Entrevista al Diari de Sant Feliu (núm. 39, maig 2015).

Diari de Sant Feliu, número 39. També hi ha les entrevistes als altres set candidats.
Adjunto el text complet que vaig passar a la redacció del Diari i que, per raons òbviament d'extensió, s'ha ajustat molt lleugerament:

• Desprès de més de 20 anys com a regidor i 4 com alcalde, tens la mateixa il•lusió i força que al començament?
Sí! Els meus principis i els meus objectius son els mateixos, i ara encara tinc més il•lusió perquè em toca ser al capdavant d'un govern que ja els està aplicant, i els continuarà aplicant els propers quatre anys. Tres exemples clars: la tarifació social, les politiques educatives i la supressió de barreres arquitectòniques.

• Creus positiva la limitació de mandats?
Jo no hi crec. Sí que crec rotundament en l'elecció directa dels alcaldes, com he dit repetidament. Que sigui la ciutadania directament i no els regidors qui votin al seu màxim representant pel temps que ho considerin convenient, sense cap altra limitació que el seu criteri.

• Com definiries aquest darrer mandat des de l’òptica de l’alcalde?
Apassionant i difícil. Apassionant per la importància de governar posant per damunt de tot les polítiques socials en temps de crisi. Difícil pel context econòmic i legal. El legal, per la implantació de l'Arsal, que és una trava important a les competències i el funcionament dels ajuntaments, imposada pel PP. L'econòmic, per les retallades de la Generalitat a diversos serveis i programes que hi tenim conveniats. A més, òbviament, de les derivades pels menors ingressos a causa de la crisi i de la major despesa social que hem assumit voluntàriament per ajudar moltes famílies a fer-hi front.

• Quines son les tres coses que destaques de la gestió de govern d’aquests quatre anys?
A part de les que he esmentat més amunt, la revitalització de l'activitat cultural, el primer programa d'ajuts a empreses i autònoms per a la contractació de persones aturades, les regidories de barri i el treball de formigueta per acordar les remodelacions de diverses places de la ciutat amb tots els seus veïns i veïnes.

• I les tres que hauries fet i no ha estat possible?
Però que hi continuarem treballant sense defallir, que quedi clar! No haver pogut fer cap avenç significatiu amb el soterrament, com si sempre piquéssim ferro fred. No haver pogut avançar més en les polítiques de lloguer social que la nostra ciutat necessita. La impotència de no poder facilitar feina a tantes persones que la necessiten.

• Heu definit com a eslògan de campanya “Som molt de Sant Feliu”. Vol dir això que ho sou més que els demes? Que voleu transmetre ?
Ni de lluny: ningú és més que ningú, i menys gent d'esquerres com nosaltres! Vol dir que tenim i volem compartir l'orgull de ser de tot Sant Feliu, de la ciutat que hem fet i gaudim entre tothom, que sentim molt de Sant Feliu a la gent que viu a tot Sant Feliu, a qualsevol dels seus barris, amb qualsevol edat, amb qualsevol origen familiar o cultura. Vol dir que tota la diversitat que la nostra candidatura recull és molt de Sant Feliu, perquè Sant Feliu és plural i diversa en ella mateixa, i nosaltres creiem que recollim millor que ningú aquest sentiment.

• Com valores l’experiència de govern amb CiU aquest quatre anys?
Molt positivament. Hem assolit la gran part dels objectius del PAM en un clima de lleialtat al pacte i de confiança entre les persones. A nivell general, com ja vam quedar des de bon començament, hem mantingut la mateixa línia d’oposició clara i en defensa dels drets socials que ICV-EUiA hem tingut a tota Catalunya.

• Tot apunta a que les majories absolutes de l’època de Francesc Baltasar no tornaran a repetir-se i que caldran acords a dos o tres bandes per formar govern. Quines serien les vostres condicions innegociables per pactar un futur govern?
L'aplicació del conjunt de polítiques socials que constitueixen la prioritat i el gruix del nostre programa.

• Es possible un pacte PSC-ICV a Sant Feliu?
Enlloc està escrit que sigui impossible. En tot cas, després del 24 de maig parlarem, com acabo de dir, a partir dels resultats de les pròpies eleccions, i sempre a partir de les polítiques socials del nostre programa.

• La candidatura d’ICV es possiblement la menys renovada respecte a fa quatre anys, que ens destaques de la gent que t’acompanya a la llista electoral?
No puc compartir la seva valoració de ser la llista menys renovada, ja que la llista no és un grup de sis persones, sinó de trenta, en el nostre cas. En vull destacar l'equilibri en tos els àmbits (edat, barris, gènere, arrels, formació,...) i el seu paper destacat en l'activitat educativa, cultural, social, etc de la nostra ciutat. Es una llista que combina l’experiència de govern dels primers sis llocs (que seria una irresponsabilitat desaprofitar després de només quatre anys d'acció de govern) amb persones que agafaran el relleu per als propers anys i persones que expliciten la pluralitat de la ciutat en la candidatura que millor representa aquesta pluralitat.

• Del soterrament millor no parlem, no?
Sí, és clar, per què no? Nosaltres hem fet la nostra feina: ser tossudament a Madrid i a Barcelona per reivindicar-lo davant els respectius governs i parlaments, i sumar a la reivindicació del soterrament tots els municipis que es veurien beneficiats del soterrament de les vies amb més freqüència de trens. Ara bé, és una feina a mig termini, perquè ara és impossible pensar que hi haurà acord final entre els governs de l'Estat i de la Generalitat en l'actual context polític de confrontació a tots els nivells.

• A que creus que respon l’aparició de candidatures com Veíns per Sant Feliu, Junts o fins i tot les bones expectatives generals de C’s?
Hi ha elements de política general i de política local. Les bones expectatives de C´s a Sant Feliu no responen pas a la seva trajectòria a la nostra ciutat, sinó al context general i la seva presència als mitjans de comunicació. La candidatura de Veïns respon, en canvi, a una dinàmica local que caldrà veure quin suport té a les urnes.

• Estan els partits tradicionals, que teniu o heu tingut responsabilitats de govern, desconnectats de la gent?
No puc parlar pels altres partits, però en el cas d’Iniciativa i d’Esquerra Unida de la nostra ciutat considerem que no. Tenim la convicció que hem sabut recollir les necessitats de la ciutadania i convertir-les en decisions de govern que ja s’estan implantant, en la línia de drets socials per a tothom i qualitat de l’espai públic a tots els barris que hem volgut seguir aquests quatre anys.

• Ha estat una legislatura amb aparentment poc bagatge de gestió fins els darrers sis mesos que hem tingut una hemorràgia d’obres i projectes. No creus que la gent pot acabar pensant que només es fan coses quan s’acosten eleccions?
Torno a estar en desacord amb l’afirmació inicial i amb la pregunta posterior. Les principals decisions del mandat han estat en polítiques socials, que no es veuen com les obres, i que s’han pres al llarg dels quatre anys, des de la garantia del dret de l’educació en igualtat de condicions fins a la universalització de l’atenció domiciliària o la tarifació social. I si us referiu a obres, també s’han anat fent durant els quatre anys, com hem explicat reiteradament: amb una mica de memòria, tothom recordarà la riera de la Salut tallada l’any passat per arreglar-la o la pavimentació de molts carrers durant els estius o les millores en la via pública que hem fet al llarg dels quatre anys. El meu exemple emblemàtic, si es pot dir així, és la millora dels dos túnels que uneixen el centre amb Roses, que són dels primers anys del mandat. Per més que l’oposició vulgui estendre aquesta idea, no estem fent res ni de pressa ni corrents.

• A quin resultat aspireu?
Lògicament, i com tothom, al millor resultat possible, a guanyar pel major marge possible.

• Si no tornes a ser alcalde, continuaràs tota la legislatura?
Si ho seré o no, dependrà de què la gent voti a ICV-EUiA o no. Molta gent em diu que voldria que continués sent alcalde: sempre els dic que, per assegurar-ho, triïn la candidatura que encapçalo, no sigui cas que a Sant Feliu es repeteixin situacions passades. En aquest cas, espero que molt improbable, continuaré durant tota la legislatura. I en el cas que sigui alcalde, espero que molt més probable, òbviament també.

Gràcies al Diari de Sant Feliu per aquesta i pel conjunt de les entrevistes d'aquest especial eleccions!

Comentaris