Parlem de places (1/5): la plaça de Catalunya.

Començo un recorregut pels projectes d'obres de remodelació de places de Sant Feliu que estan, en diferents moments, en marxa. Començo per la que ja té el projecte aprovat pel ple municipal: la remodelació de la plaça Catalunya.

No em puc estar de posar dues fotos, que he tret del grup de facebook "Tu no ets de Sant Feliu si...", del que ja he parlat en algun altre escrit. La primera foto és de 1972 i recorda la inauguració (en un 18 de juliol...) de la plaça en la seva configuració actual. L'ha penjada l'amic Josep Xufré, santfeliuenc que ara viu a Creixell:

La segona foto és anterior, i mostra l'estat previ a aquelles obres: un simple descampat voltat, en aquelles dates, de l'escola dels Padres i de diferents torres, la darrera de les quals es va endarrecar ja en els anys 90. La foto l'ha penjada el ciutadà Raúl Raya, que també l'ha posada a disposició de tothom.


I ara la plaça encara la seva propera transformació: la que l'ha de convertir d'una rotonda en una autèntica plaça. 

Una transformació que, afortunadament, s'ha fet amb la participació del veïnat i de les comunitats educatives de les dues escoles que hi ha al voltant (Padres i Nadal) i té la unanimitat de tot el consistori: hi van votar a favor els 21 regidors i regidores de l'Ajuntament en el darrer ple del mes de juliol.

Aquí hi ha una presentació de la propera transformació de la plaça:


I per a qui s'estimi més una comparació en plànols, aquí hi ha la visió de l'estat actual i de la propera remodelació:


Resumint: com que ja coneixem l'estat actual, explico una mica el que s'hi farà.

  • Serà tota de "plataforma única", és a dir, sense separació entre espai per a vehicles i per a vianants, sense bordons (bordillos, en castellà) i amb un sol terra unificat, en tot l'espai remarcat en marró. Una altra plaça a Sant Feliu sense cap barrera arquitectònica, com volem que finalment siguin absolutament totes.
  • S'enllaçarà el passeig 11 de Setembre amb la plaça de Catalunya. Un gran banc sortirà d'aquest punt i separarà l'espai de circulació dels vehicles.
  • En la plaça s'ha previst un espai (indicat amb els rectangles en el plànol entre Fleming i Eugeni d'Ors) perquè s'hi pugui aturar autocars per a les dues escoles de l'entorn, i perquè els cotxes s'hi puguin aturar un moment en horari escolar a deixar o recollir canalla.
  • Circulació: no es podrà fer el gir de Dr. Fleming a Verge de la Salut que ara sí que es pot fer. Es podrà fer el gir a Eugeni d'Ors, passant per damunt de la plataforma única.
  • Aparcament: una peatonalització comporta sempre una pèrdua d'aparcament: és qüestió de prioritats. Es perd l'aparcament que hi havia entre Verge de la Salut, Eugeni d'Ors i Dr. Fleming, i es manté l'aparcament en la banda oposada (entre Dr. Fleming i 11 de Setembre, i entre 11 de Setembre i Verge de la Salut). En total, es perden entorn de 10 places d'aparcament a la zona.
  • Arbrat: es manté l'arbrat que prové de la remodelació de 1972 i se'n posa un nombre important de nou.
El cost de la remodelació és d'uns 425.000€, IVA inclòs. Un cop aprovat el projecte, s'ha de fer el concurs públic previ a l'adjudicació de les obres: un període d'una durada mitjana de quatre mesos. Per tant, és previsible que s'adjudiquin les obres a finals d'any, tenint en compte que hi ha l'agost entremig. La durada de les obres serà, com a màxim, de sis mesos, per la qual cosa és previsible que comencin a primers de l'any que ve i que acabin a meitat de 2015. Amb les dues escoles, ja s'ha parlat de com compaginar les obres a la plaça amb les necessitats d'accés de l'alumnat dels centres.

Insisteixo, i en el gràfic es veu molt bé: Sant Feliu canviarà una rotonda amb dos bancs al mig, per una autèntica plaça, un autèntic espai de trobada, estada i activitat pública. Tots hi guanyem, i el vot unànime a aquest projecte en el ple municipal n'és una clara demostració.

Comentaris