21/09/13: inauguració de la Torre Can Calders i de la remodelació de la plaça Laujar de Andarax.

Foto extreta del web de l'Ajuntament.
Dissabte que ve s'inaugura la remodelació de la Torre Can Calders i de la plaça de Laujar de Andarax. No se m'escapa que ha estat una remodelació polèmica: l'ha demanada l'Associació de Veïns Can Calders, la del barri on s'ubica, però l'ha qüestionada l'Associació de Veïns Roses de Llobregat i el PSC.

La Torre Can Calders és un edifici no gaire gran (quan jo era petit, en dèiem Can Pep de les Oques), on fins abans de les obres s'ubicava el Centre de Normalització Lingüística i, a la planta baixa, un espai per a la gent gran del barri. Amb la construcció del Centre Cívic de la fàbrica de les Tovalloles, a la Riera de la Salut, que serà l'autèntic motor associatiu i de serveis dels barris de la Salut i de Can Calders, s'obria la possibilitat de millorar uns quants serveis de cop. 

En primer lloc, la unificació de tots els cursos de català (dispersos fins fa dos anys a diferents espais i que ara es fan provisionalment al Palau Falguera i alguns al Mas Lluí) al futur Centre Cívic de les Tovalloles, que obrirà a mitjans de l'any que ve. En segon lloc, espais més amplis i millors per a la gent gran dels dos barris, també a les Tovalloles. D'altra banda, els serveis socials de la zona de la via en amunt estaven situats en espais al Centre de Salut Municipal que no tenien condicions adequades, ni d'atenció a les famílies ni de suport  tècnic o administratiu. La decisió que vam prendre va ser, en aquest marc, el trasllat a la Torre de Can Calders dels serveis socials i d'atenció a la dependència adreçats als veïns i veïnes de Can Calders, la Salut, Roses-Castellbell, les Grases i Mas Lluí (zona Nord de la nostra ciutat).

L'obra ha estat tècnicament complexa: un edifici de serveis públics no ha de tenir barreres arquitectòniques, i el vell edifici en tenia. S'havien de crear sales d'espera, d'atenció individual i d'atenció en grup. L'exterior estava certament deteriorat. Tot plegat ha comportat unes obres per import total d'uns 325.000€.

D'altra banda, s'ha fet un rentat profund de cara a la plaça: canvi de les torres originals d'il·luminació per uns fanals més segurs i amb més llum, com havien demanat els veïns, substitució de plaques trencades de granet per plaques de metall amb aparença de ferro rovellat, reparació de grades i paviment, etc. La remodelació de la plaça ha comportat un import total d'uns 73.000€.

No entenc l'oposició del PSC i de l'AVV Roses de Llobregat. Diuen que era una inversió innecessària: crec que millorar les condicions de treball i d'assistència en l'àmbit social és francament important, i per això ho hem fet. Diuen que és una inversió cara: s'ajusta perfectament als paràmetres de preu per metre quadrat en qualsevol obra pública que es faci avui a qualsevol ciutat.

Més aviat, hi trobo altres raons. Pel PSC, una actitud de "ni comer ni dejar comer" que no mereix ni més atenció ni més comentari: quan la canviïn, podrem començar a entendre'ns, que és el que molta gent de Sant Feliu desitja i espera. Per a l'AVV Roses de Llobregat, una actitud més preocupant: qüestiona decisions de govern que no són al seu barri i s'oposa i xoca frontalment (i sembla que no li importa) amb l'associació de veïns del barri, la de Can Calders. No vull entrar tampoc en les causes i els objectius d'aquesta actitud, perquè entraria en un conflicte entre associacions que, no només no vull alimentar, sinó que vull ajudar a evitar. El que no sé és exactament qui qüestiona què: perquè podria ser que, més que la mateixa AVV Roses de Llobregat, fossin persones concretes que, escudant-se en l'associació, expressen la seva exclusiva opinió amb finalitats polítiques. Com en una carta oberta que tots coneixem.

Comentaris