Aire net, sí. Bona argumentació, també.

Correré dos riscos. Un, inherent a la condició humana, el d'equivocar-me. Un altre, que sempre m'han dit que hauria d'evitar i no em dóna la gana de fer-ho, que algú s'enfadi perquè dic el que crec en comptes del que li agradaria sentir. Per a mi, són els riscos de l'honestedat, i això és el que em van ensenyar a casa meva des de ben petit.

Comparteixo, com ja vaig expressar en un altre escrit, la major part dels plantejaments de la Plataforma Aire Net. També vaig valorar positivament el canvi de discurs que em semblava detectar darrerament en la Plataforma i que es va posar de manifest en el ple del darrer 30 de setermbre. Per a mi, passar de dir "no a la incineració de tota mena de residus" a dir "moratòria fins a dictaminar que no hi ha afectació a la salut pública" és un canvi que no es pot ignorar. Si no s'hagués produït l'escenari nou de canvi de propietat a la Sànson i la conseqüent suspensió de la llicència que en el seu dia va demanar Cemex, la idea d'una moratòria fins que el Departament de Salut es pronunciés sobre les implicacions de la crema dels diferents residus proposats em sembla més que raonable i jo hauria proposat donar-hi suport. És de seny, jo crec que ho compartim tothom.

Però m'estan desagradant diversos aspectes no ben bé del discurs d'Aire Net, però sí de les formes amb què s'expressen algunes (afortunadament poques!) persones que en formen part. És evident que hi ha situacions que ens inquieten i de les quals cal parlar-ne clar i tot el que calgui, sense embuts, però també sense demagògia. Crec que aquest és el desig de la major part de gent que, per exemple, omplien la sala de plens el dia 30, i entre les quals hi havia força persones de l'entorn d'Iniciativa i EUiA.

El tema de la contaminació de l'aire i els factors que la provoquen no es poden despatxar amb la mateixa frivolitat que Rajoy despatxa el canvi climàtic esmentant el seu cosí ni es poden simplificar reduint i atribuint a les cimenteres una realitat que és molt més complexa. Demana bona informació i ben utilitzada, i li sobren persones buscant els seus cinc minuts de glòria dient-ne algunes de l'alçada d'un campanar.

No estic d'acord amb que es diguin com a certes informacions que no ho són, i que s'acusi sense fonaments a persones concretes de decisions que no han pres. Clar i català: mentre hi havia una majoria de persones que preguntaven amb calma què havia demanat Cemex, què i quan havia de respondre la Generalitat i què podríem fer per preservar per damunt de tot la salut i l'interès públic, n'hi havia unes poques altres que ja deien que a la Sànson s'hi cremarien fins i tot pneumàtics i que el Departament de Medi Ambient era còmplice d'un atac premeditat a la salut pública sotmès als interessos de les multinacionals cimenteres. La gent que llegeix i pensa (que és la majoria) no s'empassa aquests simplismes i se sent desorientada davant una situació que neguiteja, però que hi ha qui distorsiona barroerament.

Jo estic d'acord en què a la Sànson no s'hi ha d'incinerar res, en el sentit habitual de la paraula incineració, és a dir, desfer-se cremant de residus que no sabem què fer-ne. Sé, a més, perquè ho ha dit el Conseller Baltasar (i durant vint-i-un anys d'alcaldia i sis reeleccions consecutives a Sant Feliu ha tingut temps més que suficient per merèixe'm respecte i confiança), que aquest és el plantejament de la Generalitat, com també ho és que la protecció de la salut pública és el primer requisit per a qualsevol política ambiental, també en el camp de la gestió de residus. O és que cap en algun cap que la gent que ens governa té el més mínim interès en canviar un maldecap amb els residus per un altre de molt més gros amb la salut de tothom? A mi, personalment, ni m'entra al cap amb un govern d'esquerres ni em va passar pel magí quan governava Pujol.

Em semblen injustes, injustificables i fins i tot contraproduents les acusacions que vaig sentir al ple del 30 d'octubre que "els polítics" no es preocupen de la salut de la gent i que només "els ciutadans" tenen sensibilitat en aquest camp. Em sembla novament simplista al·ludir als "polítics" per damunt l'espatlla i amb un to gairebé despectiu, com si els càrrecs públics (simplement persones que representen a persones) no respiréssim el mateix aire, com si els nostres fills no es moguessin pels mateixos indrets, com si la seva salut i la de tots els infants no ens fes ni fred ni calor, com si pel sol fet de tenir una responsabilitat pública sorgida d'un procés democràtic fóssim sospitosos de qualsevol connivència amb qualsevol dels problemes que ens afecten. Em sap greu que hi hagi algunes persones que s'expressen públicament així, m'encoratja saber que, fins i tot en la discrepància, la major part d'Aire Net i dels ciutadans sensibles amb els temes ambientals tenen una visió molt més justa dels seus representants. Espero i desitjo que algunes de les persones que més alegrement han desqualificat als governs locals i de la Generalitat facin un pas més enllà dels seus cinc minuts de glòria i configurin una alternativa electoral d'aquí a quatre anys per concretar i fer avançar les seves propostes per a la nostra ciutat.

Finalment per avui (en seguirem parlant, sens dubte!), em plantejo dues qüestions.

En primer lloc, que malgrat la suspensió de la llicència demanada per Cemex amb motiu del canvi de propietat, crec que tenim l'obligació de continuar plantejant-nos ús de combustibles millors que el coc de petroli, a partir del compliment estricte de les normatives industrials referent a emissions de gasos i tota mena de partícules i de la garantia demostrada pel Departament de Salut que no són nocius per a la salut. Si la crema dels llots de depuradora es demostra finalment que té afectacions a la salut, cal rebutjar-la. Si es demostra que no en té, cal acceptar-la. No es pot posar en qüestió contínuament, a més, a qui té la responsabilitat de demostrar-ho: el Departament de Salut. Personalment, estic plenament a favor de la recerca en el camp de combustibles renovables que no tinguin efectes nocius en la salut pública, que tinguin efectes clarament positius en la reducció d'emissió de gasos contaminants en compliment del Protocol de Kioto, que redueixin la nostra dependència del petroli i que tinguin una tecnologia segura en tot el seu procés de transport, d'emmagatzemament i de combustió.

En segon lloc, que cal abordar amb la mateixa intensitat i passió el tema que causa gairebé el triple de contaminació ambiental que les indústries: el tràfic de vehicles. Jo també considero que la limitació de velocitat a 80 km/h tindrà, si en té, efectes limitats. Personalment, crec que el que cal no és reduir les condicions de mobilitat dels vehicles privats, sinó que el que cal és reduir significativament la circulació de vehicles privats. I això tampoc no és una qüestió per abordar de forma simplista. Exigirà invertir des d'ara mateix i de forma absolutament prioritària en el transport públic (com no es cansa de defensar ICV) i, posteriorment i amb el temps, exigirà que acordem les formes de limitació a la circulació de vehicles privats, com en altres ciutats europees: o bé reservant de forma exclusiva les àrees urbanes per al transport públic i la mobilitat sostenible, o bé prohibint la circulació de vehicles amb un sol ocupant, o bé implantant els peatges per accedir a les zones urbanes, o bé amb noves fórmules o bé amb la combinació de diverses formes de restricció de la circulació de tots nosaltres. Aquesta és, en la meva modesta opinió, l'autèntica mare dels ous de tot el maldecap que ens ocupa.

Comentaris

Anònim ha dit…
Mira Jordi, con todo respeto, si Iniciativa no tuviera la Consellería de Medi Ambient la reflexión que haces sería un pelín diferente. Y si Iniciativa no estuvira en la Generalitat estaríais en Aire Net.
La ciencia ha hablado y dice que la contaminación produce cáncer. Las demostraciones científicas no son opinables y no son buenas argumentaciones: SON LO QUE HAY.
El informe del CREAL o el Atlas municipal de mortalidad por cáncer en España del Instituto de Salud Carlos III es lo que hay.
Otra cosa son los intereses económicos y las conveniencias políticas y la gente lo tiene claro.
Anònim ha dit…
Segurament quan comentes la data del 30 de Setembre volies dir 30 d'Octubre. Un cop comentat això, m'agradaria fer uns comentaris sobre el que exposes.

No donar suport a la moció de Moratòria presentada per AireNet escudant-se en la venda de la indústria és d'allò més autèntic. Vols dir que el nou propietari té intenció de prescindir de la quantitat d'euros que el departament de Medi Ambient i Habitatge està disposat a regalar-li? Jo penso que no, que només estem davant un stand by, que un cop es faci ferma la venda tot continuarà com fins ara, amb la diferència que amb una mica de sort per als polítics, ja hauran passat les eleccions i la població no podrà corregir el seu vot.
No veig que comentis que ICV pretengui lligar la concessió o no de l'Autorització Ambiental a un informe del Departament de Salut.

Quina diferència hi ha entre incinerar i co-incinerar? Que aprofitem l'energia que s'emet en la incineració i que no cal aportar combustible per a cremar els residus del què ens en volem desfer. A partir d'aquí, no n'hi ha cap. Dius que no voldries que a la Sanson es fessin servir pneumàtics usats, no entenc per què. L'energia que produiria la seva incineració també serviria per a la fabricació de ciment, per a fer desaparèixer els pneumàtics i per evitar de fer servir coq de petroli, per reduir les emissions de CO2, ... en definitiva, Kyoto tal i com tu ho dius.
A mi em sembla molt més que això. Tots sabem quina mena de pudor, fum, ... obtenim si cremem un pneumàtic usat, i és molt lleig defensar que es podrien fer servir.

És cert que el DMAH té signat un conveni amb les cimenteres catalanes en què s'especifiquen les quantitats a pagar per la incineració de llods d'EDAR? És cert que el DMAH té signat quines seran les indemnitzacions en cas que no es puguin facilitar les quantitats de llods pactades?
És cert que el DMAH està donant Autoritzacions Ambientals a d'altres cimenteres en què de manera poc explícita s'autoritza la substitució parcial de combustible per combustibles alternatius? En cas afirmatiu:És cert que hi ha un estudi del Departament de Salut en aquests casos?

Dius que si es demostra que la crema de llots de depuradora té afectacions a la salut, cal rebutjar-la. Qui i com determinarà aquestes afectacions?
Com és que tot això no s'ha tret abans a la llum?

I pel que fa al transport públic, no podria estar més d'acord.
Les administracions haurien de promoure un augment del transport públic de qualitat, amb freqüències de pas que fessin desistir als usuaris del vehicle particular. Però amb la bona voluntat no n'hi ha prou. On està el Metro a Sant Feliu, Molins, Pallejà? Quin transport públic atractiu tinc per fer el trajecte Sant Feliu-Sant Boi? Qui controla que RENFE funcioni com toca?
Quin mitjà de transport fan servir els senyors consellers i altres alts càrrecs per anar als seus respectius llocs de treball? Segurament vehicles poc contaminants, ecològics, tipus Audi A6 amb motors de 3000 cm3 i unes emissions enormement grans. Però és clar que la seva seguretat està per sobre de tot. Faltaria més.

A mi també em passa que no puc callar quan algú les diu com un campanar, ja sigui per què el resó del que diu és més gran, o per que la tendenciositat del seu discurs em fa saltar de la cadira.

Res com pots veure només són unes quantes puntualitzacions i uns quants interrogants, i com que dius que cal parlar sense embuts, espero que les teves respostes puguin satisfer a totes les persones que et llegeixen (llegim) sense animositat, però amb ànims de estar informats.

Una sincera abraçada d'un que havia estat alumne teu fa molts anys.

Jordi Barroso i Rodríguez. Membre de la Plataforma AireNet.
Anònim ha dit…
A on era ICV quan es van fer les proves pilot ? Es van callar, com tots.
No es de llei fer una informació veinal?
Sou partidaris de la democracia ambiental ?
Si no hagues existit la Plataforma Aire Net que estaria passant ara?
Voleu ensabonar a la gent de la Plataforma Aire Net i despres dividir-los.Quina llastima, a on heu arribat.
La Plataforma Aire Net es va reunir amb el conseller Baltasar, segons ell a casa seva ( generalitat) i varem quedar amb una segona reunió. Encara l´estem esperant.
Estas segur que fem demagogia?
Qui oculta informació a la ciutadania ?
Qui genera dubtes?
Sou experts en recolzar Plataformes i a mes a mes ara heu editat una guia per saber com tractar-les , o desactivar-les, oi?
Per acabar cerc que no fa falta que la Plataforma Aire Net abordi amb intensitat i passió el tema dels 80 km/h com deixes entreveure tu , perque ja teniu tota la maquinaria informativa per fer-ho. Nosaltres no. Ho fem voluntariament i com podem.
Salut i Aire Net
JOSEP COCA AMIGÓ
ANTIC VOTANT DE ICV quan estba Francesc Baltasar
Anònim ha dit…
molt be san jose!
aqui es nota el que els polítics heu après despres de tants anys!
com era allò... divide y vencéras!bon intent de dividir la plataforma aire net entre bons i dolents, així mentre solucionem els mals rotllos que tu crees potser podeu anar fent per la vostra banda. Aquesta fòrmula d'on l'has tret del manual anti-moviments socials del vostre company Saura?
El vostre problema és la falta de transparència, i quan la gent se n'adona se sent enganyada, i quan se sent enganyada busca culpables,i quan busca culpables troba els polítics.
Unknown ha dit…
Hola Jordi,
Tu que ets un home de ciència, bé ciència religió i "socialista" curiosa barreja, t'animo a que facis un article sobre el tema. Però bé, on anava, no entenc que tu que ets un home de ciència, estiguis tant cec i siguis tant partidista com per fer AMEN a tu el que et ve.
Els llots que volen cremar són principalment de les aigües residuals del Llobregat, tots sabem la de merda que pot arribar a sortir del Baix Llobregat, i precisament per això són necessàries les depuradores, per que tota aquesta merda no arribi al mar. Una part de la citada merda, és extreta de l'aigua per sistemes mecànics, i una altra part per sedimentació i per processos químicobiològics (bactèries que provoquen llots, aquests llots poden tenir una composició extremadament variable depenent de la contaminació de l'aigua, i la composició d'aquesta varia segons el dia i inclús segons l'hora del dia. Aquests llots que com ja he dit són una conseqüència d'extreure la merda de l'aigua, s'han de tractar bé, no utilitzar-los com a combustible, perquè llavors ens torneu a enviar la merda via aire.
A l'únic que li interessa cremar això és a la cimentera, que s'estalvia gastar combustible del que utilitzava fins ara (coc, rep diners pel servei que fa a la societat per desfer-se de residus, i compleix amb kiotto ja que les emissions de la crema de residus no computen (així també poden fer uns ingressos extres amb la compra venta d'emissions).
L'administració està prenent un camí equivocat, com quan per desconeixement o inconsciència van decidir acumular tota la merda en abocadors.

Aquesta és la realitat, i tot el que se surt d'aquí, és demagògia de partit o d'interessos econòmics. Ja n'hi ha prou d'acusar de demagogs als únic que aporten informació transparent.
Anònim ha dit…
Guillem entenc la teva preocupació, però com sabem que fins ara a la cimentera nomes utilitzaven coc de petroli? Com sabem que la gasolina que consumeixen el cotxes no porta plom? i així trobaria centenars de preguntes sense resposta. Desde el meu punt vista crec que les autoritats vetllen per la nostra salut, i seria absurt pensar que no es així.
Anònim ha dit…
Xavi,
La gasolina es pot analitzar, i que només cremessin coc, és el que haurien de fer, sinó estarien incumplint la llei, ja que no tenen el permís adient, que és el que ara volen aconseguir.
Jo personalment, no tinc aquesta confiança cega en els nostres polítics (m'han mentit massa ja). com pots dir que vetllen pels la nostra salut quan estem en una zona de protecció especial de l'atmosfera i els contaminants només fan que pujar. Es superen tots els límits legals des de fa anys per no dir dècades. I a sobre, volen incinerar. Es perem com a mínim que això dels 80Km/h dongui resultat, i com a mínim baixi la contaminació per aquest costat.
Que hi hagi debat ja és bo. No estic tan segur que sigui bo que sigui gairebé l'únic debat públic que hi hagi a Sant Feliu, quan estem a les portes d'un debat fonamental sobre el futur de la nostra ciutat, del qual tinc tota la impressió que l'equip de govern intenta que passi com més aviat i desapercebut millor. Però bé, amb aquesta farina hem de fer el pa.

Algunes respostes genèriques. Déu me'n guard de voler dividir Aire Net, de voler aplicar no sé quin manual que desconec, etc. No entenc què ho pot fer pensar. Tampoc no he entès quines n'he dit de l'alçada d'un campanar o en què he mostrat tendenciositat. M'agradaria saber-ho, per corregir-ho o demanar-ne excuses, si s'escau.

D'altra banda, jo confio ara i confiava abans en l'honestedat dels nostres governants. A mi no m'agradava CiU per les prioritats del seu govern coherents amb un model de societat que no comparteixo,però ni CiU llavors ni el tripartit ara són un grapat de polítics professionals venuts als interessos de ningú: és una visió simplista que no es correspon amb el funcionament dels nostres governs. Hi ha polítics amb qui coincideixo ideològicament (i no només a ICV) i altres amb qui no, especialment per la seva forma de governar (com el nostre tripartit local), però en cap cas dubto de l'honestedat de tots ells: hi ha un percentatge ínfim de gent indesitjable a totes les professions, però ni la política no ho és ni té cap solta ni volta allò que tots els polítics són iguals i mereixedors de tota mena de susceptibilitat i desconfiança (carregar-se a tots els polítics és una pràctica dretana: genera desconfiança en els serveis públics, els afebleix, n'allunya els sectors socials més vulnerables, dóna ales i arguments als defensors a ultrança del mercat,...)

Alguns em pregunteu per qüestions que jo ni puc ni em toca de respondre. Jo no treballo al Departament de Medi Ambient i ni sé ni em correspon gestionar la tramitació d'un expedient ambiental i la seva comunicació amb les entitats i sectors afectats. Per entendre'ns, jo no puc parlar pel Conseller de Medi Ambient del meu partit, com el senyor Vázquez tampoc no és responsable del que hauria de dir i no diu la Conselleria de Salut del seu partit o com el senyor Soriano tampoc no és responsable del que hauria de dir i no diu la Secretaria d'Indústria del seu partit.

El debat que jo esperava només s'apunta amb la resposta d'en Jordi Barroso: a qui li correspon determinar si hi ha afectacions de la crema de llots a la salut de les persones? Aquest és el tema central, per a mi. Posar en boca meva qüestions que no he dit, com la crema de pneumàtics, no sé a què respon: fins allà on sé, el segon requisit per considerar l'ús d'un nou combustible és que tingui capacitat calorífica suficient,després del primer que és, evidentíssimament, que no tingui afectació a la salut de totes les persones, que també és, encara més evidentíssimament, preocupació de tothom, tant d'Aire Net, com de l'Ajuntament, com de la Generalitat. Generar dubtes en això em sembla gairebé indecent.

Algú ha dit que si al govern no hi fos ICV pensaria d'una altra manera. Jo, que em conec, sé que pensaria exactament el mateix que he dit al penúltim paràgraf del meu text original: estic plenament a favor de la recerca en el camp de combustibles renovables que no tinguin efectes nocius en la salut pública, que tinguin efectes clarament positius en la reducció d'emissió de gasos contaminants en compliment del Protocol de Kioto, que redueixin la nostra dependència del petroli i que tinguin una tecnologia segura en tot el seu procés de transport, d'emmagatzemament i de combustió.

El Govern de la Generalitat, aplicant amb el màxim rigor la normativa industrial, sanitària i ambiental de la Unió Europea, haurà de dictaminar quin residu reuneix aquestes característiques i és utilitzable. Hi podrà haver i hi haurà discrepàncies amb els paràmetres que apliqui el Govern (com en tants altres camps), però crec que són els que caldrà aplicar. Si aquests paràmetres, hi insisteixo (a mi no cal llegir-me mai entre línies), diuen que els llots de depuradora no els compleixen, doncs llavors no cal ni tornar a parlar-ne. I si els compleixen, insistir en negar-se a usar-los simplement tornant a insistir en el descrèdit de tots els polítics i la desconfiança de tots els entesos em semblarà francament difícilment explicable.

Ah! I dos comentaris finals, de molt bon rotllo. L'un, per al Guillem: no escriuré sobre com es pot ser cristià i socialista, no em sortiria prou bé com a l'Alfons Comín al seu llibre "Cristianos en el partido, comunistas en la Iglesia". I l'altre, al benvolgut Josep Coca, et presentes com a antic votant d'ICV, però no com a actual votant d'ERC. A més de preguntar-me on era ICV (ja saps que al Govern de la Generalitat i a l'oposició a l'Ajuntament), jo també em preguntaria on era ERC: al mateix Govern de la Generalitat i portant la regidoria de Medi Ambient a l'Ajuntament. Citant les escriptures (home, em sembla que puc fer-ho...), això em recorda allò de la palla en l'ull aliè i la biga en el propi...

Finalment, animo a seguir-ne parlant, però també animo a parlar amb urgència del model de ciutat que es derivarà del soterrament. Per exemple, si treballarem unitàriament perquè el metro arribi a l'estació o ens conformarem calladament a què no hi arribi, amb tot el que això suposa per la configuració del que, en un altre escrit, definia com a xarxes òptimes de transport públic, el factor més rellevant, com és sabut, en la lluita contra la contaminació de l'aire.

Salut i aire net a tothom.
Anònim ha dit…
Benvolgut Jordi nomes et vull fer una precissió i es que no sabia que fossis vident.A mes a mes el vot es secret i no se d´on treus que soc votant de ERC.
Anònim ha dit…
http://fitxers.esquerra.cat/arxius/santfeliullobregat/Sant_Feliu_9.pdf

Aqui surt el nom de
"JOSEP COCA AMIGÓ"
Anònim ha dit…
No se qui ets pero m´ho podries dir ja que jo firmo i sabeu qui soc. No tinc res que amagar. L´unic que vull saber es com podeu saber quina papereta posso jo al sobre quan vaig a votar.
I perdona qu t´ho digui aquesta manera de fer es molt poc d´esquerres. O es que ets un nazi que´t´has infiltrat ?
Josep Coca
Josep, no problemo, que deia aquell. Jo simplement vaig voler completar una informaci� que vas fer p�blica (abans votaves ICV) amb una altra que tamb� vas fer p�blica, donant suport p�blic a la llista d'ERC a Sant Feliu, i que ignoro per quines raons vas ometre en el teu primer comentari. Per� vaja, �s una nimietat que no crec que interessi ning�...
Anònim ha dit…
Guillem
Perdona la meva ignoracia en el tema però el llots no es poden analitzar abans de cremar tal com es fa amb la gasolina??? i així determinar si son contaminats o no???.
Jo la confiança la tinc amb els tècnics i la gent experta que deuen assessora als polítics.
Dic que vetllen per la nostra salut perque també està en joc la seva!!!! i crec que no son un suicides en potencia!!!
Anònim ha dit…
Hola Jordi San José,

Sólo haré un comentario sobre tu segundo párrafo del escrito del 10 de noviembre, pues para mí es indudablemente el de mayor interés. Con ese párrafo y con la habilidad del buen profesional lo que haces es construir una realidad, un escenario lo más cómodo posible para tí y tu partido político. Lo haces a través de una narración de hechos que me atrevería decir que deshonesta –aclaro que no tu, si no la narración- , pues la narración construida lo que hace es buscar la sombra, el encubrimiento y el ocultamiento. Lo que sería contrario a cualquier análisis honesto de la realidad que ha de tener en cuenta todos los hechos concurrentes del escenario que se pretende describir (tanto los que agradan, como los que desagradan) para dar luz y prevenir la confusión.

Hablas de que compartes la mayor parte de los planteamientos de la Plataforma Airenet. Esto no es cierto, como se desprende de los mismos escritos a lo que tu mismo te refieres. La diferencia es sustancial, pues lo es de planteamientos básicos. La misma que podría ver entre una visión geocéntrica y una heliocéntrica en la Edad Media. Tu, como el resto de organizaciones e instituciones que componen el Bloque Incinerador, ves en el residuo sólo su valor de combustión, a semejanza de la visión crematística del sector cementero; dificultando así el poder ver y valorar la significación material del residuo. Prácticamente en tus escritos primeros no hablas ya de Residuos (no los ves) y hablas de “combustibles alternativos”, que es lo que únicamente puedes ver; aunque en tu tercer escrito si que se empieza a percibirse un cambio de tu discurso (ya empiezas a habla algo de incineración y de residuos a pesar tuyo y forzado por la situación). La Plataforma Airenet y el resto de asociaciones que componen el Bloque Democrático Ambiental, ve el Residuo y su valor material y por tanto no tiene dificultades en hablar del problema central, la Gestión de Residuos. (Tu ves el vaso medio vacío, aunque tu visión representa en realidad el 20 o 30% de la realidad del residuo, ocupa casi toda tu retina; en cambio, el Bloque Democrático Ambiental lo ve casi lleno, pues es en realidad el 70% o más del vaso). Siempre hablarás de “combustibles” y por tanto no entenderás propuestas como la de defender una Moratoria que pretenda desde tu planteamiento no combustionar combustibles (¿como es eso? ¿cómo se puede defender eso?), y además eufemísticamente llamados alternativos. Por tanto, no puedes decir que coincidas con el Bloque Social y Democrático Ambiental. Ambas perspectivas son contrarias, como el ser copernicano o ser ptolomeico.

Hablas que la Plataforma ha cambiado de discurso, y que ello lo valoras como positivo. Lo que ya entraría en colisión con tu anterior aseveración, ya que lo que estas diciendo es que ya existía uno anterior (o anteriores) que lo valorabas como negativo; es decir, que no era coincidente con tus planteamientos. Hablas de un cambio en la Plataforma y para afirmar la existencia de ese supuesto CAMBIO pones artificiosamente en contraposición “el decir no a la incineración de residuos” a la petición de una “moratoria”, añadiendo un “ hasta que se dictamine que no hay afectación para la salud pública”. Esta supuesta contraposición entre NO A LA INCINERACION y SI A UNA MORATORIA, sólo existe en tu mente, no está fundamentada objetivamente. Todo lo contrario, necesariamente la “No a la Incineración de Residuos” debe desembocar de forma natural en un “SI a una Moratoria” pues su discurso está impregnado por los Principios de Prevención y Precaución y el de Democracia Ambiental, los cuales son los invocados en todo momento por la Plataforma Airenet y el conjunto del Bloque Democrático Anti-incinerador. De la misma manera que en años pretéritos el movimiento antinuclear apelaba a un “Nucleares, NO gracias” y reclamó una Moratoria al uso de la energía nuclear y a la construcción de centrales nucleares. Por tanto, no existe CAMBIO de planteamientos. Lo que sí existe, al menos así es percibido por mí, es un cambio “táctico” en tu discurso, consistente en suavizar tu enfoque esencialmente crematístico e incinerador. Y otro cambio radical respecto hace unos años por parte de IC, y no es que ello sea una mera conjetura mental de unas pocas mentes pertenecientes o no a vuestro Entorn. Lo dice hasta un exconseller de Medi Ambient hacía poco en un medio digital. Te lo adjunto, por considerarlo de interés general:

“BOADA HO CRITICAVA A L'OPOSICIÓ (www.e-noticias.com/actualitat/icv-canvia-de-parer-i-accepta-ara-la-incineraci�-de-residus-31440.html)
ICV canvia de parer i accepta ara la incineració de residus
Iniciativa per Catalunya ha canviat de parer i accepta ara la incineració de residus, segons es desprèn de l'exposició de motius del projecte de llei de modificació de la Llei 6/1993, de 15 de juliol, reguladora dels residus que s'ha debatut al Parlament. El diputat de CiU, Ramon Espadaler, ho va posar de manifest a la sessió de dimecres sense que fos desmentit pel conseller Salvador Milà.

L'extitular de Medi Ambient de CiU va destacar que "és la primera vegada que en un text legal explícitament, de la mà d’algú d’Iniciativa per Catalunya, se’ns accepta que la incineració de residus és un tractament útil, que és un tractament adequat, que és un tractament possible i que és un tractament, jo m’atreviria a dir, que recomanable. Aquest és un canvi substancial, aquest és un canvi substantiu i el felicitem. Fins a l’extrem que ens ha fet dubtar si posàvem o no l’esmena a la totalitat, fins a aquest extrem. És un canvi radical respecte al que havíem sentit manta vegades en aquesta cambra. Per primera vegada, en la Llei 6/93 es diu, primer, la reducció en origen –absolutament d’acord, senyor conseller–, segon, la reutilització –també hi estem d’acord–, també, el tercer punt, la recollida selectiva, el reciclatge, la valorització energètica –benvinguts al club"

"En qualsevol cas -ha insistit-, benvinguts. I deixem constància –perquè aquest ens sembla un moment històricament important– d’aquest canvi d’actitud, que celebrem. Per a demostrar-ho, els llegiré el que es va pronunciar en aquesta mateixa tribuna ara fa quatre anys, quan discutíem, l’any 2003, les lleis de residus, i quina va ser l’actitud aleshores portada en aquesta tribunal pel portaveu del seu grup. Deia: «Ens sap molt greu, per ser suau, s’ha obert la porta perquè a Catalunya s’incineri més quantitat de residus» –referint-se a les lleis que vàrem fer aleshores–, «en comptes de descartar aquest sistema tan poc ecològic com és la incineració de residus i aquí ja no m’hi estendré.» I continuava dient el ponent d’Iniciativa per Catalunya: «Vostès saben el poc ecològic, el contaminant, l’altament contaminant que és la incineració de residus. I en aquests moments hem perdut altra vegada l’oportunitat de reduir dràsticament el sistema.» Benvinguts al canvi. Aquestes eren paraules del senyor Joan Boada, pronunciades des d’aquesta tribuna amb la solemnitat que vostès recordaran que el caracteritzava".


Aseveras que el Bloque Democrático Ambiental y Antiincinerador ha solicitado una Moratoria “ hasta que se dictamine que no hay afectación para la salud pública”; desviando interesadamente el foco de atención hacia el Departament de Salut. Eso es falso, pues el documento de la Moratoria lo deja bien claro. Dice que hasta que LOS DISTINTOS DESPONSABLES (Ayuntamiento, Consellería Medi Ambient, de Salut, …)“DESPLIEGUEN LAS MEDIDAS Y ACTUACIONES QUE GARANTICEN LA PROTECCION DE LA SALUD DE SU POBLACION.” Y entre esas medidas y actuaciones contempladas en el Documento de Moratoria suscrito por más de 30 asociaciones, se encuentran:

1º) Una MORATORIA para “que las autoridades locales y ambientales (pongan) a disposición de sus ciudadanos/as los instrumentos adecuados y los recursos necesarios para que puedan participar en las decisiones ambientales y locales”; es decir, que antes de debatir y tomar decisiones ambientales las administraciones implicadas deberían ofrecer la información, recursos e instrumentos necesarios a la sociedad civil. No se pueden tomar decisiones en tanto en cuanto la población no está totalmente informada, a través de jornadas de debates, de conferencias, de documentos, … y en las que el Bloque Democrático Ambiental haya podido participar en igualdad de condiciones que el Bloque Incinerador, que cuenta a través de los presupuestos de las Administraciones y los fondos de la Fundación CEMA inmensos recursos para defender sus posiciones crematísticas. Una vez facilitado todo ello, en mi opinión, si que se estaría en condiciones de participar equitativamente, pudiendo entonces habilitarse instrumentos democráticos de participación ciudadana como podría ser un Consulta Popular u otros. De no ser así, estaríamos ante un debate no equitativo y viciaría las decisiones que se adoptasen.

2º) Una MORATORIA hasta que no se “desplieguen acciones concertadas de Prevención, Reutilización y Reciclaje de los distintos residuos que se pretenden incinerar en los hornos de la cementera Sanson y en otras cementeras de la ZPEA” de acuerdo con el IIº Plan Nacional de Residuos (2007/2015); es decir, en lo que se refiere sólo al fango cloacal, en tanto en cuanto no se “clarifique la responsabilidad y la competencia para autorizar y controlar las operaciones de gestión”, “se prevenga la contaminación de los lodos en coordinación con las actividades de saneamiento”, se consiga la “valorización en usos agrícolas de al menos el 70% de los lodos antes del 2011…”… (Si examinas este Plan de Residuos observarás que el Lodo de Depuradoras es considerado esencialmente un Residuo y por eso está incluido en el Plan; y que pesa más su consideración material exigiendo su compostaje en un 70%-, que la valoración energética como combustible, pues pone un límite a su combustión en no más de un 10 o 15%, lo que no deja de ser un tratamiento residual y anecdótico)

3º) Una MORATORIA hasta “cumplir con los objetivos planteados (en el Plan de Actuación en la ZPEA) de reducción de la contaminación atmosférica”; es decir, una moratoria en tanto en cuanto no se hayan alcanzado los objetivos definidos para estos próximos cinco años mediante las famosas 73 medidas del Govern y también los esperado resultados con la limitación de la velocidad a 80 Km/h. Con ello se impediría una nueva fuente con capacidad aditiva de contaminantes que desvirtuaría los logros que se pudieran alcanzar.

4º) Una MORATORIA hasta que no se desplieguen en Sant Feliu las medidas contempladas en el Plan Nacional de Aplicación de Estocolmo; la Estrategia europea de medio ambiente y salud (SCALE) para la Infancia; y otros estudios científicos promovidos por la Administración y las Cementeras que aporten datos concluyentes de que la Incineración de Residuos es una tecnología buena para la salud. Y así demostrar como infundada y precipitada la afirmación hecha por la comunidad internacional a través del Convenio de Estocolmo y demostrar el error en el que ha incurrido al afirmar que “La incineración de desechos, incluidas las coincineradoras de desechos municipales, peligrosos o médicos o de fango cloacal”, como “los desechos peligrosos procedentes de la combustión en hornos de cemento” son las dos primeras fuentes de formación y liberación de Contaminantes Orgánicos Persistentes (COPs) no intencionales.

Dices que de no haber habido un cambio de propietario, hubieras apoyado la Moratoria sin duda alguna. Como que esta circunstancia ha causado automáticamente la suspensión de la licencia que se solicitó, ello ha impedido la oportunidad de unirte a la Causa. Por una parte, tu exposición refleja una visión simplificadora de la realidad a la que reduces a un juego mecanicista de causa-efecto-causa; omitiendo parte de los hechos y obviando que la realidad es más compleja. Y por otra, es falso que tengas voluntad de unirte a la Causa ya que no lo has hecho y has tenido y aún tienes tiempo para hacerlo. De no hacerlo, o es por que sinceramente no crees en la causa ya que oportunidad tienes; o porque el nuevo dueño de la Sanson te lo impide (lo cual descartaría).

Primero decirte que Cemex no ha solicitado expresamente ninguna licencia para incinerar residuos, lo que si ha hecho de forma encubierta a través de la autorización ambiental (a renovar) de producción de cemento gris es comunicar que iba a incinerar cuatro tipo de residuos. En mi opinión esa falta de transparencia administrativa ponía en cuestión hasta el mismo procedimiento iniciado y por ello, entre otras razones, la Generalitat ha instado a Cemex (o a los propietarios irlandeses, ¡da lo mismo!) a que retirasen del expediente lo de combustionar residuos (la excusa: la falta de silos especiales para almacenar los residuos y una supuesta retirada de la licencia de obras; o bien, su caducidad derivada del impasse por el cambio de propietario). El que cambie de propietario no impide que siga el procedimiento de autorización ambiental. No se puede hacer creer que la compra y venta de acciones pueden impedir el funcionamiento de cualquier empresa y paralizar o suspender cualquier trámite administrativo ante cualquier Administración y además añadir que lo que no se ha solicitado expresamente ha sido suspendido. En mi opinión, concurren otras razones que quieres ignorar y no decir, como es el de la Presión Social (reconocida por el mismo alcalde en una entrevista y el mismo Merino en el día del Pleno) y los costes políticos que se derivados ante las próximas elecciones. Ninguneas al movimiento social, lo que hace un flaco favor al debate y a la democracia.

En siguiente lugar dice que hubieras apoyado la Moratoria. La MORATORIA de la que hablamos y que es la presentada por la Plataforma Airenet y más de 30 asociaciones al Ayuntamiento (y al Parlament de Catalunya), no es la misma de la que hablas. Es una moratoria en los términos ya señalados anteriormente y no sólo en Sant Feliu, si no también en la Zona de Protección Especial Atmosférica y en todos los hornos cementeros de Cataluña. Esta moratoria no la apoyas ni tu ni tu partido; si no me corriges. Como mucho apoyarías una moratoria en la intimidad como aquél de cuyo nombre no me quiero acordar. De hecho la Consellería de Medi Ambient parece que ha autorizado la incineración de residuos en Vallcarca y Alcanar. Si lo autoriza ahí por que no autorizarlo aquí. La ley es igual para todos. Por lo demás, de estar sinceramente favor de una Moratoria como un instrumento útil, lo coherente es haberla promovido o al menos haberla apoyado en el Pleno y nos excusarse con lo del cambio de dueño...

Por último, y sin entrar en otras consideraciones de otras partes de tu escrito que pueden dar mucho de sí para un debate (como podría ser el interesante alegato al principio de autoridad y a la fe y confianza en las autoridades), aclararte que el interés que pueda tener en debatir en tu bloc, no es otro que el de un compromiso personal de aportar mi granito de arena al Bloque Democrático Ambiental y con el objeto de contrarrestar las nefastas consecuencias de quienes están asumiendo el rol de quintacolumnista de la CEWEP europea y la OFICEMEN española en el seno de las organizaciones y movimientos progresistas, ecologistas y de izquierdas catalanes, en su intento de desarmar resistencias y alcanzar así la hegemonía necesaria para imponer decisiones –como ya sabes no basta con dominar la sobrestructura del poder-. También quisiera aclararte que no veo en vosotros (IC), ni mucho menos, connivencia alguna con la patronal cementera; no veo ningún acuerdo de voluntades. Esto para mí esta descartado. Lo que si percibo es que en estos momentos sois unos aliados objetivos de los sectores industriales que pretenden sistemáticamente incinerar residuos y ya está.

Saludos.
Enrique (el mismo de antes)
Anònim ha dit…
Resposta a una resposta (Jordi Barroso)

Veient com està el pati i el que m'ha costat llegir-ho tot, no sé si deixar el tema per a un altre dia, però vist que hi ha emoció, potser que em deixi anar.

En primer lloc vull comentar que de les preguntes directes que t'he formulat anteriorment, no n'has contestat cap. I això que tenies ganes d'obrir un debat!!
En segon lloc lamento que entrem en detalls de que vota qui, i no vulguis analitzar qui et vota a tu i quina seria la teva obligació. Tots els càrrecs electes són representants de les persones que els han votat, i per tant són els que poden fer el que els seus votants volen. La democràcia parlamentària ha degenerat en dictadura parlamentària. No voleu saber de nosaltres més que un cop cada quatre anys. I si no és així, com és que cada cop hi ha menys gent que participa en els processos electorals?
Però això seria massa complicat d'analitzar ara.
En el meu escrit dic que el teu discurs és tendenciós i tu creus que no. L'adjectiu està aplicat en el sentit que és poc objectiu, que no és equànim.
Tots sabem que una bona propaganda fa que les vendes del producte siguin bones, és a dir, que si vols vendre una moto com la de la substitució parcial de combustible per un altre d'alternatiu (curiós eufemisme) només cal guarnir-la, la moto, adequadament.
Ara sembla que ja tenim clars alguns conceptes. A les cimenteres catalanes es vol incinerar residus. L'ARC que depèn del DMAH no sap que fer amb els que té en propietat i ha decidit incinerar-los. Això sí, com molt bé dius, no en el sentit estricte de la paraula, si no com a combutible. Tot i que no m'has respost, en el tema de les emisions de contaminants no hi ha diferència. Per la xemeneia sortirà el mateix, tant si hi ha incineració pura i dura, com si és una substitució parcial de combustible. I per tant ja som al cap del carrer.

De tota manera i donat que hi ha "talante" només dir que estic disposat a acceptar la dita substitució (és com aquell que acceptava "barco" com a animal aquàtic) si les autoritats corresponents m'entreguen per escrit un certificat en què, a partir d'un estudi inicial del meu estat de salut i el de la meva família, es comprometen a que no hi haurà un empitjorament degut, o correlacionat, a la incineració de residus, a la contaminació de l'aire, a tot allò que els científics diuen que passa quan a prop de la població hi ha combustions de residus, ... I si en un període de, posem-ne, 5 anys, amb un altre estudi de salut, hi ha afectacions, o bé la comunitat científica demostra de manera fefaent el que els polítics no volen (voleu) acceptar i realment hi ha afectació, l'Administració Catalana m'indemnitzarà amb una quantitat que hauríem de determinar, però que podria ser de un parell de milions d'euros (ja sabem que una vida no té preu, tot i que alguns ja n'hi han posat a les nostres).

Atentament i esperant poder amb aquest debat.

Jordi Barroso i Rodríguez.

P.S. Jo també votava ICV, ja no voto IC tot i que m'agradaria poder votar V. A les darreres eleccions vaig votar en blanc ja que cap dels partits que es presentaven podia representar-me.
Per cert el debat sobre el soterrament és a un altre fil del blog. (només per situar les coses)