Un mural per retre homenatge a la lluita veïnal dels anys 70 a Sant Feliu.

 Era l'any 1977, i la plaça de la Salut era poc més que un descampat a l'espera de construir-hi, completant la paret mitgera de l'esquerra de la foto, un altre bloc i una gasolinera. El dictador havia mort un any i mig abans. Els partits que havien estat més actius durant la dictadura acabaven de ser legalitzats, i el moviment veïnal, que havia començat a actuar a Sant Feliu uns anys abans, era orgullosament fort i actiu. Fins al punt de plantar cara a l'especulació i lluitar per guanyar espai públic a tots els barris. I un diumenge de finals de maig de 1977, ara fa quaranta anys, els veïns i veïnes de la plaça van tirar, al forat on havia d'anar el dipòsit de la gasolinera, una formigonera i altra maquinària d'obra. A primers de novembre de 1977, quan encara no hi havia ajuntament democràtic, es va fer una festa popular posant alguns bancs i alguns arbres a la plaça. S'havia aconseguit parar la gasolinera i començar una negociació per guanyar la plaça. Dos anys després, a 1979, el PSUC guanyava les primeres municipals després de la República, la gasolinera es va desplaçar més a prop de la Sànson, i al 1983 s'inaugurava la plaça, després de la polèmica de les contribucions especials. La lluita veïnal havia salvat definitivament la plaça!

Som a l'any 2017, quaranta anys després. Potser és una alcaldada, ho admeto, però no vull que aquella lluita vagi caient en l'oblit i que el nom dels seus i de les seves protagonistes siguin esborrats pel pas del temps. Ni aquella lluita, ni cap altra: lluites veïnals que van salvar places, aconseguir escoles i ambulatori, reivindicar parcs o simplement asfalt o clavegueres! No vull que els joves d'avui ignorin que joves de fa prop de mig segle van fer possible la ciutat acollidora i amable que avui gaudeixen. Per això, en el pressupost de 2017, Iniciativa i Esquerra Unida, orgullosos hereus majoritaris de la tradiciò comunista a la nostra ciutat, hem acordat amb els companys socialistes retre'ls un triple homenatge:
  • Un ple extraordinari de reconeixement i homenatge a aquells homes i dones de les primeres associacions de veïns, que farem a primers de novembre, i que volem alhora emotiu i solemne.
  • Una exposició que expliqui la seva lluita a tots els barris de Sant Feliu, i els resultats afortunadament permanents i palpables de la seva lluita, que inaugurarem el mateix dia del ple, i que està coordinant el Centre d'Estudis Comarcals, amb la participació de molta gent. Fa temps vam demanar fotos d'aquells dies, i vull agrair a tants particulars que en van deixar per poder escanejar-les!
  • Un mural de 400m2 allà on hi havia d'anar un nou bloc, i que recordi per sempre aquella lluita. Tenim ja el permís de la comunitat, i ja s'estan fent tant els treballs de preparació (foto de la dreta) com el concurs públic internacional perquè s'hi presentin els artistes interessats. Aquí es poden consultar les bases del concurs  que estableix el dia 15 de setembre com a límít per presentar propostes i un premi de 7.000€.
Un mural, doncs, que presideixi una plaça guanyada pels veïns i veïnes de fa 40 anys, i que la recordi permanentment als veïns i veïnes d'avui, dels propers 40 anys i de sempre! Un mural d'agraïment i d'esperança, que serà una realitat a la primavera de l'any que ve, així que acabin les obres de remodelació de la plaça!

Comentaris