!!!Muchísimas gracias, Laujar!!!

Del 16 al 19 de setembre, eren les festes de Laujar de Andarax. Hi vam anar el Manel Martínez, regidor de Cultura, en Manel Carrión, tercer tinent d’alcalde i jo mateix, per conmemorar el vintè aniversari de l’agermanament entre Sant Feliu i Laujar.

Laujar té avui 1.800 habitants. Segons ens va dir el seu alcalde (José Martín, PP), en va arribar a tenir prop de 7.000, als anys cinquanta (hi havia mines de plom, que van tancar en aquella dècada). Entre 1955 i 1965, en una situació dramàtica per a centenars de families, aproximadamente, van marxar 5.000 persones, 3.000 de les quals a Sant Feliu. A la nostra ciutat hi ha, per tant, més laujareños que a Laujar. Prop de 3.000 dels nostres veïns i veïnes tenen el cor repartit entre els seus dos pobles. Hi ha un barri nou a Laujar que es diu justament Sant Feliu, amb un monolit a l’entrada, davant el qual ens vam fer una foto els dos alcaldes.

Em va agradar Laujar, el poble, els seus paisatges, la intensitat de les seves festes i l’hospitalitat de les seves gents. Els regidors de Laujar ens van atendre fantásticamente, tot i que alguns travessaven moments familiars difícils, com el mateix alcalde, que havia perdut recentment els seus pares.

El que més em va agradar, però, és trobar tanta gent de Sant Feliu a Laujar, o parents de gent de Sant Feliu que ara hi viuen. Aquí en penjo algunes fotos. De dalt a baix, amb el Vicente Duran fill, nascut a la nostra ciutat i que va fer el viatge a la inversa. A sota, amb el Vicente Bonilla, president de la Hermandad de Nuestra Señora de Laujar a Sant Feliu, incansable organitzador de les festes que tenen lloc a Sant Feliu tot just una setmana abans a les de Laujar. Més avall, amb un altre Vicente (es nota que San Vicente és el patró de Laujar), Vicente Gómez, germà del nostre company Pedro Gómez, i candidat també a les darreres eleccions municipals (tot i que en partits ben allunyats...!). La quarta és amb la Rosario i el seu marit Pedro Pérez, de Sant Feliu, propietaris de La Alacena de Laujar, un puntal del turisme sostenible a las Alpujarras. Finalment, amb el Manuel Matillas i la seva dona Isabel, veïns del barri Falguera, que ens van convidar a casa seva en una estona molt i molt entranyable.






Vaig intervenir a l’acte inaugural de les festes, després del pregó, i vam convidar l’alcalde a venir a Sant Feliu per les festes de primavera, com temps enrere ja s’havia fet. Va donar la coincidència que l’acte el va conduir el presentador dels informatius de Canal Sur, Antonio Hermosa, amb qui posteriormente vam sopar.

La conversa va ser interessant i, sobretot, ho va ser la conclusió. Parlant sobre tòpics del català i de Catalunya, li vaig propasar que fes un reportatge (que podria ser conjunt de Canal Sur i TV3) que, en comptes de fer una visió general de l’emigració andalusa a Catalunya, ho personalitzés i ho concretés en la gent que va emigrar de Laujar a Sant Feliu i la seva descendència, i com hi havia hagut una interrelació absolutamente plena. Com a un exemple de tants, li vaig dir que una néta d'un emigrant de Laujar és avui tinenta d'alcalde de Sant Feliu (la Lídia Muñoz). La idea li va agradar i ara caldrà veure si es converteix de manera efectiva en un programa que, sens dubte, podria ser força interessant.

En tot cas, tres dies inoblidables i, sobretot, llaços renovats amb una població que fa molts anys que ens ha aportat milers d'homes i dones que ens fan ser com som, aportant el millor de les seves vides. Per tot això, sobre tot per aquesta enorme aportació vital... ¡¡¡muchísimas gracias, Laujar!!!

Comentaris