Sis mesos de govern d'esquerres a Sant Feliu.

Foto de Marc Rius al Fet a Sant Feliu.

El dia 3 de juliol es va constituir el govern d'esquerres de la nostra ciutat, format pels 6 regidors i regidores d'Iniciativa i Esquerra Unida i pels 4 regidors i regidores del PSC. Acabem de fer, per tant, sis mesos de govern. Voldria fer, en aquest escrit, un primer balanç d'aquest mig any.

Voldria resumir aquest primer balanç en base a quatre exemples concrets sobre quatre aspectes fonamentals de qualsevol acció de govern:
  1. les prioritats: més polítiques socials.
  2. la relació amb la ciutadania: més participació.
  3. la relació amb els grups de l'oposició: més diàleg.
  4. la representativitat:  més ajustat a la realitat social de Sant Feliu.
1. Més polítiques socials: és més prioritari l'habitatge de lloguer social que un hotel.
Em refereixo al solar municipal proper a la cruïlla entre els carrers del Pla i Anselm Clavé, molt a prop del tercer Mercadona de la ciutat. Un solar municipal avui qualificat urbanísticament com a hotel i que ICV-EUiA i PSC creiem que és més prioritari destinar a un edifici per a prop de 60 habitatges de lloguer social, com vaig explicar aquí. Aquesta és una prioritat molt clara d'Iniciativa i d'Esquerra Unida que només va trobar el suport del PSC i que vam perdre.  Ni ERC, ni CDC, ni Ciutadans, ni Veïns, ni el PP ni Junts per Sant Feliu van votar-hi a favor. Per a mi, és incomprensible. Per més sorpresa, a data d'avui, en cap mitjà de comunicació de cap dels sis partits esmentats hi ha una explicació sobre el per què de la seva negativa a facilitar 60 habitatges de lloguer social, amb l'única excepció d'Oriol Bossa, amb sis tuits que potser no expliquen prou una decisió política d'aquesta importància. Per descomptat, ICV-EUiA i PSC insistirem en aquest tema fins aconseguir que algun grup es replantegi la seva votació inicial i doni suport a allò que entenem que, avui, és una clara necessitat i prioritat social a Sant Feliu.

2. Més participació: proposta i votació ciutadana de les obres d'estiu.
Em refereixo al procés per decidir les obres de millora de l'espai públic que tindran lloc entre els propers juliol i setembre a Sant Feliu. Hi he dedicat diversos escrits, començant per aquest d'aquí. En un procés que va començar a l'octubre i que acabarà aquest dissabte dia 30 de gener, ICV-EUiA i PSC hem volgut recollir totes les propostes de millora que ens plantegi la ciutadania (amb això tenim una informació millor) i hem volgut que sigui una votació oberta a tothom qui n'ordeni les prioritats (amb això tenim criteris més ajustats i compartits). I no només això: volem provar un procediment creat per a aquesta primera votació ciutadana amb la intenció que darrera n'hi hagi moltes més. ICV-EUiA i PSC volem aprofundir tant com puguem en els mecanismes de transparència i participació, en els mecanismes de millora de la democràcia local.

3. Més diàleg: oferta de treball conjunt dels temes estratègics de Sant Feliu.
Em refereixo als grans temes de ciutat, per als quals volem i busquem el màxim suport dels sis grups de l'oposició. Una oferta que ICV-EUiA i PSC ja hem formalitzat i que inicialment hem plantejat entorn els temes i el calendari següent:
  • Pla d'Actuació del Mandat i les inversions fins al 2019 que se'n deriven (ple d'abril)
  • Pla de rescat social (ple de juny)
  • Pla d'habitatge (ple de juny)
  • Ordenances fiscals i pressupost per a l'any 2017, per aprovar el ple d'octubre i per abordar conjuntament, com he dit reiteradament, després de Setmana Santa.
  • Reglament de Participació Ciutadana, per aprovar abans de la primavera de l'any que ve.
  • els temes estratègics que algun dels sis grups de l'oposició proposi.
És temps de cercar vies de diàleg i consolidar consensos, i aquest és el camí que volem seguir ICV-EUiA i el PSC a la nostra ciutat. I espero i desitjo que no siguem els únics en voler transitar aquest camí.

4. Més ajustat a la realitat social: els dos partits més votats a Sant Feliu en totes les eleccions municipals.
Des de l'abril de 1979, hem tingut a Sant Feliu deu eleccions municipals. En totes, absolutament totes, i en tots els barris (tret d'algunes excepcions) sempre hem guanyat les esquerres. Sempre. En nou de les deu municipals, hem guanyat els comunistes del PSUC i els qui en som hereus, Iniciativa i Esquerra Unida. En una de les deu (2007), va guanyar el PSC. Junts, hem tingut de 13 a 18 regidors (de 21!) excepte enguany, que el fraccionament i dispersió de vot ha generat un govern d'esquerres amb 10 regidors i regidores:

Entre 2003 i 2015, un cicle de confrontacions més personals que polítiques a l'esquerra local van beneficiar a Convergència, que es va convertir en sòcia de govern tant nostra com dels socialistes. Per a mi, era una prioritat política tancar aquest cicle de desavinences i fonamentar un govern el més cohesionat possible entorn els principis que acabo d'exemplificar en aquest escrit. Ahir mateix, en una assemblea d'Iniciativa a la nostra seu, vam compartir i explicitar aquesta valoració positiva de l'acord amb els socialistes i del govern compartit de la ciutat.

Sóc molt conscient que encara queda molt per al 2019, i que d'aquí a llavors el panorama polític català tindrà convulsions com a mínim tan intenses com les que ha tingut en aquests darrers anys. Però tinc la intuïció que, un cop algunes de les persones de la foto desapareguem llavors de la primera línia de la política local, un govern d'esquerres liderat pels homes i dones (dones!) d'Iniciativa, confluint amb els amics i amigues que hem format En Comú Podem i en coalició amb el PSC serà l'encarregat de governar novament Sant Feliu des de la seva profunda ànima d'esquerres. Si més no, aquest és el meu compromís i la meva prioritat per als tres anys i mig que tinc per davant!!!

Comentaris