Neteja viària i recollida de residus: descontentament ciutadà i laboral, mal servei i mala gestió de l’equip de govern.


Els dies 25 i 26 de juny, les treballadores i els treballadors de la neteja viària van fer vaga a la nostra ciutat. Una vaga justa i a la qual vam manifestar el nostre suport: el cost per a la ciutat del servei que paguem a l’empresa concessionària (Coptàlia) ha crescut espectacularment (més del 50% en els darrers cinc anys) sense que la ciutadania hagi vist cap millora espectacular, ans al contrari. Però tampoc els treballadors: han de suportar més càrrega de treball , amb el mateix personal, sense cobrir sovint baixes ni substitucions i amb la voluntat de l’empresa de mantenir-los els salaris congelats. I, davant d’això, Vázquez i Burgui se n’han rentat les mans: és un problema intern dels treballadors amb la seva empresa en el marc de la negociació del conveni. És aquesta l’actitud correcta dels màxims responsables de la ciutat, també de la seva neteja?

“Sant Feliu no havia estat mai tan brut com ara” és una opinió que se sent des de fa molts anys i a tots els barris. Quin és l’origen del problema? Qui en té la responsabilitat? Com es pot resoldre?

El problema es genera quan, al 2004, Vázquez pren una decisió insòlita i incomprensible, ja que ell havia estat regidor de la Via Pública entre 1999 i 2003. En els anys d’alcaldia d’ICV, les concessions de recollida d’escombraries i de neteja dels carrers formaven part d’un mateix grup empresarial. D’aquesta manera, se simplificava la gestió (menys interlocutors, menys tramitacions,...) i, sobretot, es coordinava millor l’actuació en el carrer: els centres de decisió, els supervisors i els encarregats eren intercanviables, i no havia "forats negres" de servei. Un exemple molt clar el podem veure amb els desbordaments dels contenidors: no hi havia dubte de qui havia de recollir-los i deixar tant els carrers com els contenidors en condicions.

Però Vázquez, que deia que els carrers de Sant Feliu estaven bruts i que, amb “el canvi” anirien a millor, va prendre la decisió de separar les dues concessions. La recollida de contenidors la va guanyar l’any 2004 Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) i la neteja viària la va guanyar l’any 2005 Coptàlia. La nostra companya Maite Ruf, que havia estat regidora d’Urbanisme, ja va posar de manifest les conseqüències d’aquesta decisió, a part de les crítiques que mereixia la proposta de cadascuna de les dues noves empreses. A més, en les adjudicacions van pesar més els aspectes econòmics que els de qualitat del servei, i així van quedar excloses, per exemple, empreses que oferien més qualitat. Vam votar negativament, òbviament. I els resultats estan a la vista: cada cop paguem més diners per tenir els carrers més bruts.

Però el més sorprenent és l’actitud del mateix regidor de la Via Pública al 2005, quan se li va adjudicar el contracte de neteja viària a Coptàlia, els treballadors de la qual van fer vaga la setmana passada. José Manuel Colmenero va voler que constés en acta la seva disconformitat fent constar el text que, literalment, segueix: ha demanat informes a una altra localitat on presta serveis de neteja l’empresa Coptalia i els hi han dit que els seus serveis són deficients i demana que es faci un seguiment i un control molt acurat del desenvolupament de la seva feina. No deixa de ser sorprenent, com va manifestar ICV-EUiA, que el regidor responsable expliciti tan clarament la desconfiança en el servei que estaven contractant en aquell mateix moment!.

Tornem a l’exemple dels desbordaments. Ara, de qui són responsabilitat? Els de FCC diuen que estan al carrer i que no els toca recollir-los. Els de Coptàlia diuen que és perquè no es buiden els contenidors i que no els toca recollir-los. Al final, moltes vegades, després de les queixes de molts veïns i veïnes, els recullen els propis treballadors de la brigada municipal o de plans d’ocupació.

Es podria pensar que un bon seguiment i control de les dues concessions per part de l’Ajuntament podria evitar tots. Doncs per què no ho fan? Les persones que ho havien fet amb anterioritat van ser apartades per Vázquez i Burgui per raons que no tenen res a veure amb la seva professionalitat. Per què no s’assumeixen avui aquestes funcions per algú que en sàpiga i en tingui ganes, que la gent noti que l’Ajuntament està per la seva feina?

Les reivindicacions (no només laborals) de les treballadores i treballadors de Coptàlia són la mostra palpable que l’equip de govern de Vázquez i Burgui ni va prendre bones decisions en relació a la qualitat del nostre espai públic ni tan sols es preocupa, més enllà d’anar tapant forats, de corregir definitivament la situació que ell mateix va provocar.

La solució? Passa per moltes coses: recuperar una gestió unificada de la recollida de residus, la recollida selectiva i la neteja viària, primar la qualitat del servei per damunt de les econòmiques (o les afinitats de partit....), tenir un bon seguiment tècnic de la concessió des del mateix ajuntament exigint en tot moment el compliment dels serveis contractats, donar veu a la ciutadania en l’avaluació i el seguiment dels serveis,...

I també, per què no dir-ho, passa per enviar respectuosament a Vázquez i Burgui a assumir altres feines que sàpiguen fer millor, no votant-los a les eleccions municipals del 2011.

Comentaris