Nou recorregut de la Cavalcada de Reis: les raons d'un canvi a millor.

La imatge reflecteix el principal canvi de la Cavalcada de Reis del proper dia 5: una reducció del recorregut que afecta principalment al barri del Mas Lluí, i que es pot veure en un color gris més clar.

És evident que qualsevol decisió no acontenta a tothom, i en aquest cas s’ha posat de manifest amb la disconformitat que han manifestat alguns comerciants. Aquest tema es va plantejar també en el ple del mes de desembre. Com soc conscient que tot el relacionat amb la cavalcada de reis genera una sensibilitat molt especial, vull i explicar al màxim les raons, absolutament raonables (valgui la redundància) d'aquesta reducció del recorregut.

Deixeu-me avançar tres coses. Una, Reis és una festa tradicional i, com totes les festes tradicionals, forma part d'un calendari anual que, a Sant Feliu com a tot arreu, es gestiona des del Departament de Cultura. No es gestiona, per tant, amb criteris principalment comercials, tot i que l'acció municipal sempre és global i es coordina. Dues, les decisions sobre les festes tradicionals es prenen en el marc del Consell Municipal de Cultura, mai les pren unilateralment l'Ajuntament i molt menys el regidor de Cultura, l'estimat company Manel Martínez. Més en concret, les pren la Comissió de Reis, creada dins del Consell de Cultura i formada per les entitats que participen a la Cavalcada. I tres, aquestes entitats hi participen amb més de cinc-centes persones que la fan possible, la major part a peu i moltes de les quals són nens i nenes. La seva opinió ha de ser tinguda molt en compte.

El recorregut de la Cavalcada s'ha d'analitzar, segons opinió de la Comissió de Reis que comparteixo al cent per cent, des del punt de vista de l'assistència de públic i de dificultat del recorregut sobretot per als infants i especialment quan ja està molt avançada i el cansament es comença a notar. Cal tenir present que és impossible que passi per tots els barris: ni que sortís més d'hora, una cavalcada més llarga seria impossible que comptés amb la gran participació que té la cavalcada de Sant Feliu: els infants simplement no ho aguantarien. Per això,mai no ha passat per les Grases ni pels barris de l'antic eixample o el nou Can Bertrand.

La pujada des de la cantonada del carrer Santa Creu amb Rambla fins a la cantonada amb Comte Vilardaga ja és dura. Però la que pujava des d'aquesta cantonada fins a Carles Buigas, a l'entrada del Mas Lluí era més dura encara... sense pràcticament ningú al recorregut. En el tram del Mas Lluí de Comte Vilardaga hi havia gent en alguns trams, però a la baixada per Marquès de Monistrol fins a Josep Ricart no hi havia gaire gent, excepte en el tram del carrer Girona. Aproximadament nou-cents metres de recorregut amb molt desnivell i amb públic només a la meitat del trajecte. 

Feia anys que les entitats participants directament a la Cavalcada demanaven una reducció del recorregut, a la qual les entitats i persones que fèiem més d'espectadors que de protagonistes ens hi havíem resistit. Però la realitat és clara i, pensant en els centenars de persones que van a peu per pujades sovint buides, finalment hem acceptat l'evidència: el recorregut s'havia de reduir. I no hi ha altra manera de reduir recorregut, ja que només podem travessar la via pels dos extrems del recorregut: la pròpia via ho impedeix. Finalment, el pas per Rambla en comptes de per Josep Ricart és perquè el passeig central de la Rambla ofereix més comoditat i seguretat en el moviment que les dues voreres de Josep Ricart. El canvi de Sant Llorenç per Pi i Margall ja es va fer l'any passat i permet un moviment més recte i sense tantes corbes als components de la Cavalcada, especialment a les carrosses.

Espero que hagin quedat clares les raonables raons (com abans deia) de la reducció de recorregut, plantejades des de fa anys per les entitats que participen a la Cavalcada i acordades per unanimitat en el Consell Municipal de Cultura. Una decisió que, com totes, s'ha pres de manera democràtica i es pot revisar de manera òbviament democràtica, un cop es revisi com ha anat la Cavalcada de 2017 en el marc de la Comissió de Reis que, a primers de l'any que ve, haurà de valorar-la i fer les propostes de millora que consideri necessàries.

Comentaris

musalilieta ha dit…
ohh quina llàstima.....els canvis sense costen..Hi haura molta gent major que veia la calvacada des dels seus balcons..que ja no podran gaudir.....de la calvacada.....
JOSE ANTONIO ha dit…
Soc un veí de Mas Lluí i entenc les raons exposades en el teu escrit, però crec que és una visió parcial, és la vissió i les raons d'una part (molt important i funamental, però nonés una part). La l'altre part són la gent del barri, un barri de Sant feliu que lluita perque una pujada o un tunel no al deixi fora de la seva ciutat, que lluita per revindicar que són i ens sentin sanfeliuencs, front als cants de sirenes que venen del poble del costat. Batalla que lliurem cada dia front a altres veins d'escala, de carrer, etc. Per defensar, tot i les pujades i els tunels, que nostres fills i filles vagin a les escoles de música, de ball, d'anglés,... De Sant FELIU, el nostre poble. He de reconeixer que actualment vaig els parcs del poble de Sant Just (perque estan millor que els de Sant Feliu), aquest any potser aniré a la seva calvalcada (perque la meva ja no pasa pel meu barri)... He de reconeixer que cada cop m'està semblant que Sant Feliu em queda més lluny, més lluny que qualsevol pujada...