BiblioTEVA!!! 10 de juny, torna a obrir les portes!!!


Dissabte, després d'any i mig d'obres i de biblioteca provisional, va tornar a obrir les seves portes la nostra Biblioteca. Vam repartir aquest full explicatiu:





En els parlaments, van intervenir el regidor de Cultura, Manel Martínez, el vicepresident 3r de la Diputació i president de l'Àrea de Cultura, Educació i Esports, de la que depèn el Servei de Biblioteques, Martí Pujol (que és també alcalde de Llinars del Vallès) i jo mateix. Abans de l'acte, dues cercaviles van conduir la gent a la plaça Montserrat Roig. Després dels parlaments, un flash-mob i un trasllat simbòlic de llibres de la Torre del Roser a la biblioteca, com si tornessin a casa.

Podeu trobar un bon resum de l'acte inaugural en aquest enllaç del Facebook de l'Ajuntament:

En el meu discurs, volgudament breu per la calor que feia al migdia, només vaig voler destacar dues paraules: GRÀCIES i BIBLIOTEVA. Un agraïment enorme a qui ha fet possible molts moments vinculats a la Biblioteca: els qui la van imaginar i fer possible al 1993, els qui han fet possible avui la seva ampliació i remodelació (des dels regidors fins als arquitectes i enginyers), als qui van fer possible l'acte inaugural (colles, Banda, animadors,...) i, sobretot, al personal que fa possible que la biblioteca sigui el primer equipament cultural de la ciutat, amb més de cinc-cents usuaris diaris i prop de 20.000 persones amb carnet, gairebé la meitat dels habitants de Sant Feliu. I la idea de la cultura com un dret de ciutadania, absolutament de tothom, que necessita equipaments com aquest per fer-se realitat dia rere dia. Jugant amb les paraules "la teva biblioteca" per resumir-les en una idea que em sembla preciosa: "biblioteva".


En el seu discurs, Martí Pujol va remarcar també dues idees: el meritori paper de la Diputació de Barcelona donant suport a les polítiques municipals colze a colze amb els ajuntaments, i l'encert de les polítiques de rehabilitació d'edificis existents, molt més que la construcció de nous edificis.

Però m'agradaria reproduir íntegrament el discurs del regidor de Cultura del nostre Ajuntament, el company i amic Manel Martínez. Si al 1993, dos anys després d'entrar de regidor, m'il·lusionava sentint a parlar l'Àngel Merino, en Cesc Baltasar o en Joan Lluís Amigó, artífexs de la nova biblioteca, al 2017, dos anys abans de fer un pas al costat, m'il·lusiona veure que aquell entusiasme es manté intacte en les paraules d'en Manel. GRÀCIES ESPECIALMENT A TU, TOVARITX!!!

Avui inaugurem, un dels equipaments més importants que ha de tenir una ciutat, la nova Biblioteca Montserrat Roig.

Quan parlem d’una biblioteca no ho fem pensant únicament en un edifici, ple de prestatges, llibres i discos, sinó en les persones que l’han de viure, gaudir i aprofitar. Per això és just que fem un recordatori i un agraïment, també, a aquelles persones que han contribuït a que avui tinguem l’equipament que tenim.

Al Cesc Baltasar, l’Àngel Merino i al Joan Lluís Amigó, que com a alcalde i regidors de Cultura van liderar el projecte de construcció de la Biblioteca original, dotant-la d’un edifici singular, protagonista del nostre paisatge urbà, i en una ubicació molt central, equidistant dels diferents punts de la ciutat.

I, a l’hora de procedir a la seva renovació, no hem volgut renunciar ni a les seves característiques singulars, ni a la seva centralitat, tot explotant al màxim les possibilitats per a fer-la més gran, més confortable i amb nous serveis.

Hem pogut comptar, en primer terme, amb el suport i la complicitat, com sempre, del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, que és qui va recollir el testimoni d’aquell projecte impulsat per la Mancomunitat de Catalunya, ara fa més de 100 anys, de dotar a tots els municipis del seu espai de lectura públic. Gràcies a Jordi Permanyer, a la Marta Cano, a la Mercè Millan... que ens han ajudat a poder afrontar aquest repte.

També agrair la feina feta des dels serveis de l’Ajuntament que s’han responsabilitzat de la realització de l’obra, capitanejats per la presidenta de l’àrea de territori, Lídia Múñoz, i pel seu director, el Rafa Bellido, que han posat tot el seu amor en garantir que aquesta obra es portés endavant amb èxit.

Als tècnics i tècniques que han participat de la definició del projecte i la seva execució, arquitectes, enginyers i responsables, tant de l’empresa constructora com de la Diputació i del mateix Ajuntament. Pere Santa Maria, Immaculada Sabater i l’Isidre Viñas, Arquitectes de l’empresa, la diputació i l’Ajuntament, i a tota la resta de tècnics, Cristian Núñez, Ignasi Forés, de l’Ajuntament, i a Toni Elvira, Eulalia Batallé i Raul Cabezas, de l’empresa.

Tots ells són els responsables de posar el cos a la nova biblioteca. Fent que les diferents plantes siguin més diàfanes i tinguin més llum, dotant-nos d’un edifici més sostenible, més accessible per a totes les persones, millorant també l’accés a Internet, o donant forma als nous espais, la sala d’actes, la sala de tecnologies , la de tallers, els espais infantils...

El cos necessita d’un cor que li doni vida, que l’ompli de llum, de somnis, d’imaginació, aquest l’ han posat els tècnics de cultura i de tecnologies de l’Ajuntament, a l’hora de pensar i d’acompanyar l’impuls d’aquest nou projecte junt amb els del servei de biblioteques, el Jaume Garcia, el Jaume Pagès, el Pablo Muiño, també el Quico, l’Isra, el Cèsar.

Però sobretot i de manera fonamental, aquest cor són les bibliotecàries i bibliotecaris que, amb molt de sacrifici, han mantingut el servei de lectura pública, durant tot quest temps d’obres, en condicions molt dures, i que, amb il·lusió, es disposen a posar, com sempre, tota la seva ànima en la nova etapa:
Elles i ells són la seva directora la Marina Abadies, Joan Falcó, Eva Roses, Esther Lao, Mª Jesús Auñón, Annabel López, Yolanda Villalón, Alea Ardanuy, Rosa Martínez, Montse Xufré, José Miguel Pablos. Aprofitant per recordar, a qui va ser durant molt de temps la seva directora, Maria Tobella, però de manera molt especial recordant a la Yolanda Vera que, tràgicament, va morir per una desgraciada malaltia, a la que mai oblidarem i a la que voldria oferir l’acte d’avui.

Totes aquestes persones, i moltes altres, són les que s’han conjurat per portar-nos al dia d’avui, i per donar un nou impuls a la Biblioteca, posant l’èmfasi en el seu funcionament com a centre d’activitat cultural en sentit ampli, no tan sols com a espai de lectura, informació i consulta, adaptant-se a allò que els nous temps ens demanen. Un niu per a l’activitat cultural, per tal de què sigui aparador cultural, fomenti el gust per la lectura i faciliti l’accés al coneixement.

Elles i ells són els encarregats, doncs, de facilitar que el corrent sanguini ompli de vida aquest cos, en el que els seus diversos espais prenen la denominació de diferents obres de Montserrat Roig, i en el que el més singular, la nova sala d’actes, porta el nom de la nostra apreciada Joana Raspall.

I la sang i la vida la posaran, de nou, les persones voluntàries i usuàries, en definitiva la ciutadania. El Joan, l’Agustí, el Roberto, la Montserrat, la Maite, el Rubén, la Yolanda, la Margarita, la Marta, la Sandra, la Mon, el Santi, la Mercè,la Miriam, l’Iker, el Roman, la Felisa, la Tatyana, i així desenes de voluntaris i milers de ciutadans i ciutadanes que gaudeixen i usen la biblioteca, per llegir un llibre, escoltar un disc, veure una exposició, o participar d’una activitat.

És així que, quan entrem a la nova biblioteca, podrem apreciar un edifici magnífic i acollidor. Però, com deia al començament, quan pensem en la biblioteca, anem més enllà de les seves parets i els seus prestatges, hem de pensar en el que ha de passar a dins, i després s’ha d’escampar per la ciutat.

Pensem en les persones, les que fem i vivim la biblioteca dia a dia.

Ara només cal que la tornem a recuperar i la fem nostra.