Enraonem... del Casal de Joves.

Aquesta comparativa de les dues imatges des del mateix angle mostra amb claredat el que és avui i el que serà d'aquí a dos anys el Casal de Joves. En aquest escrit explico dues coses: 1) què serà el nou Casal, i 2) quin és el sentit de tot el que farem al nou Casal.

Aquesta serà l'entrada principal al nou Casal: des de la plaça del seu nom i no des de la Carretera. Volem que el Casal miri cap a la plaça del 8 de Març i cap al conjunt d'equipaments de Can Bertrand, especialment al futur centre de formació professional que hi haurà a la Nau de les Sedes, just davant mateix del Casal. Mirant les dues imatges, és clar que el Casal ampliarà molt la seva superfície. Aquest plànol, en què es veuen les superfícies del vell i del nou Casal, és molt il·lustratiu:


Dins l'el·lipse de color negre, l'actual Casal, a la cantonada d'Anselm Clavé i Laureà Miró. Dins el requadre de color burdeus fort, la superfície (aproximadament cinc vegades més gran) del proper Casal de Joves.

Com faig habitualment, poso algun plànol que és rellevant, i al final adjuntaré la presentació completa que es va fer a les entitats de joves de Sant Feliu abans de l'aprovació del projecte pel ple de l'Ajuntament, el passat mes de març. Aquí es veu com serà la planta baixa del nou Casal:


Entrant per la carretera, s'accedirà a la nova sala de concerts del Casal. Aquesta sala millorarà enormement les possibilitats d'ús de la Sala Jhon Lennon. Tindrà les millors condicions de sonoritat (tant per aïllament exterior com per condicions interiors (equips de so, alçades, materials, etc)) i una capacitat per a unes 300 persones de peus. La intenció és que hi hagi concerts molts caps de setmana de l'any, bàsicament amb el gran nombre de grups i cantants de la nostra ciutat, que també tindran al Casal millores en els bucs d'assaig. A l'altre extrem, hi haurà un altre accés, directe al Punt d'Informació Juvenil, la cafeteria del Casal, i una bateria de lavabos. La planta baixa es podrà aïllar fàcilment, cosa que facilitarà l'ús continuat i regular de la sala de concerts que pretenem.

Així serà la primera planta:


A l'esquerra de la imatge, es pot veure com el sostre del futur bar serà una gran terrassa sobre la plaça, que permetrà un important ús a l'aire lliure d'un espai del que ara el Casal no disposa. Justament davant d'aquesta terrassa hi haurà un espai polivalent destinat a les arts plàstiques. A la primera planta hi haurà dues sales de reunions per a entitats i una aula d'estudi, en la façana que donarà a la carretera.

Finalment, a la planta soterrani, hi haurà dues sales polivalents de més de 70m2 i sis bucs d'assaig per als grups musicals de la nostra ciutat, un dels quals amb estudi de gravació. Tot plegat es pot veure en aquest powerpoint, que va acompanyar la presentació del projecte a les entitats juvenils de Sant Feliu, que han tingut un paper continuat i destacat en la seva elaboració.


Aquest és el projecte. Per acabar la informació, el pressupost inicial és de 2,8 milions d'euros i preveu un termini d'execució de 15 mesos, que començaran a primers de l'any que ve.

I el que més m'importa és explicar i aspirar a què sigui assumit el sentit del nou Casal, la seva raó de ser. Em vull remetre a dos escrits del meu blog: aquest de març de 2011 (Sant Feliu jove) i aquest de gener de 2010 (Què fer i on anar amb 14 o 15 anys?).

Les activitats i la dinamització del Casal de Joves han sortit sempre a concurs públic per períodes certament curts (de dos anys normalment). En els darrers quatre anys, amb el Roberto i la Núria, estic convençut que el Casal ha fet un pas important per recuperar protagonisme, credibilitat i presència tant a la ciutat com entre les entitats juvenils. Recentment, i també per dos anys, ha estat la Fundació Pere Tarrés qui ha guanyat el concurs i gestionarà el Casal en el període que durin les obres. Un període en què haurem de pensar també les bases del concurs per a l'entitat que gestioni el futur Casal.

Necessitem una política de joventut que, com es recull en el Pla Jove 2012-2016, atengui, des de la doble perspectiva dels joves individualment i del jovent com a col·lectiu, les diferents franges d'edat i les diferents necessitats dels nostres conciutadans i conciutadanes de 14 a 29 anys (arrodonint: 7.000 joves d'un total de 44.000 habitants), que són les edats en què es materialitzen les polítiques adreçades als joves.  El Casal ha de ser el punt de referència i de coordinació de les polítiques de joventut de l'Ajuntament, però la perspectiva jove ha de formar part de totes les polítiques municipals: educació, habitatge, cultura, ocupació, etc. La regidora de Joventut, la Lídia Muñoz, ho té molt clar i ho lidera amb convicció i eficàcia.

Aspirem a tenir un Casal que, en aquesta perspectiva, sigui un espai d'informació, de serveis i d'activitat, el principal punt de trobada del nostre jovent. Aspirem a què sigui un punt de referència per als adolescents dels instituts, amb activitats i horaris que prioritàriament s'adrecin a ells, especialment les tardes de divendres i de dissabte. Aspirem a què sigui el principal punt d'activitat musical de Sant Feliu, amb una utilització regular i continuada per a concerts, sobretot per part dels grups de música de Sant Feliu. Aspirem a què sigui un espai de creativitat i d'exposició en els camps de les arts plàstiques i audiovisuals, tant amb tallers com amb sales d'exposicions. Aspirem a què sigui un lloc de reunió. trobada i celebracions de la gent jove de Sant Feliu, fent ús de les sales que estaran disponibles per al lloguer (des de festes d'aniversari fins a reunions d'entitats o de projectes formatius o laborals). Aspirem a què tingui un ús important com a aula d'estudi, en coordinació amb la resta d'aules d'estudi de la ciutat. Aspirem a què tingui una oferta continuada, interessant i accessible a tothom d'activitats de formació i d'informació, d'activitats culturals i de lleure per a la diversitat d'interessos i realitats en aquesta franja de gairebé quinze anys. Aspirem a què esdevingui el lloc on tots els joves i totes les joves s'hi sentin vinculats i sàpiquen que sempre hi haurà algú o alguna cosa que els interessarà. Aspirem a què, sense necessitat de dir-ho, tothom sàpiga que el punt de trobada és el Casal.

De moment, el nostre Ajuntament hi posarà les instal·lacions i el personal. Aspirem a què el nostre jovent hi posi la vida!!!

Comentaris