"Dictadura del mercat o control democràtic de l'economia?" Article Butlleti 436, juliol 2010.


Més de 4 milions d’aturades i aturats a tot Espanya, més de 3.400 a Sant Feliu el mes d’abril, el 15% de la nostra població activa. Aquesta és la dada més greu de la crisi que, provocada per l’eufemisme dels “mercats”, pateixen les classes mitjana i treballadora de tot el món. Però l’atac dels especuladors té altres fronts: congelació de pensions, prolongació de l’edat de jubilació, retallada de drets socials i laborals, atac contra els sindicats i la negociació col•lectiva....

És evident que el govern del PSOE no ha provocat aquesta situació. Però no és menys evident que no la va preveure i que hi ha reaccionat tard i malament. Des dels anys 90, una política econòmica coincident entre PSOE, PP i CiU per guanyar el vot de centre els va portar a una cursa sense sentit per la rebaixa i supressió d’impostos. Els ingressos conjunturals de la bombolla immobiliària “tapava” una situació de dèficit estructural d’ingressos. Fa només dos anys, el PSOE presumia de superàvit i repartia xecs a tort i a dret, deia que l’economia espanyola era sòlida i que la ciutadania podia estar tranquil•la. Fa només dos anys. Però tot va canviar el 12 de maig passat. Tard i sense avisar, sense previsió, sense mesures equitatives, el PSOE va iniciar un camí ¿sense retorn? de submissió a les ordres de la dictadura del mercat. L’acompanyaran, és evident, els mateixos partits que són a l’origen de la gravetat local de la crisi: PP i CiU.

Cal una resposta social i política a aquesta situació. La resposta social l’han de liderar els sindicats. ICV-EUiA donem ple suport a les mobilitzacions convocades per al proper 29 de setembre. Però també ha de ser solidària: la feina de moltes entitats o de Càritas i Creu Roja a Sant Feliu requereix tot el suport de la nostra ciutat. La resposta política l’hem d’impulsar des de tota la ciutadania. No només votant als partits que volem defensar els serveis públics i l’estat del benestar, sinó tenint una actitud d’anàlisi i denúncia de les causes de la crisi i de lluita activa per la construcció d’un nou ordre econòmic mundial, que passi sobretot pel control democràtic i la regulació dels mercats financers i l’acabament de la impunitat dels especuladors.

Un dels blocs que més visito és el d'en Toni Comín, diputat del PSC-Ciutadans pel Canvi al Parlament. És coautor del llibre "Democràcia econòmica. Vers una alternativa al capitalisme". Ho explica en un escrit al seu bloc, de juliol de l'any passat, del qual he extret aquesta imatge.

Comentaris