan mostrant ja els grans canvis que experimentarà aquest espai emblemàtic de la nostra ciutat. Uns canvis que vaig explicar aquí quan estàvem en fase de projecte i que ara van agafant forma. En faig un resum en algunes imatges, recordant l'estat inicial, el resultat final i l'estat en què avui els hem vist:

1) Des de la carretera de la Sànson:
Abans de les obres, un racó ple d'escales i amb un mur aïllant del carrer:
Quan estigui acabada la plaça, hi haurà una gran rampa central que portarà al mig de la plaça, desapareixerà el mur de la carretera i es generaran dues zones amb gespa i flors:
A 4 d'agost, ja es va veient la rampa central i les zones que s'ompliran de gespes i, en algun punt, de rosers.

En aquesta foto es veu que ja no hi ha el mur que separava la plaça de la vorera. Això permetrà una vorera molt més àmplia i que la plaça doni directament a la carretera de la Sànson:


2) Venint des de la Riera de la Salut pel carrer Sagrament:
Abans de les obres, una part estreta sota porxo i unes escales per accedir-hi:
Quan estigui acabada la plaça, una rampa portarà al mig de la plaça i separarà dos espais: una àmplia zona de jocs infantils, i el nou porxo que presidirà la plaça:
Per com estava el material d'obra, no vaig poder fer les fotos des del mateix punt d'aquesta imatge, però crec que es veu prou bé. La rampa també està feta, la zona de jocs ja està definida, s'està començant a posar la ceràmica de revestiment i el nou porxo ja té l'estructura:
3) Des del mig de la plaça:
Abans de les obres, la part final estava marcada pel porxo i per les graderies en arc, que ocupaven un espai important i d'alguna manera desaprofitat:

Quan acabin les obres, es generarà un espai  molt més gran i obert, presidit en un extrem pel nou porxo i, per l'altre, pel gran mural que presidirà la plaça en aquesta paret mitjancera que sembla reclamar l'atenció que finalment tindrà:
L'estat actual de les obres permet veure ja les característiques d'aquest espai central de la plaça. Acabo amb un recordatori de calendari: les obres van començar al febrer i una previsió inicial d'un any de durada, però el bon ritme d'execució de les obres i esperem que l'aparició de poques "sorpreses" (fins ara, només dues) permet pensar als arquitectes que segurament la durada serà inferior.
4) El gran mural que commemorarà la lluita veïnal del barri:
Com vaig explicar en aquest escrit, la mobilització dels veïns i de les veïnes de la plaça va evitar que aquí hi hagués un nou bloc de pisos i una gasolinera. Aquella lluita no pot anar caient en l'oblit, com si aquell veïnat no hagués protagonitzat més que una "batalleta" que s'esborra en el temps. Cal que Sant Feliu reconegui i homenatgi aquella lluita i tantes altres que, amb una forta empremta comunista, van plantar cara a l'especulació a costa de la classe obrera i van fer possible la nostra ciutat d'avui. Aquest serà l'espai permanent d'aquest merescut homenatge:
400m2 de superfície per dir "gràcies" i "no us oblidem". El mur ja està a punt: la comunitat de veïns va donar el seu permís a l'Ajuntament i ja s'han fet els treballs previs a l'obra d'art que aviat hi haurà. De moment, estem en ple concurs públic, fins al 15 de setembre: s'hi han presentat artistes de tot el món! Acabarem l'any amb el veredicte del concurs públic i la pintura es farà durant la primera meitat de l'any que ve, segons els compromisos de l'artista guanyador/a.
Aquest mur serà el germà gran d'aquesta petita però enorme placa:


i 5) Què passa amb el pont verd???
La visita d'obres va acabar al "pont verd" que uneix la Salut amb Can Maginàs per sobre les vies. Una obra que té el projecte aprovat des de... febrer de 2016, com explicava aquí, i que primer per retards en les autoritzacions imprescindibles d'ADIF i ara per retard en el subministrament de material, té un ritme molt més lent del previst.
Com es pot veure, ja s'han fet els treballs per poder fer els fonaments de la rampa pel costat de Can Maginàs. El retard en el subministrament de ferro per poder encofrar i formigonar està generant entre malestar i bromes en el veïnat, que ja parla de la Sagrada Família de Sant Feliu. Vull fer una crida a la paciència (les obres ja han començat i no s'aturaran) i  a la comprensió: els arquitectes estan seguint molt de prop les obres amb la intenció de limitar al mínim els moments en què s'hagi de tallar el pas pel pont i assegurar que pugui fer el seu servei, malgrat tot.

Pineda de la Salut.
Em va faltar temps per veure la darrera intervenció al barri durant aquest estiu: arranjar la zona coneguda com "la Pineda de la Salut", que va reivindicar amb una neteja veïnal i una primera festa l'Associació de Veïns i que va sortir votada amb les obres d'estiu d'enguany. En parlare més endavant, quan comenci a ser també una realitat, a l'inici de la propera tardor.

Comentaris