Petites grans idees per a l'estiu: treure el màxim profit ciutadà als patis escolars i a la piscina de l'Escorxador.


Acompanyo aquest escrit amb dues imatges de les coses que considero més rellevants en els tres anys que som al govern de Sant Feliu: que es prioritzi la quotidianietat, el dia a dia de tothom; que els equipaments públics incrementin la seva funció social i que tot estigui a l'abast de tothom; que el sentit comú i el seny marquin l'anàlisi dels recursos i de les possibilitats i l'establiment de les prioritats; etc. Intentem governar així en les obres i el manteniment de la ciutat: tinc publicades més de cinquanta fotos en aquest àlbum de facebook: "Petites grans millores". Però també en el funcionament dels serveis públics municipals. Ho vaig explicar en aquest escrit de l'any passat sobre els patis oberts, i voldria tornar a referir-m'hi en aquest escrit: com podem ampliar el rendiment social, el profit ciutadà, dels nostres equipaments públics, especialment a l'estiu quan cada cop més conciutadans no tenen cap opció d'anar de vacances enlloc?

Primer punt de reflexió: els patis escolars. Té sentit que la canalla o el jovent vulguin jugar o fer esport i no trobin espais per fer-ho o utilitzin inadequadament els parcs o les places... tenint tancats els patis de les escoles? En la meva opinió i en la del govern que presideixo, no té cap sentit. Per això, l'any passat vam posar en pràctica els patis oberts, a les escoles Monmany, Gaudí i Salvador Espriu. La foto superior és d'avui mateix al Monmany. Hem d'acordar amb les escoles que no hi hagi cap interferència a l'activitat escolar i que els patis reuneixin les condicions adequades, però vull agrair a les escoles que, per segon any consecutiu, hagin facilitat que els nostres infants i joves hi puguin jugar, especialment ara al juliol i agost.

Segon punt de reflexió: la piscina de l'Escorxador. Tenia sentit tancar-la a les set de la tarda, com passava fins l'any passat? O que valgui el mateix si hi vas un parell d'hores o tot el dia? O que no es pugui fer servir de nit? L'any passat ja vam fer el primer exercici de seny i d'optimització ciutadana: allargar l'horari fins a les vuit del vespre i establir una tarifa reduïda de 18:00 a 20:00 (1,90€ per a adults i 1,5€ per a menors de 14 anys). Amb aquesta tarifa qui té poc temps o només pot/vol fer un ús reduït de la piscina, té moltes més possibilitats. I enguany, després de la reforma de la piscina i la reducció de profunditat i l'increment d'enllumenat, per primer cop hem obert la piscina a les nits de dissabte de juliol i d'agost (segona foto, feta per la regidora Carme Mascarell). El preu: 2,20€ i l'horari, de 21:00 a 24:00. L'èxit al juliol ha estat rotund (més de 300 usuaris de mitjana) i a l'agost ha estat menor, segurament també pel mal temps o pel desconeixement d'aquesta possibilitat en un primer any.  L'any que ve, amb el nou edifici de vestidors ja en funcionament, els petits problemes detectats enguany se superaran i, sens dubte, es consolidarà aquest servei.

Tercer punt de reflexió: els menjadors escolars. Com garantir que els nens i nenes becats als menjadors escolars puguin tenir garantit aquest àpat del migdia en les seves vacances? Ha estat notícia als mitjans que, en alguns ajuntaments o comunitats, no han volgut fer front a aquest problema. A Sant Feliu, sí. Per això, durant el mes de juliol, els infants amb beca han fet ús dels serveis de menjador dels casals d'estiu, i durant el mes d'agost, els infants amb beca han fet ús d'un servei específic al menjador social del Casal de la Gent Gran. Per tant, el criteri de mantenir l'alimentació adequada dels infants s'ha volgut mantenir a Sant Feliu en els dos darrers cursos, aquells que hem tingut la responsabilitat de gestionar.

Queden encara, per a mi, alguns punts de millora. Dos en concret: els bancs d'aliments i la Festa Major de Sant Llorenç. Amb els recursos actuals, no es pot garantir el funcionament dels bancs d'aliments durant l'agost: aquest és un tema que s'haurà de resoldre ja a l'any que ve. I amb els recursos actuals, és difícil anar més enllà del que fem per Sant Llorenç, amb l'aportació impagable de l'entitat santfeliuenca Calaix de Sastre. Crec que ho haurem de revisar: és evident que no es pot comptar amb una festa protagonitzada per les colles com a les Festes de Tardor, però quedant-se a Sant Feliu gairebé la meitat de la ciutadania, l'oferta de la Festa Major de Sant Llorenç s'ha de revisar i incrementar en el futur. I ho farem: de la mateixa manera que hem volgut i sabut donar resposta als tres interrogants amb què he començat aquest escrit, voldrem i sabrem donar resposta als dos interrogants amb què l'he acabat.

Comentaris