11 de Setembre de 2016: el meu discurs institucional a l'ofrena de les entitats.


Ciutadanes i ciutadans de Sant Feliu,

Un any més, tots els catalans i totes les catalanes estem cridats a commemorar l’11 de Setembre.

Sigui quina sigui la nostra interpretació dels fets i del conflicte que, a primers del segle XVIII, va assolar tota Europa i va tenir una especial cruesa a la Barcelona de 1714,

Sigui quina sigui la nostra voluntat de futur i la nostra opció del millor camí per fer-lo possible,

Avui és un dia de commemoració que ens interpel·la absolutament a tothom.

Perquè, com deia, sigui quina sigui la nostra visió del passat i la nostra opció per al futur, el que és innegable és l’existència, especialment des de la sentència de 2010 del Tribunal Constitucional, d’un distanciament emocional primer i d’un conflicte polític després, entre una part important de la ciutadania de Catalunya i de les seves institucions democràtiques i les institucions de la resta de l’Estat espanyol.

Com he dit de manera reiterada en tots els discursos des que sóc alcalde, només amb vies democràtiques es pot resoldre un conflicte polític en democràcia. Catalunya és enormement diversa, i els seus gairebé set milions i mig d’habitants poden tenir també visions diverses del camí que cal emprendre en el futur. Però cal sentir, cal escoltar, totes les veus d’aquestes set milions i mig de persones. I, en opinió dels grups municipals que avui estem presents aquí, només es pot fer en una consulta democràtica, en un referèndum, a les urnes.

En un moment en què no hi ha govern a l’Estat, fem una crida a les forces polítiques que actualment estan en converses per formar-lo, per evitar respondre a la voluntat legítima d’una part del poble català amb una visió exclusivament reglamentarista i restrictiva de la legislació: reiterem que no estem davant un problema jurídic sobre competències, sinó davant un problema polític causat per les mesures reiterades que el govern del Partit Popular ha fet perjudicant la ciutadania del nostre país, des de les limitacions del finançament fins a l’ús del català a les nostres escoles.

Però ens trobem també en un moment en què les diverses opcions de futur per al nostre país, des de la inalterabilitat de la Constitució fins al desig d’independència, s’han de poder expressar i conviure des de la base del més absolut respecte democràtic a aquesta diversitat d’opcions. Avui, com sempre, el vell lema de “Catalunya, un sol poble” o “Sant Feliu, un sol poble”, ha de fer-se viu i present, evitant tant la desqualificació de qui pensa diferent, com les limitacions a la llibertat d’expressió de qualsevol forma democràtica de pensament. Som i volem ser, com deia, un sol poble, amb formes diverses d’expressar i experimentar individualment aquesta pertinença al poble únic que formem. Un sol poble: aquest és, sens dubte, l’esperit i el lema que ens uneix i que ens ha de continuar unint des de la primera commemoració de l’11 de Setembre després de la dictadura, a Sant Boi, avui fa quaranta anys.

I acabo, en nom dels portaveus aquí presents, repetint les paraules amb què vaig acabar la meva intervenció de fa un any, quan estàvem a les portes de les eleccions al Parlament del passat 27 de setembre: “Finalment, sigui quin sigui el resultat de les eleccions, els grups municipals aquí presents manifestem un doble compromís. En primer lloc, el nostre compromís inequívoc i solemne de continuar treballant per la cohesió social de la nostra ciutat i del nostre país, per continuar treballant pels drets, per la qualitat de vida i la dignitat de tots els nostres conciutadans i conciutadanes. En segon lloc, el compromís també inequívoc i solemne del nostre Ajuntament de respectar i estar al costat del Parlament i el Govern que democràticament ens representa”.


Visca l’11 de Setembre!

Visca Sant Feliu!

Visca Catalunya!


Comentaris