2003-2007-2011: una oposició lleial, sense renunciar a ser alternativa.

Un dels tòpics que s’han volgut colar en aquests quatre anys des del govern de Sant Feliu és que Iniciativa i EUiA han intentat fer una oposició deslleial i destructiva, oposant-se sistemàticament a l’acció de govern, fent a Sant Feliu la mateixa oposició que el PP a Madrid i dient que no a tot.

Vull demostrar que es tracta d’un tòpic fals, d’una mentida interessada. No es tracta d’un exercici inútil ni innecessari: és el retrat de l’oposició que hem fet i és també el retrat de l’oposició que farem. Lluny de tota demagògia, al servei de Sant Feliu. No és gens casual que, després de quatre anys d’oposició i sense poder exhibir els resultats de l’acció de govern, la ciutadania de Sant Feliu hagi entès el nostre paper i hagi deixat intacta la nostra capacitat d’acció i de treball per un Sant Feliu alternatiu al que plantegen PSC, CiU i ERC.

En aquest mandat hi ha hagut 42 plens ordinaris i 15 d’extraordinaris. Un total de 57 plens, en què hi ha hagut 886 punts en els corresponents ordres del dia. D’aquests, 820 s’han sotmès a votació i 66 eren ratificacions d’acords presos o bé per l’alcalde o bé per la Junta de Govern Local. Doncs bé, en els 820 acords sotmesos a votació, hem votat a favor en 664 (81,0%), ens hem abstingut en 79 (9,6%) i hem votat en contra en 77 ocasions (9,4%).
Mirem-ho àrea per àrea. El missatge de “l’oposició a tot” es desfà llavors com un terròs de sucre i mostra encara més la seva falsedat.

Els plens sempre comencen per les mocions (d’alcaldia, de la junta de portaveus, d’entitats, dels partits, etc). Hi ha hagut 80 mocions presentades per l’alcalde o el govern, o que s'han votat com a urgents, de les quals n’hem votat 67 (de les 13 restants només se’n donava compte). N’hem votat a favor 47 (70%), ens hem abstingut en 15 (bàsicament nomenaments i cartipàs) i hem dit que no a 5 acords (7%!), referents a cartipàs o definició d’objectius del govern, com ara el Pla d’Actuació del Mandat. Com a Junta de Portaveus, s’han presentat 22 mocions, les quals s’han aprovat lògicament totes per unanimitat.

Els partits també presentem mocions. CiU n’ha presentades 3, que hem votat afirmativament. ERC n’ha presentades 16: ens vam abstenir en 1, en vam votar en contra 2 i hem dit que sí a 13. Només per comparar, el PSC va votar “no” a 6 de les mocions d’ERC. El PSC en solitari n’ha presentada 1, que vam votar a favor. Nosaltres hem presentat 37 mocions, de les quals el govern n’ha rebutjat 18 i n’ha acceptat 19, de les quals 4 amb matisos. Hi ha hagut 24 mocions d'entitats i associacions que han tingut un suport desigual.

En l’Àrea de Serveis Generals s’han tractat 243 punts, dels quals se n’han votat 232. D’aquests, n’hem votat afirmativament 145 (63%), ens hem abstingut en 41, bàsicament d’organització interna, recursos humans i canvis de partides, i hem votat en contra en 46 acords (20%!). Hem dit amb claredat i contundència NO a la política fiscal i pressupostària del govern. Ha estat una política que té un punt de partida que PSC, CiU i ERC van intentar situar al bell mig de la vida pública de Sant Feliu i que n’han sortit escaldats: el famós “forat econòmic”, sempre negat per ICV. Finalment, “els diners del forat” "van aparèixer" i van finançar el 80% del cost de la remodelació Laureà Miró. Però entremig hi va haver un increment del 10% de l’IBI i la revisió a l’alça de molts preus públics. El seu intent de desacreditar globalment la gestió econòmica d’ICV va resultar, com ha estat evident, inútil. Personalment, crec que va ser un intent de desprestigi i assetjament a ICV que no els ha sortit bé.

En l’Àrea de Serveis Territorials s’han tractat 100 punts, dels quals se n’han votat 99. D’aquests, n’hem votat afirmativament 73 (74%), ens hem abstingut en 13 punts, sovint tramitacions inicials o provisionals que després hem votat finalment a favor, i hem votat en contra 13 punts (13%!). El vot negatiu d’ICV-EUiA en aquesta àrea ha rebutjat explícitament la política urbanística i la concessió del servei de recollida de residus. Es tracta d’una oposició legítima que defensa amb claredat un model alternatiu de ciutat, una manera diferent de construir-la. Vam votar en contra de les modificacions de planejament de Hoechst i dels entorns del CEIP Salvador Espriu, que ja han estat definitivament aprovades per la Generalitat. Vam votar en contra de la modificació de planejament que comportava la creació d’un túnel a les Grases i la requalificació de zona verda al Mas Lluí, i aquí PSC, CiU i ERC s’han hagut de fer enrera i ho han pagat electoralment en aquests barris. Vam votar en contra de la concessió de recollida de residus, i tenim la convicció que no hem estat els únics en comprovar que va ser una mala decisió i ha tingut un mal funcionament.

En l’Àrea de Serveis Personals s’han debatut 191 acords. N’hem votat afirmativament 188 (98%!), ens hem abstingut en 2 i n’hem votat només 1 en contra (0,5%!!!). Les dues abstencions van fer referència a punts que el mateix regidor de Participació va discutir. L’únic vot en contra va fer referència a l’acord populista pres en l’últim ple del mandat de donar 25€ per família per a la compra de llibres de text, sense cap criteri social de més atenció a les famílies amb més necessitats ni cap objectiu polític d’equitat o igualtat d’oportunitats.

En l’Àrea de Ciutat Sostenible s’han debatut 54 acords. N’hem votat afirmativament 48 (89%), ens hem abstingut en 5 i n’hem votat només 1 en contra (1,9%!), relatiu al funcionament del Consell de Comunicació.

Finalment, es debaten les propostes de la Secretaria de l’Ajuntament, bàsicament actes de plens i ratificacions d’acords de l’alcaldia o la Junta de Govern. Han estat 120 punts, dels quals 73 s’han sotmès a votació i dels 47 restants se n’ha donat compte. Hem votat afirmativament 72 acords i només 1 en contra (1,4%!).

La relació d’allò a què hem donat suport seria llarguíssima i avorriria als lectors que encara són davant la pantalla. Però aquí n’hi ha algunes: soterrament, piscines, remodelació de Laureà Miró, subvencions, serveis com la neteja d’edificis o la jardineria, suport a acords amb la Generalitat (centres escolars, serveis a les famílies, arxiu comarcal al Mas Lluí,...).

Hem fet, doncs, una oposició en base a la defensa del nostre propi programa electoral i al suport ciutadà evident que té al darrera. Hem dit que SÍ allà on hi havia coincidència amb el Govern de la ciutat (en 664 acords de 820), ens hem abstingut on només compartíem parcialment els criteris (en 79 acords de 820) i hem dit clarament que NO quan hem estat en clar desacord amb l’equip de govern, sobretot amb la seva política fiscal i la seva política urbanística (en 77 acords de 820).

Aquesta és, d’altra banda, l’oposició que estic convençut que farem: una oposició lleial i constructiva, amb suport sense reserves al Govern en temes estratègics i en què s’hagi treballat amb consens, però sense renunciar a ser alternativa de govern, sense renunciar a plantejar i defensar amb convicció les nostres pròpies propostes quan ho considerem convenient i tinguem el suport ciutadà suficient per fer-ho.

I, finalment, declaro formalment obert aquest debat perquè una veu més autoritzada que la meva rebati (argumentadament, això sí) el que he volgut demostrar.

Comentaris

Anònim ha dit…
Davant aquesta oposició lleial i constructiva tant ben demostrada, ningú ho faria tant bé com vosaltres.
M'alegro que hi continueu.
Gràcies
Jo m'alegro que valoris la nostra tasca contra una política fiscal abusiva i una política urbanística sense rumb. No et càpiga dubte que, en aquests temes, "seguiremos en la brecha".
Però em queda un dubte: també t'alegra que continuïn els que han fet possible aquestes polítiques?
Gràcies a tu.
Anònim ha dit…
El problema es que el Govern no esta a l'alçada de l'oposició, per aixó els cal difamar i buscar un punt de guia, llastima que aquest rumb sigui l'oposició i no la ciutat.


Força Sant Feliu
Anònim ha dit…
Desde luego que el gobierno no está a la altura de este tipo de oposición... no cae tan bajo.

No miente, no trasgiversa, no utiliza las cosas a su propia convenencia ni cambia de estrategia y de opinión dependiendo si hay elecciones, si hay que pactar o si hay intereses varios...

Pues sí, el gobierno de esta ciudad no está a la altura de la oposición que hacéis vosotros... y menos mal!
Anònim ha dit…
El problema es que tenéis un ego que no cabeis en él además de un problema psicológico. Quien difama a quien? Quien ha dado lecciones de saber gobernar sin difamar es el equipo de gobierno y no vosotros que habéis estado cuatro años haciendo oposición destructiva y luego encima queríais pactar. La altura de los políticos se mide en las urnas y la valoran los ciudadanos. Y ahí estan los resultados. El PSC es el único partido que ha subido en porcentage de voto. Y PUNTO.
Anònim ha dit…
Ostres anònim, i això que el PSC està governant. Quanta ràbia es desprenen de les teves paraules. Però vosaltres sou així, rabiudos fins l'infinito y más allá. En fin que la suerte os acompañe y no se os atragante el poder, o lo que es peor, esa rabia contenida que tanto os caracteriza, en Sant Feliu, Catalunya o España, para mi casi todos estais cortados por el mismo patron.
Jordi, continua amb el teu blog. Molt interessant.
Salut
Anònim ha dit…
Pero a ver... ¿Qué rabia contenida? porfavor... ¿Cuanta tontería se puede soportar en un comentario sin poder contestar de forma contundente?
porque ese es tu problema "anònim" que confundes el ser contundente, el tener ganas de zanjar un tema que ya dura demasiado,que no tiene base ninguna y que sólo se sustenta en las ganas de molestar, con la rabia...

La respuesta del anònim que acaba su mensaje diciendo "y punto" no es en absoluto rabia contenida, es sólo un mensaje que protesta ante las mentiras.

A ver si ahora molestarse ante la falsedad va a ser estar rabioso por dentro... porfavor!!!!
Anònim ha dit…
Aqui esta la mostra, mentres un argumenta, altres nomes difamen diuen que que els altres difamens i no argumenten res.

en fi, D'on no n'hi ha no en raja.

Algun dia algu argumentara perque el que diu el jordi no es veritat...


Força Sant Feliu
Anònim ha dit…
El problema son las drogas, está claro, porque como se pueden decir estas tonterías a estas horas de un viernes(oh!dios mio estoy difamando otra vez, seré del psc? no tendré argumentos? dios mio!!! Ala! a cascarla y si sois felices así, força sant feliu y los tripis de ICV.
Para acabar, gracias a anomino por estos momentos de humor, argumentados, claro!!
Anònim ha dit…
I mes del mateix, sin argumentos...

d'on no n'hi ha no en raja...
Que lamentable tot plegat... Fins a la data, no he esborrat cap comentari de ningú ni he posat cap filtre a la publicació de comentaris. El meu blog és obert i escric del que em ve de gust. S'hi pot estar a favor o en contra, es pot trobar pertinent que barregi la genealogia amb temes municipals, però el que mai he pretès és ofendre ningú. A què ve ara que algú parli dels "tripis d'ICV"? Suggereixo que el que diu aquestes bestieses ho rectifiqui, abans d'enviar-les directament al cubell de les escombraries. I és que quan llegeixo bajanades així, mea burro.
Anònim ha dit…
ein??

doncs a mi em sembla que està bastant clar que no es refereixen al teu escrit sino al que comenta l'ànonim sobre la falta d'arguments...
realment no hi ha enteniment...
Anònim ha dit…
però com podeu ser tant ridículs els polítics (tots), no us n'adoneu que qui ha guanyat amb diferencia ha estat l'ABSTENCIÓ.

i ara, continueu discutint-vos, RIDICULS!
Anònim ha dit…
jajaj anda!
mira que poner eso... bajo el nombre "comunista"
jajajajaajajajjaja

quién es ridículo?

tienes razón! no nos discutamos, queramonos todos y vivamos unidos y felices en comunidades gobernadas por el amor y los buenos sentimientos! que bonito, que real... que factible...

mira, nosotros discutimos, cierto, pero porque todos tenemos un objetivo común que es intentar hacer lo mejor posible por nuestros municipios. No siempre nos ponemos de acuerdo en el modo, e incluso a veces tampoco en las formas, pero al menos hacemos algo, nos preocupamos y nos interesamos...

los que se abstienen, o los que valoran más a los que se abstienen que a los que participan... no sirven para nada.

Prefiero tener un momento acalorado y discutir porque me importa esta ciudad que pasar de todo y encima quejarme luego de los que sí se preocupan!
Anònim ha dit…
ridiculo, tu por lo unico que te preocupas es por tus bolsillos i por los de tus amigos. la gente normal, de la calle os vemos el plumero i por eso nos abstenemos, para no legitimar este RIDICULO espectaculo.
Anònim ha dit…
ah! i de buenos sentimientos, ni uno. Hacia vosotros lo unico que siento és menosprecio i un poco de odio por lo complicada que nos haceis la vida para poder vivir a nuestra costa.
Comunista, sobre "menosprecio y un poco de odio" no construirem (sí, en primera persona del plural)res. Aquest bloc és lliure i no pretén ser un ridícul espectacle: si el veus així, simplement passa'n.
És evident que tenim un problema de funcionament democràtic i que això es manifesta amb l'abstenció. I jo crec que no n'hi ha prou amb denunciar-lo, que cal plantejar propostes alternatives concretes: per això jo reclamo allà on puc i amb la veu ben alta una altra llei electoral, perquè cap "aparatitx" de cap direcció de cap partit prengui decisions per agafar-se com sigui a la seva cadira.
Ah! I la meva està a un institut de Sant Joan Despí: no tinc cap intenció que ni tu ni ningú no em mantingui.
Anònim ha dit…
mira company, crec que tinc dret a dir que això és un rídicul espectacle perque així és com ho penso. És el mateix espectacle que veig a la tele i als diaris plens de noticies de les vostres discussions sobre els vostres problemes, les vostres quotes de poder i els vostres discursos populistes.
Pel que fa el tema de "construirem, en primera persona del plural" el que opino és que ara demaneu ajuda i ens intenteu implicar a "participar" en el sistema que vosaltres (en segona persona del plural) heu contruit. L'heu construit a base de claudicar davant els interessos empresarials, davant els interessos dels bancs, les immobiliàries, els mass media,.. i us heu posat de part dels poderosos en comptes de posar-vos de part del poble. I així estem el senyor saura cobrant 8000 € al mes, la senyora Mayol 7000, el Baltasar més del mateix i jo cobrant 850 € i treballant 10 hores al dia. Ho veus lògic? doncs la gent tampoc, i per això quans ens demaneu el vot pensem... que us votin els banquers i els rics, que a ells si que els solucioneu la vida.
Anònim ha dit…
Tens tot al dret a opina, dins del respecte, però a mi m'agardari que proposesis alguna cosa i que no tot fos tan destructiu. Per cert si creus que ser politic es facil i es guanyen molts diners podries dedicar-t'hi encara que no hi creguessis en la politica.