"Sin piscina en Sant Feliu" (El Far, 2 de maig)

Sant Feliu es el único municipio que tiene claro al cien por cien que no abrirá. “Es una piscina muy grande que necesita muchos metros cúbicos de agua. Hemos detectado una pérdida, lo que nos haría ir introduciendo agua cada día. Y en las condiciones en las que estamos, esto no se puede hacer”, explica el regidor del área de Servicios Personales y de la Vía Pública, Josep Lluís Fernández Burgui.
Maria José Espinosa. Diari "El Far", 2 de maig de 2008.

En el mateix reportatge del Far, es descrivia com s'ho farien les piscines públiques dels municipis del Baix per obrir aquest estiu, sense fer ús de la xarxa d'aigua potable: amb aigua del subsòl, no potable però apta per al bany.

Es tracta de fer compatible les restriccions necessàries en una situació de sequera, amb la prestació d'un servei públic imprescindible per a tants i tants ciutadans que, a l'estiu, no surten de la nostra ciutat.

A Sant Feliu, però, i segons el regidor, no s'obrirà. Perquè, segons indica, hi ha una pèrdua que ho fa impossible. Per sort, ja no podrà encolomar la responsabilitat d'aquesta pèrdua als anys de govern d'Iniciativa. Ja fa cinc anys més que governen i en tenen tres més per davant. En els darrers cinc anys, no deuen haver tingut temps o diners d'arreglar una pèrdua. I això que tant en el pacte de govern de PSC, CiU i ERC del 2003 com en el PAM 2003-2007 deien:
Fer un estudi de viabilitat de l’adaptació de la piscina de l’escorxador per utilitzar-la al llarg de tot l’any.

En els propers tres anys, el tema ni tan sols surt esmentat al PAM. Potser perquè consideren, incomprensiblement, que és competència per a la piscina de la Rambla? De moment, Sant Feliu es el único municipio que tiene claro al cien por cien que no abrirá.

And the question is: per la sequera o per mala gestió de l'equip de govern?

Comentaris

Anònim ha dit…
I vosaltres sou ecologistes???? amb aquestes declaracins no crec... Nomes sou que uns oportunistes!

Ni socialistes per lo del comentari a l'article del dimecres 7! ni ecologistes!
Anònim ha dit…
Perquè no la veu adaptar vosaltres la piscina? aissss t'oblides que veu governar vosaltres la ciutat durant molts anys!!
Anònim ha dit…
jajajajaja hem pixo de riure!!! jajajaja ja tornen a dir allò tan recorrent de:
"es que perque no ho veu arreglar vosaltres que veu governar molts anys" jjajajajajaj s'acabant els arguments o que jajajajaja!!!
S'ha de tenir imaginació i s'ha de treballar per poder obriri la piscina a l'estiu. No s'estava canalitzant aigua de la depuradora per consum de boca??? aquest aigua no es podria utilitzar per omplir la piscina???? (la depuradora esta molt aprop)
I ara per el PSC vosaltres que sou taaaaaaan ecologistes, La nova piscina te tanc d'aigües grises per la reutilització de l'aigua????
Anònim ha dit…
Avui he parlat amb un membre d'ICV de fora de Sant Feliu, quan li he explicat el que esteu dient aquests dies, no s'ho podia creure, en boca d'ell a sortit: Són la gent que van d'ecologistes però no ho són, només ho fan servir pels seus propis interessos! no se, jo m'ho pensaria en fred el que demaneu abans de demanar-ho!
Anònim ha dit…
Sr. San José, como ciudadana de Sant Feliu hay cosas que no entiendo:
Si hay un decreto del Departamento de Medio Ambiente, dirigido por Francesc Baltasar de ICV
Si ese decreto dice que no se pueden llenar las piscinas aunque haya llovido estos dias (afortunadamente)
Si la sequía sigue aunque haya llovido un poco.
¿Cómo publican estos carteles que he visto en Sant Feliu sobre la piscina?
¿ICV no gobernó Sant Feliu más de 20 años?
¿ICV no es un partido ecologista?
No entiendo nada...
La piscina se inaguró (lo recuerdo como si fuera hoy) en junio de 1982
¿Porque nunca llevó a cabo su cerramiento (o como se diga), para usarla el resto del año como se hizo en Molins?
¿No estaba contemplado en el proyecto?
¿Nadie penso jamás en cerrarla para su uso fuera del período estival y así sacarle un rendimiento social y económico?
¿Nadie en más de 20 se paró a pensarlo?
¿Desde el año 1982, quién ha sido el responsable de su mantenimiento?
¿Se ha cuidado bien todos estos años?
En el tema de responsabilidad, creo que todos han de asumir la parte que le corresponde, tanto lo que estuvieron durante más de 20 años como los que están ahora. Cada uno que asuma la parte que le toca y recuerde que muchos ciudanos tenemos memoria y recordamos quién goberno muchos años Sant Feliu. Con aciertos, que los hubo y muchos (recuerdo que cuando llegué a Sant Feliu en el año 1973, TODO estaba prácticamente por hacer). Pero también ha habido errores ¿a que sí?
Pues, convendrá conmingo en que reconocer los errores le dignifica a uno. Y si es un político, pues mejor que mejor.
Gracias por su atención.
Al darrer comentari,
Li agraeixo molt el to del seu missatge: justament per això tinc un bloc, no per que els hooligans de qualsevol partit facin el seu jiji jaja, sinó per parlar i debatre sobre Sant Feliu, i la visió que cadascú en pugui tenir.
Sé que el nostre cartell ha estat polèmic, fins i tot dins el nostre partit, perquè requereix una explicació que en una imatge i quinze o vint paraules és impossible de donar.
Primer li vull respondre sobre el tema actual de la piscina, i després sobre el seu projecte inicial.
Tema actual: efectivament, demanem que s'ompli la piscina en una situació de sequera. Dit així, sembla una incongruència i defensar-ho sona a demagògia. Per sort, en podem parlar i explicar-nos.
En resum, la nostra posició es basa en què són compatibles dues necessitats: la prestació d'un servei públic a una part importantíssima de la població durant tot l'estiu, i el respecte al decret de sequera. Creiem, crec, que són dues exigències del moment i de la ciutadania que hem de saber fer encaixar. Ni més ni menys que com faran molts altres municipis, com volem també que faci el nostre Ajuntament.
El decret estableix que en la situació d'emergència en què ens trobem no es poden omplir piscines... tret de dues excepcions. I això és important saber-ho, perquè sinó és impossible entendre el que estem reivindicant.
Només dues excepcions: les piscines públiques i les que estan lligades a hotels, càmpings o activitats econòmiques similars. En aquest cas es poden omplir sempre que hi hagi dues condicions: 1) que no s'omplin amb aigua potable, i 2) que tinguin autorització de l'Agència Catalana de l'Aigua i del Departament de Salut. I això és justament el que estem demanant, no que s'omplin les piscines en general ignorant "el decret de sequera", sinó que s'ompli justament la piscina pública ajustant-se a tots els requeriments d'aquest decret. Espero que amb aquesta explicació vegi que no actuem ni al marge de les indicacions del Govern de la Generalitat ni del deure col·lectiu de responsabilitat davant la situació que patim.
Per què l'equip de govern va dir que no l'obriria? A causa, segons va dir el regidor Burgui en les seves declaracions al Far, per unes filtracions i per la gespa.
Si vostè va avui a la piscina, veurà que està plena. Les filtracions es donen en les juntes de dilatació, pràcticament al límit superior de la piscina, i s'hi ha de fer un manteniment cada 3 o 4 anys, que s'ha fet sempre. Si s'hagués fet (no li puc dir si s'ha fet o no), per aquí no es perdria aigua. És per aquesta raó que diem que, si la piscina finalment no s'obre, no serà per culpa de la sequera (si fos així, cap piscina pública ho faria i nosaltres no demanaríem mai a la vida actuar per lliure en un tema tan sensible com aquest), sinó per mala gestió de l'equip de govern de no fer els seus deures respecte al manteniment de la piscina i la previsió de com omplir-la respectant en tot moment les instruccions del decret de sequera.
Perdoni que no li respongui a més qüestions: vull anar al concert de coral de la Sala Ibèria i comença a fer-se'm tard.
No dubti que queda pendent i seguiré amb aquesta conversa. Novament, moltes gràcies.
Segona part, de dissabte en dissabte, sobre el disseny inicial de la piscina de l'Escorxador.
Jo, llavors, ni era a l'Ajuntament ni tenia pensaments de ser-hi. Pel que sé, s'hi va cometre un error propi de molts ajuntaments en aquells primers moments de la democràcia: sobredimensionar dimensions i sobredimensionar capacitats d'ús. Es va voler fer olímpica quan segurament no calia, i es va pensar per a uns usos i amb unes instal·lacions que, a pilota passada, s'han comprovat inviables. Si no recordo malament, aquell primer govern era unitari i el regidor d'esports devia ser socialista. Però això no fa la cosa: és, per dir-ho d'alguna manera, una novatada compartida.
Tenim, doncs, una piscina que és massa gran i massa fonda, i que requereix una reforma a fons per poder replantejar-ne l'ús. Tots els ajuntaments s'ho han plantejat (el d'ara i el d'abans), però vostè no deu ignorar que entre les aspiracions i els recursos sovint hi ha un abisme. Espero que, en el marc del Mapa d'Instal·lacions Esportives que hem demanat que s'elabori amb rapidesa, es defineixin les característiques i els usos de la reforma que hi cal.
Això no treu que, cada estiu, la piscina ha estat a punt perquè pugui complir la funció social i de lleure que, des de 1982, té assignada. Enguany, també podria estar a punt. El que no sabem, simplement, és si s'ha fet tot el que toca perquè ho estigui.