Hisenda municipal, la gestió dels teus diners (2/2): evolució dels pressuposts municipals dels darrers 10 anys.

Fa uns dies, vaig escriure un primer article sobre la hisenda municipal, en concret sobre com es va gestionar el pressupost de 2009. Tal com deia en aquell escrit, també és oportú tenir una visió completa de com ha evolucionat la capacitat d'ingrés i de despesa en els deu darrers anys.

És un exercici interessant, perquè permet comparar dues realitats ben diferents:
- els quatre primers anys (2000 a 2003), amb un ajuntament presidit per ICV, una Generalitat presidida per CiU i un govern de l'Estat presidit pel PP. Un escenari marcat per governs reticents a la col·laboració amb el món local i amb un volum certament limitat de transferències cap als ajuntaments.
- els sis segons anys (2003 a 2009), amb un ajuntament presidit pel PSC, un govern a la Generalitat presidit pel PSC i un govern de l'Estat presidit pel PSOE. Un escenari de tres governs del mateix partit i amb més sensibilitat municipalista, que s'ha traduït en més diners per als ajuntaments que en cap altre moment de la democràcia.

Ho podeu veure tot aquí:


En aquests deu anys, Sant Feliu ha crescut en un 9% de població (de 39.683 el 31/12/00 a 43.238 el 31/12/09). Fa deu anys, l'Ajuntament podia gestionar 653€/persona, mentre que l'any passat en va gestionar 1.203. Un 85% més! Si descomptem la inflació (que va ser del 31,6% entre els dos anys), podem comprovar que l'Ajuntament ha disposat, en aquests darrers anys, d'un 39,9% més d'ingressos que en els darrers anys d'alcaldia d'ICV. Brutal!

A mi em vénen al cap moltes qüestions a l'analitzar aquestes dades, però prefereixo veure si hi ha valoracions o aportacions dels seguidors i les seguidores d'aquest bloc, i en les quals potser jo no he caigut.

Però no em puc estar de fer dos comentaris. 1) ICV no devíem ser tan mals gestors quan vam transformar la ciutat sense el volum enorme de transferències que ha tingut l'ajuntament els darrers anys, i 2) els diners no ho són tot. Està la gent de Sant Feliu un 40% més contenta que al 2000, per més que l'Ajuntament disposi d'un 40% més d'ingressos?

Com sempre, queda obert aquest debat!

Comentaris

Pedro Gómez ha dit…
Un diseño muy chulo
un saludo
Anònim ha dit…
Felicitats pel nou disseny. És mér modern i clar. Endavant, Jordi.

Conchita