Salvem el soterrament!


Avui el ministre José Blanco ha anunciat avui els retalls d’inversions en obra pública que farà el Ministeri de Foment. Entre l’obra contractada, 32 projectes es rescindeixen i 199 tenen ajornaments entre un i quatre anys.

Tot fa pensar que la tisorada del Ministeri afectarà al soterrament de les vies a Sant Feliu. El projecte està pràcticament acabat i mai hem estat tan a prop d’aconseguir-lo, després de més de 30 anys de lluita unitària de la nostra ciutat. Però... s’estan suspenent o ajornant obres ja adjudicades, i el nostre soterrament difícilment s’escaparà de la retallada general... Cal recordar que, per contractar l’obra, encara s’ha de publicar al BOE l’aprovació del projecte i, posteriorment, anunciar públicament el preu i les condicions de la licitació perquè s’hi presentin les empreses interessades.

Per tal de conèixer millor la situació, el nostre conciutadà Jaume Bosch, president del Grup parlamentari d'ICV-EUiA,  va plantejar una pregunta escrita al ple del Parlament de Catalunya el passat 13 de juliol (de la qual vaig informar prèviament a tots els partits de Sant Feliu). En resum, plantejava dues qüestions:

1) com afecta al soterrament la campanya llançada per CiU de creació d’un tercera via entre Martorell i BCN?

2) com afecta al soterrament la retallada de les inversions de l’Estat a Catalunya?

El conseller Nadal va respondre a l’endemà, com es pot veure en el document adjunt de la secretaria del Parlament, en el sentit que Generalitat i ajuntament treballen colze a colze perquè la licitació de les obres es pugui fer al llarg de l’any 2011.

El cas és, però, que ni tan sols això està garantit. Avui hem conegut una part important de les retallades, per boca del mateix ministre, tot i que no ha parlat (que jo sàpiga) de les obres encara pendents de licitació. Avui, més que mai, totes les forces polítiques hem de fer pinya, a l’Ajuntament, al Parlament i al Congrés dels Diputats, per tal d’obtenir del Govern de l’Estat un compromís ferm de calendari de licitació i adjudicació de les obres en aquest mandat. Hem de fer pinya, fent ús d’un eslogan sovint utilitzat, per salvar el soterrament.

Vinculats al soterrament, hi ha dos aspectes claus: el finançament i l’urbanístic. Pel que fa al primer, el mateix conseller Nadal obria les portes a un finançament en el marc de la disposició addicional tercera de l’Estatut, relatiu a les inversions de l’Estat a Catalunya, tal com sempre hem defensat des d’ICV-EUiA.

Pel que fa a l’urbanístic, hi ha molts aspectes i molt diversos, que caldrà analitzar de forma conjunta, i dels quals caldrà establir el seu grau de prioritat. Sempre que sigui possible, amb el màxim acord social i ciutadà, però sense perdre de vista l’objectiu central i unitari del soterrament.

Segurament al ple de setembre, tindrem oportunitat de parlar de tots aquests aspectes, un cop l’Ajuntament hagi fet el buidatge dels resultats de l’enquesta “La teva opinió compta”. Serà en el moment de l’aprovació inicial de la modificació del Pla General Metropolità que ordenarà la superfície posterior al soterrament.

ICV-EUiA ja s’ha pronunciat com a coalició sobre les seves prioritats en aquest nou espai urbà, que trigarem a veure, però que ja començarem en poques setmanes a decidir. I ho haurem de fer, de forma molt detallada, completa i precisa, en el període de presentació d’al•legacions que s’obrirà, com deia, segurament a partir de finals de setembre.

Les al•legacions que presenti la coalició com a tal, respectant les que persones vinculades a la coalició puguin fer a títol individual, seran debatudes i aprovades en una assemblea de la coalició. Serà el lloc de decidir què és més prioritari i què no ho és tant, serà el moment de debatre i valorar la viabilitat de les propostes que defensem o la d’encarregar estudis per tenir més capacitat de decisió. Una assemblea, a mitjans de setembre, per plantejar a la ciutat una proposta sòlida i completa sobre el nou centre de Sant Feliu, i per iniciar un procés de consulta i participació amb ciutadania i entitats, perquè es construeixi amb tothom allò que afectarà a tothom.

Però sempre amb un objectiu central i unitari, pel qual treballarem amb la ciutadania, amb tots els partits i a totes les institucions: salvem el soterrament!



Comentaris