"Afavorir la creació d'ocupació". Editorial del Butlletí 452, abril de 2014.

Sens dubte, el principal problema de Sant Feliu és el seu índex d’atur i tot el que això pot comportar. Entre els joves, la necessitat de marxar de la ciutat o del país. Entre les persones que, per la seva edat, veuen que difícilment podran tornar a treballar, la dificultat per confiar i lluitar pel seu futur i el de la seva família. Des d’una perspectiva més global, l’aparició, i el que és pitjor, la possible consolidació de situacions de pobresa crònica a la nostra ciutat. Això implica que la principal prioritat de l’Ajuntament ha de ser les seves polítiques socials i d’ocupació.
Amb aquesta consciència, el ple de l’Ajuntament ha aprovat un fons d’una mica més d’un milió d’euros per, en els propers dotze mesos, afavorir la creació d’ocupació a Sant Feliu. D’una banda, per als plans d’ocupació que ja es van fent des de fa anys. De l’altra, per afavorir l’ocupació en el sector privat, ja sigui finançant una part important del salari a les petites empreses que contractin persones en atur de Sant Feliu, ja sigui finançant durant un any la creació de la seva pròpia empresa, com a autònoms. L’objectiu és afavorir l’ocupació d’entorn de 170 persones.
Algú podria dir que no té sentit que diners públics “afavoreixin” el sector privat. Vull rebatre aquesta idea. El sector públic, per si sol, no traurà el país de la crisi. Cal un sector privat que sigui dinàmic i productiu i alhora conscient de la seva responsabilitat social. Volem afavorir la reactivació d’aquest sector privat, de petites empreses i autònoms, que històricament han generat molta ocupació i que tenim la convicció que l’hauran de tornar a generar en el futur. Per això, tant empreses com sindicats com tots els partits de Sant Feliu han donat suport a aquesta línia d’actuació. Vull agrair-los el seu acord per abordar el primer problema de la nostra ciutat.
Finalment, dues consideracions: una en clau estatal, l’altra en clau europea. Com hem anunciat, ens hem sumat als milers d’ajuntaments que han presentat un recurs d’inconstitucionalitat contra la nova llei de l’administració local, aprovada només pel PP. Entre d’altres coses, perquè amb aquesta llei seria impossible aprovar i aplicar mesures com les que acabo d’explicar.
D’altra banda, les polítiques econòmiques que han generat la crisi superen les fronteres nacionals i estatals i requereixen polítiques en l’àmbit europeu que puguin i vulguin posar fre al capitalisme especulatiu que ofega la major part de la ciutadania. Per això, per afavorir també les polítiques socials i l’ocupació, és imprescindible participar a les eleccions europees del proper 25 de maig, per canviar el rumb i les prioritats d’Europa que és l’escenari en què construirem el nostre futur.

Comentaris