diumenge, 4 d’octubre de 2015

Plaça de Catalunya: hem canviat una rotonda per una plaça donant la veu al veïnat!


Divendres passat es va inaugurar la remodelació de la plaça Catalunya. Una remodelació que ja vaig avançar en aquest escrit de fa un any, en què explicava una mica la història de la plaça i el projecte que avui ja és una realitat.

Han estat cinc mesos d'obres al costat d'una escola i a l'acabament de curs: alguns/es alumnes m'ho han retret, ja que el soroll ha interferit òbviament les classes. Però havíem d'aprofitar les vacances d'estiu i ocupar o dos mesos abans o dos mesos després, i vam optar per poder garantir que l'inici del curs 15-16 (que afecta als Padres i a l'Escola Nadal) es fes amb les obres acabades. Demano disculpes, com ja he fet personalment en alguns moments, per aquestes molèsties, però crec que el resultat de l'obra i l'inici de curs sense cap incidència fan pensar que va ser una bona opció.

Deixeu-me resumir en dos, els grans avantatges de les obres inaugurades divendres:
  • convertir una rotonda en una plaça,
  • convertir un espai de pas, en un espai de trobada i d'estada-
Sóc conscient que això ha comportat canvis en la circulació i l'aparcament als quals costarà uns mesos adaptar-se, però estic convençut que tothom s'hi acabarà adaptant de seguida. Però la disminució de la circulació en aquest punt de la ciutat era imprescindible: la superfície és limitada (entorn de 4.000m2) i l'opció entre superfície de circulació o superfície d'estada només es podia decantar prioritzant als vianants amb una opció urbanística com la que hem pres.

I no és que l'hagi pres l'Ajuntament: ha estat la voluntat dels veïns i les veïnes de la plaça i el seu entorn, en un procés en què han plantejat, des del principi, les seves necessitats i les seves expectatives. Necessitats i expectatives que s'han anat convertint en plànols, els quals s'han anat "retroalimentant" i millorant enraonant amb els veïns i els serveis de la zona (escoles, jutjats, etc) fins arribar a un projecte que es va aprovar per unanimitat en el ple de juliol de 2014.

L'acte d'inauguració va demostrar la potencialitat de la nova plaça:

Amb una rotonda, aquesta vida seria impossible. Amb una plaça, sí! Gràcies finalment a qui l'ha fet possible: els veïns i veïnes que han posat les bases per a la redacció del projecte, als tècnics municipals que han redactat el projecte i a l'empresa Voracys que ha fet les obres.

A gaudir-la, a viure-la, a respectar-la!