9, 10 i 11 de maig: més comerç, per primer cop també a la carretera.

S'acosta un cap de setmana radiant a Sant Feliu: la 56a Exposició de Roses i la 35a Fira Comercial i Industrial, M'encanta aquest cartell que ho sintetitza tot, una magnífica obra de la gent d'Opac Taller Creatiu. Una rosa, una bossa de la compra i una antiga clau de pas, símbol de l'aixeteria local: roses, comerç i indústria en una mateixa imatge i un mateix objectiu: una ciutat dinàmica, tant en el vessant cultural com econòmic.

Fa un any, pensava en veu alta sobre els tres components del proper cap de setmana: l'Exposició de Roses, les activitats culturals i esportives i la Fira en sí mateixa. Hi deia que, d'aquests tres components, havíem de revisar i impulsar sobretot el tercer. Poques setmanes després, en la 1a Trobada de comerciants de Sant Feliu, vaig tornar a plantejar la necessitat que el comerç local ajudés a revisar el paper, el contingut i la finalitat de la Fira.

Una comissió de la Mesa per al desenvolupament econòmic i la cohesió social va agafar aquest repte i va plantejar algunes propostes de contingut, d'ubicació, de vinculació amb altres serveis, etc. Aquestes propostes van ser presentades recentment al plenari de la Mesa i van ser aprovades per unanimitat, amb la presència dels representants del comerç local i de tots els partits presents a l'Ajuntament. Aquestes propostes es detallen en el programa de la Fira i l'Exposició, que adjunto.

Vull destacar dos aspectes estrictament de la Fira: l'increment enorme de participació dels comerços, i la prova, per primer cop, de la carretera com espai de la Fira. 

Pel que fa a increment, s'ha més que doblat el nombre de comerços de Sant Feliu presents a la Fira: de menys de trenta, a més de seixanta. Una molt bona notícia, segurament derivada d'aquest treball de recollida de propostes i d'aportacions que abans comentava. L'any passat, eren els comerços entorn del Fem Moda, que enguany celebra la segona edició. Enguany, a més de Fem Moda, el comerç local té la prioritat d'exposar-se en els dos espais privilegiats de la Fira: la plaça de la Vila i el tram de Laureà Miró entre el carrer Batista (per entendre'ns, "cal Manco") i el carrer Josep Maria de Molina (per entendre'ns, "el Va-i-ve"). Per primer cop també, tots els comerços locals podran obrir els festius de la Fira, si així ho desitgen.

Pel que fa a la carretera, crec que enguany serà la novetat més important, el millor aparador possible del comerç local, la millor aportació possible per consolidar la carretera com el principal eix comercial de la nostra ciutat. Hi haurà un esforç important de dinamització, incloent especialment els espectacles de la nit de divendres, el dia d'inauguració de la Fira. Som conscients que la preparació d'aquest esdeveniment comporta la interrupció del trànsit i el canvi d'alguns hàbits (com ara la recollida d'escombraries) durant una setmana, des de demà dimarts fins al dilluns 12. Tant els comerciants com els veïns i l'Ajuntament, com les mateixes empreses de transport i de serveis, haurem de fer una valoració posterior de com ha anat tot plegat en aquesta setmana. I haurem de treure conclusions de cara a properes edicions, però jo espero decididament que tot comporti (malgrat les molèsties per a alguns usuaris de transport) una presència més destacada i més rendible del comerç local a la Fira, que és indubtablement l'objectiu que perseguim.

I no vull acabar de fer aquest primer article de la Fira i l'Exposició sense destacar tres coses que considero que també han vingut per quedar-se:
  • la posada en funcionament de la línia SF3 de bus urbà (la mateixa dels dissabtes) a tots els diumenges i festius.
  • la connexió (com fa dos anys) entre l'Exposició de Roses i el Roserar, que està magnífic, mitjançant un trenet que farà de llançadora entre els dos esplais que vessaran de roses aquest cap de setmana (amb garantia de funcionament en pujades i baixades, ja m'enteneu)
  • la presència destacada de l'Escola Municipal de Música en tot el recinte firal, amb molta música en viu "protagonitzada" pels diferents combos i grups musicals de l'Escola.  Als punts de música del recinte hi actuarà també en directe The Dixieland Preachers de l'Associació de Músics Joves de Sant Feliu.
I dues darreres coses, que tindrem enguany excepcionalment. D'una banda, l'associació local Amics de les Roses farà venir a la nostra ciutat als delegats que, amb motiu de la Barcelona Rose Convention, es trobaran a Barcelona per parlar de tots els aspectes relacionats amb el món de la rosa i el roser, i que el diumenge 11 visitaran tant l'exposició com el roserar. I, de l'altra, el pregó que obrirà el proper cap de setmana el farà, ara que commemorem els 35 anys d'ajuntaments democràtics, qui va ser l'alcalde entre els anys 1979 i 2000: el ciutadà i amic Francesc Baltasar, que serà acompanyat pel conseller d'Interior, el Sr. Ramon Espadaler.

Un cap de setmana intens al qual us convido també intensament! Ens veiem pels carrers aquest cap de setmana (jo, diumenge a les 12:00, a més a més, fent castells!)