Explicar Europa: per què? (1/3)

Avui, el nostre candidat a les properes eleccions al Parlament europeu, el nostre company Ernest Urtasun, ha vingut a Sant Feliu. Avui, es publica al BOE la convocatòria de les eleccions europees per al proper 25 de maig. Demà passat, 3 d'abril, farà 35 anys de les primeres eleccions municipals democràtiques després de la dictadura, recuperant els ajuntaments republicans dels quals jo em sento continuïtat i hereu. Avui, a Sant Feliu, amb en Jaume Bosch (que va viure aquell 3 d'abril) i l'Ernest Urtasun (que serà candidat el proper 25 de maig) hem fet una roda de premsa amb dues idees centrals:

  • lluitarem amb totes les nostres energies per evitar que els ajuntaments retrocedeixin 35 anys
  • defensarem amb claredat els ajuntaments i el municipalisme al Parlament europeu.
De la lluita contra el retrocés municipal que vol impulsar/imposar el PP, n'he parlat molt sovint en el meu blog. Però no he parlat tan sovint de la importància que té Europa, que tenen les eleccions europees, en la defensa del primer i principal objectiu amb què la nostra coalició, ICV-EUiA, es presenta a totes les eleccions: la justícia social.

Per això, em proposo fer una mica de pedagogia sobre les institucions europees i sobre les seves competències, lligant-les tant com pugui a les implicacions que tenen en la vida dels nostres poc més de 43.000 conciutadanes i conciutadans. 

No és un exercici inútil. Ens hi juguem molt i, tot ho fa pensar així, sembla que hi participarem poc. No m'hi vull resignar: entenc el descrèdit de la política i el desgast a què la conducta d'alguns càrrecs públics ha comportat a la democràcia, entenc el descoratjament que provoca que la democràcia no pugui controlar (encara..., però ha de poder-ho fer!) la voracitat d'un sistema econòmic injust i depredador, entenc que hi hagi qui pensa que votar no serveix de res. Però el que no serveix de res és justament callar, no dir res, no votar... quan estem convocats a dir la nostra opinió sobre l'Europa que volem! 

Per què, doncs, explicar Europa? Doncs justament per això: per, com deia el mestre Marx, entendre la realitat per transformar-la. Entendre Europa per saber com ens afecta, entendre Europa per saber com podem convertir-la en l'instrument més útil per a la construcció d'un ordre social més just aquí i arreu, entendre Europa per construir el millor possible el nostre millor futur possible, entendre Europa per combatre el capitalisme especulatiu i depredador que crea desigualtat i pobresa aquí, i mort i misèria a tants racons del món. Entendre i transformar Europa, gairebé, per pura supervivència. Intentaré, per tant, explicar Europa per posar el meu gra de sorra perquè més gent vagi a votar a les eleccions europees, i que ho faci en defensa dels seus propis interessos, en defensa dels interessos del 99% de la població, en defensa dels interessos de la classe treballadora: la que viu del seu treball i no dels beneficis immorals de les seves milionàries i especulatives transaccions.