L'Arxiu local i comarcal: un món carregat de tresors.


Fotos fetes avui per Mari Luz Retuerta a l'Arxiu local i comarcal de Sant Feliu.
Feia temps que tenia ganes d'anar a l'Arxiu. Amb un doble propòsit: un de personal, per conèixer noves eines per a la meva afició a la genealogia, i un de més important i col·lectiu, la voluntat de col·laborar a conèixer i difondre un servei públic bàsic per al coneixement del patrimoni i la història de la nostra ciutat.

Hi he anat avui aprofitant que, com em va dir la Mari Luz, hi ha durant els mesos d'agost i setembre una col·laboradora del Family Search Project (la Sílvia Araujo, a la foto superior), que està fotografiant i posant a l'abast del món sencer un conjunt de documents que ajudin a la reconstrucció d'històries familiars. En el moment de la foto, la Sílvia estava digitalitzant el padró municipal d'habitants de Sant Feliu de 1868, en el marc d'un conveni que ha subscrit la seva organització amb la Generalitat. No cal dir que m'he entusiasmat xerrant amb la Sílvia, argentina, que recorre mig món fotografiant arxius per a Family Search, que, com vaig explicar en aquest escrit, és un recurs fonamental per a tots els que tenim la dèria de saber dels nostres avantpassats.

Tinc la impressió que no coneixem prou tot el que ens ofereix l'Arxiu comarcal del Baix Llobregat, actualment als baixos de la Torre del Roser i que es traslladarà (quan el Departament de Cultura de la Generalitat ho posi en la seva programació) a l'edifici ja acabat de la plaça Dicià al Mas Lluí.

Us animo a entrar-hi i a capbussar-vos en tot el que hi podreu trobar: des de documents oficials (les actes de l'Ajuntament des de 1844, el primer padró d'habitants de 1828 o el primer cadastre de finques de 1760), fins a totes les publicacions de la nostra ciutat (tots els números d'Alba, Va-i-ve, La Vinya del Puntaire, els diaris i setmanaris del primer terç de segle o tots els números del Butlletí), fins a milers d'imatges històriques de la nostra ciutat, passant per múltiples serveis de divulgació del nostre patrimoni o de formació per a l'alumnat de primària i secundària.

Com a mostra, dos botons. El primer, la portada del primer Boletín Municipal, que es va publicar al gener de 1954:

Com hi podeu arribar? Ben fàcil: 
  • entreu a la pàgina principal de l'Arxiu.
  • a la columna "Destaquem" a la vostra dreta, trieu "XAC-Premsa: premsa històrica digitalitzada".
  • en aquesta pantalla, cliqueu òbviament el Baix Llobregat.
  • arribareu aquí. Veureu tota la llista de publicacions dels municipis de la comarca, i totes elles activades. Per desactivar-les, cliqueu on diu: "En les comarques i publicacions seleccionades"
  • I comenceu a cercar! Jo he marcat "Boletín Municipal (1954-1978)" i, en les opcions que permeten acotar el temps, l'any 1954. 
  • Són més de 180 imatges: tafanageu fins trobar aquesta imatge... et voilà!
La segona, una de les prop de 10.000 imatges antigues i històriques de Sant Feliu que podreu trobar a l'arxiu:

Arxiu Comarcal Baix Llobregat. FONS ACBL50-4 / PSUC- Iniciativa per Catalunya de Sant Feliu de Llobregat

És una fotografia del 25 d'abril de 1976, amb motiu de la cloenda del Congrés de Cultura Catalana al pati dels Padres. Jo llavors era cap de Pioners i Caravel·les al Cau, treballava a la Matacàs i estudiava Químiques. La foto és preciosa, amb el sol fent brillar una senyera brandada per un casteller (recordo també que era la primera vegada que veia castellers a Sant Feliu). No es veu gaire, però a les escales, tocàvem la guitarra en Josep Prats, en Quico Sánchez i jo mateix, mentre tothom cantava "L'Estaca" de Lluís Llach. La imatge té també el valor de mostrar un espai, la galeria del pati dels Padres, que avui ja no existeix. Doncs hi ha més de 100 fotos del Congrés a l'arxiu fotogràfic de l'Arxiu, valgui la redundància.

Com hi podeu arribar? També ben fàcil
  • entreu, com abans, a la pàgina principal de l'Arxiu.
  • a la columna "Destaquem" a la vostra dreta, trieu "Arxius en línia: cercador de fons i documents".
  • en aquesta pantalla, on diu "Contingut" hi poseu "Congrés de Cultura Catalana" (o el que volgueu!), on diu "Centre", cliqueu l'Arxiu del Baix Llobregat, i, finalment, trieu si voleu tota mena de documents (hi ha lògicament una majoria de documents escrits) o si voleu "Documents amb imatge associada (presentació en galeria)". Per trobar fotos, cliqueu aquesta opció.
  • I a buscar-vos o a buscar algú conegut!
I també, per acabar, la utilitat per a la pròpia història familiar. Amb aquest document, al qual es pot accedir per internet, vaig saber aproximadament la data en què el meu avi Antoni Buenaventura i els seus pares, Guillermo Buenaventura i Maria Barreda, amb els números 3.521, 22 i 23,  van arribar a Sant Feliu, des de Culla (Castelló), aviat farà 100 anys:

El que us deia: l'Arxiu és tot un món carregat de sorpreses i de tresors... a l'abast de tothom!

Comentaris