19/05/15: el debat d'ahir al Palau Falguera.

Com fa quatre anys, ahir al vespre hi va haver un acte d'un alt contingut democràtic i ciutadà: el debat entre les vuit persones que aspirem a l'alcaldia de Sant Feliu. Organitzat, com llavors, pel Fet a Sant Feliu (per cert, ja us n'heu fet socis?) i per Ràdio Sant Feliu (per cert, ja sintonitzeu el 105,3?). Vull reiterar-los el meu agraïment més sincer: per l'organització del debat, per descomptat; però sobretot per la seva tasca diària i constant d'informar de tot el que passa a la ciutat i, així, per ajudar decisivament a fer ciutat.

Va ser un debat molt rigorós en el temps, però molt ben conduït per Eva Murgui (de la Ràdio) i Carme Verdoy (del Fet a SF), amb l'Edu Polls al control implacable dels temps. Amb una sala absolutament plena, el debat va durar més de tres hores, i va tocar absolutament tots els temes de l'actualitat política local.

Aquí transcric les meves intervencions inicials, que són alhora el resum del que hem fet a Sant Feliu els darrers quatres anys i el que proposem per a Sant Feliu en els propers quatre.

Bloc 1. CIUTADANIA (1,5 minuts, nosaltres els primers en intervenir)
En el mandat que s’acaba, hem posat per primer cop a la pràctica el nostre lema “drets socials per a tothom”, que hem concretat, per exemple, en tres grans realitzacions que consolidarem:
  • La tarifació social, per posar-ho tot a l’abast de tothom,
  • Les comissions socials de centre, per garantir l’educació en igualtat de condicions a tota la població escolar de SF
  • Els ajuts directes a empreses i emprenedors per a la contractació de persones aturades.
En el mandat que comença, continuarem ens centrarem en la idea del rescat social: l’atenció a les famílies castigades per l’atur de llarga durada i el risc d’exclusió social.

Això es concretarà, a més dels aspectes esmentats, en:
  • L’alimentació, amb millores de funcionament als bancs d’aliments i menjadors socials.
  • L’habitatge, acompanyant a les famílies amb risc de pèrdua; per garantir els subministraments d’aigua, llum i gas; i per primer cop, treballant amb Generalitat i Area Metropolitana per programes d’habitatge de lloguer social i d’habitatge tutelat.
(165 paraules)


Bloc 2. CIUTAT (1,5 minuts, nosaltres els darrers en intervenir)
En aquests quatre anys hem posat a la pràctica també el nostre lema “espai públic de qualitat a tots els barris”, amb els següents criteris:
  • La millora de la mobilitat quotidiana: ja hem arribat al 90% de barreres arquitectòniques suprimides i abans de tres anys completarem el 100%.
  • La millora de l’espai públic amb la participació del veïnat: des de la Riera de la Salut fins a la plaça Dicià o l’ampliació del Parc Europa.
  • La millora dels equipaments: des dels centres cívics de Mas Lluí i Tovalloles fins a la nova piscina de l’Escorxador.
Aquesta serà la línia de treball dels propers anys, incloent una inversió important en les nostres polítiques ambientals.
  • Espai públic: remodelació de les places de Francesc Macià, Salut, Rafael Alberti, Comín i Lluís Companys, a més dels plans anuals de millora de l’espai urbà.
  • Equipaments: el més important pla d’inversions en escoles públiques, remodelació del Centre Cívic Roses, Tramuntana i Centre Falguera. Avançarem en la nostra idea d’eix cultural i comercial de centre ciutat: Mercat, Biblioteca, Casal de Joves.
  • Ambientals: pla director de l’energia amb canvi de tot l’enllumenat de Sant Feliu a baix consum, estalvi d’aigua potable regant parcs i carrers amb aigua recuperada de depuradora
(208 paraules)


Bloc 3. GESTIÓ (1,5 minuts, nosaltres els primers en intervenir)
Hem de començar aquest tercer bloc parlant de l’IBI. Amb dues consideracions:
  • el rebut mitjà de l’IBI se situa en la franja baixa dels municipis tant de l’Area Metropolitana com de la Comarca,
  • acatarem la sentència del TSJC sobre el recurs del PSC quan sigui definitiva. Però la sentència no diu explícitament que hi ha cap ingrés indegut de cap 9% que s’hagi de retornar (i els efectes retroactius en fiscalitat s’han de sentenciar de manera expressa) i el PSC tampoc ho va demanar al seu recurs.
Dit això, en fiscalitat assumirem dos compromisos:
  • increment d’impostos i taxes, com a màxim, com el cost de la vida (com ja hem fet en aquest mandat)
  • extensió de la tarifació social a tots els preus públics dels serveis municipals.
Pel que fa als temes de participació, plantegem dos compromisos clars:
  • revisió del Reglament de Participació Ciutadana perquè faciliti els mecanismes de participació de la ciutadania en temes estratègics
  • entre els qual, referèndums previs a l’aprovació definitiva de les modificacions de planejament urbanístic.

(176 paraules)

INTERVENCIÓ FINAL (1 minut, nosaltres els darrers en intervenir)
Iniciativa i Esquerra Unida aportem més que ningú coneixement, experiència i credibilitat per aplicar unes prioritats que són les nostres i les de la nostra ciutat:
  • drets socials per a tothom
  • espai públic de qualitat a tots els barris
  • govern obert i transparent
I aportem també claredat en la política de pactes, si no assolim una confiança ciutadana suficientment àmplia:
  • pactarem amb qui més puguem compartir la nostra prioritat del rescat social,
  • respectarem i demanem respecte al principi de suport a la llista més votada,
  • no pactarem ni amb PP ni Ciutadans que, per les seves polítiques de qüestionament tant de la llengua catalana, l’escola catalana com de la immigració, posen en risc la cohesió social de Sant Feliu.
Som molt de Sant Feliu, representem millor que ningú la seva ànima d’esquerres i ho volem tot a l’abast de tothom. Perquè ja ens coneixeu, estem segurs que mereixerem novament la vostra confiança. Amb tot el convenciment al cap i al cor, diumenge que ve, voteu Iniciativa i Esquerra Unida.

(175 paraules)

Comentaris