Explicar Europa: quin govern i quin parlament hi tenim? (2/3)

Quan sentim les notícies, escoltem mots dels quals sovint  no en sabem exactament el significat. I així, de vegades, ens sembla que són el mateix i no sabem ben bé qui els forma i què fan. I així no podem saber tampoc el paper que juguen en allò que considero fonamental: la recuperació de l'Europa democràtica i social, avui en risc per la suma de governs que prioritzen els interessos del capital per damunt dels interessos de les seves ciutadanes i ciutadans. Em refereixo a paraules com Unió, Parlament, Consell o Comissió europees, les seves ubicacions, les seves competències, els seus primers responsables, etc. Intento fer-ne una explicació breu i entenedora, amb la finalitat que pretenc: contribuir a construir polítiques de justícia social a nivell europeu.

Unió Europea.
La Unió Europea (UE) és la comunitat política de què formem part. Som la suma de 28 estats i de 500 milions de persones. La Unió es va crear el 1993 pel Tractat de Maastricht, hereva de l'antiga Comunitat Econòmica Europea (CEE), creada al seu torn al 1957 pel Tractat de Roma. La CEE tenia vocació i objectius merament econòmics, mentre que la UE es proposa (altra cosa és que els actuals estats que la formen en tinguin una voluntat sincera) plantejar i assolir la unitat política dels països que en són membres, especialment en els temes de gran decisió (política fiscal, política internacional, control democràtic de l'economia,...). Hi ha un cert debat sobre si hauríem de seguir o no dins la UE en un hipotètic futur estat català independent. Coincideixo amb la immensa majoria de partits polítics que, fora de la UE, ens afectarien les polítiques econòmiques, fiscals, exteriors, etc. que establís.... sense que hi poguéssim tenir ni veu ni vot.

Personalment, crec que el nostre futur com a poble, passa necessàriament per pertànyer a la UE.
Per acabar de completar la informació, anteriorment a la CEE es va crear el Consell d'Europa (1949), del qual formen part tots els països europeus excepte el Vaticà (Suïssa, per exemple, no forma part de la UE però sí del Consell d'Europa). El Consell és sobretot conegut perquè d'ell en depèn el Tribunal Europeu dels Drets Humans.

UE: una mena de govern a tres.
La UE té una mena de govern a tres: el Parlament europeu (format pels representats escollits per la ciutadania), el Consell de la UE (format pels governs dels països membres i que cal no confondre amb el Consell d'Europa) i la Comissió europea (un òrgan més reduït i executiu, amb un sol membre per cada país que forma part de la UE, i que en dirigeix el seu dia a dia).

Aquestes són les seves tres cares principals, habituals als nostres informatius, i que manen bastant més que Rajoy i Mas, i molt menys que els consells d'administració de les grans corporacions financeres internacionals. Potser no ens acaben d'agradar, però per canviar-los cal ineludiblement el nostre vot:


Una breu pinzellada de cadascuna d'elles, i un enllaç directe a totes elles per a qui vulgui fer-se'n una idea més completa.

El Parlament europeu..
El Parlament europeu tindrà, a partir del proper mes de maig, 751 eurodiputats i eurodiputades. D'aquests, 54 seran espanyols: podeu consultar els 7 catalans i catalanes que hi ha en aquest enllaç informatiu i en català del Parlament europeu. Fins ara, el nostre representant d'ICV hi era en Raül Romeva, i estic segur que a partir del proper 25 de maig hi serà l'Ernest Urtasun.

En el Parlament, els eurodiputats i eurodiputades no s'agrupen per països, sinó en funció de grups i afinitats polítiques. En l'actualitat, al Parlament europeu hi ha una majoria conservadora (ras i curt, de dretes, que entén que la llibertat de mercat ha de tenir les menors interferències polítiques possibles, i que considera que l'atenció als "pobres" és una qüestió més de caritat individual que de justícia social). En conseqüència, la legislació que aprova (i que com ens afecta!!!) és conservadora (per sort, no tan conservadora o a la dreta com el nostre PP...) i els òrgans que escull, tenen aquesta visió de la societat i de la història. En aquests moments, està presidit per Martin Schultz, de l'SPD (Partit Socialdemòcrata Alemany). Té la gran responsabilitat de designar els 28 membres i el president de la Comissió Europea (Durao Barroso, en aquests moments). I així ens va... Però poca broma: el que toca no és "passar" del Parlament, sinó canviar-lo!!! Properament, hi dedicaré un escrit complet al meu blog, i els que calguin quan comenci oficialment la campanya electoral, justament el cap de setmana de la nostra Fira i Exposició de Roses.

El Consell Europeu i el Consell de la Unió Europea.
Si el Parlament europeu està format per la representació de la ciutadania, aquests dos consells estan formats per representants dels governs dels seus actuals 28 estats membres:
  • El Consell de la Unió Europea és una mena de "consell de ministres" i està format per un ministre de cadascun dels països membres. Té una presidència rotatòria semestral. Aquest primer semestre de 2014, està presidit per Grècia.
  • El Consell Europeu és una mena de "consell de presidents" i està format pels presidents de govern de cadascun dels països membres. El president del Consell Europeu és nomenat pels 28 membres que formen el Consell Europeu, és a dir, pels caps de govern dels 28 països que formen part de la Unió Europea. En aquests moments, és Herman Van Rompuy, democristià belga i flamenc. El seu mandat dura 2 anys i mig, i només pot ser reescollit un sol cop.
Les funcions del Consell de la Unió Ruropea i del Parlament europeu són bàsicament legislatives. La funció del Consell Europeu ha de marcar (més ben dit, hauria de marcar) la gran política comuna europea en els àmbits centrals de la vida política: les relacions internacionals, la política fiscal, la  política d'immigració, la política de seguretat, etc.

La Comissió Europea.
La Comissió europea, a diferència dels òrgans que he intentat explicar més amunt, no té funció legislativa. És un òrgan de caràcter executiu: aplica les lleis que elaboren Parlament i Consell de la Unió Europea i les decisions que prengui el Consell Europeu, i també elabora les propostes que han d'aprovar finalment els òrgans anteriors. És, en conseqüència, un òrgan més tècnic que polític... almenys en teoria. De fet, molts creuen que és, de facto, "el govern d'Europa"...

Està format per 28 comissaris, un en representació de cada país. El comissari espanyol és el socialista Joaquín Almunia. L'actual president de la Comissió europea és el portuguès José Manuel Durao Barroso. Té un mandat de cinc anys. Ell i els comissaris són nomenats pel Parlament, a proposta prèvia del Consell Europeu.


Conclusió.
Com podeu veure, una arquitectura complexa i segurament excessiva, però és la que tenim... fins que una majoria suficient pugui canviar-la. Amb aquesta farina hem de fer el pa, i no podem enyorar altra farina ni passar del pa que s'hi fa. "Esto es lo que hay" i amb això s'ha de treballar. 

Treballar per a què? Doncs justament perquè en el marc europeu és on hem de lliurar el combat per un futur més just i igualitari, més roig, més verd, més lila, encara que com diu el Labordeta "también será posible que esta hermosa mañana ni tú ni yo ni el otro la lleguemos a ver", però, com sempre, treballant, des de Sant Feliu fins a Europa, "para que pueda ser"!

Comentaris