Per un Sant Feliu sense capitans.

El Periódico, 25/04/2007.
El sistema democràtic català arrossega des de la transició un dèficit que encara avui no té aspecte de resoldre's: la falta d'alternativa real de govern en la majoria d'ajuntaments de l'àrea metropolitana de Barcelona. Es miri com es miri, la diferència amb què el PSC guanya les municipals des de mitjans de la dècada dels 80, quan es va enfonsar el PSUC, s'ha convertit en un dels factors que més erosionen la qualitat de la nostra democràcia. No per falta de pluralisme, sinó perquè en cada elecció el que està en joc no és qui governarà, sinó, com a màxim, quant poder haurà de cedir el PSC als seus possibles socis, si és que els necessita.

L'hegemonia socialista té les seves raons perfectament explicables i responen a una realitat històrica concreta que no canviarà a curt termini. Això sembla clar. Correspon llavors al PSC la principal responsabilitat a l'hora de garantir que aquest fet anòmal no tingui conseqüències negatives per al conjunt del sistema i fins i tot per al mateix partit. N'enumeraré algunes més enllà del perill en si que suposa la perpetuació en el poder i les pràctiques corruptes i caciquils que se'n puguin derivar.

Per exemple, l'aparició d'una classe dirigent acostumada a guanyar sense baixar de l'autobús i a no haver de negociar res ni donar explicacions a ningú. El nostre sistema polític atorga un gran poder i protagonisme a la figura de l'alcalde, fins al punt que es pot convertir en un autèntic contrapoder. El PSC és l'únic partit a Catalunya que, per raons òbvies, té un fort lobby d'alcaldes, que actua com a grup de pressió al marge dels òrgans de representació interna.

En segon lloc, ha d'evitar la desmotivació d'un electorat, preferentment jove, per al qual el PSC representa més el poder establert (una mena de PRI mexicà, per entendre'ns) que l'esquerra renovadora. Aquest allunyament de la política que es pot apreciar entre els joves de l'àrea metropolitana pot tenir conseqüències perjudicials, com l'aparició de grups d'extrema dreta o antisistema, o fins i tot fenòmens com Ciutadans, que sí que es presenten a la societat com una aposta realment nova i transgressora. No oblidem tampoc que el PSC ha anat retrocedint a poc a poc en bona part d'aquests municipis, i les enquestes indiquen que la tendència no es corregirà el 27 de maig.

I en tercer lloc, el PSC ha de cuidar al màxim la importància del debat públic amb altres forces polítiques, encara que li sigui aritmèticament innecessari, i evitar la temptació populista. L'essència d'un partit polític és el contrast d'idees amb l'adversari. Si en lloc d'això el convertim en una escola de capitans, el més probable és que quan surtin al mar s'enfonsin amb la primera ràfega de vent.

Comentaris

Anònim ha dit…
A Sant Feliu jo diria que ens trobem precisament en la situació contrària... s'està normalitzant el mapa político-electoral. Per la qual cosa, el títol afegit de Per Un SantFeliu Sense Capitans té tot el seu sentit, JSJ,... però aplicat a ICV... el poble és savi i ja va començar a fer-ho fa 4 anys i ho rematarà ara. "Es miri com es miri, la diferència amb què ICV guanyava les municipals des de mitjans de la dècada dels 80, s'havia convertit en un dels factors que més erosionaven la qualitat de la nostra democràcia". Et sona?
Anònim ha dit…
Ostres! Li ha dedicat vostè més espai al PSC que a la seva pròpia candidatura. Potser és que no s'ho acaba de creure gaire això de que tornaran a governar i només pensa en quant poder perdrà el PSC? Potser és que davant de la manca d'idees només queda mirar els altres a veure si els puc fotre? Tanta mania li té al partit amb el que esperen governar, com a forces d'esquerres?
No, home, no! Al tren he llegit aquest article i aquesta tarda he volgut penjar-lo perquè l'he trobat encertadíssim. JO NO LI TINC GENS DE MANIA AL PSC... SI JO MATEIX EL VAIG FUNDAR AQUÍ A SANT FELIU ARA FA POC MÉS DE TRENTA ANYS!!! El que sí que no puc és amb una manera de fer que és justament la que es retrata en aquest article i que, sense anar més lluny i dins la nostra comarca, ha comportat la defenestració d'una magnífica alcaldessa com la de Sant Boi, per no ser suficientment submisa amb la cadena de comandament capitanesc del seu propi partit. Jo crec que més aviat que tard ens haurem d'entendre amb el PSC, com he dit en algun altre comentari del meu blog. És lògic i és necessari, encara que difícils relacions personals ho dificultin. Però això a la gent tant se li'n fot i a la política no s'hi va a fer col·legues. Per tant, si hi ha (com molta gent intuïm) un molt bon resultat per a ICV-EUiA, tots haurem de fer una lectura atenta d'aquest resultat: tant nosaltres, com el PSC i la resta de partits. Si Vázquez ens apallissa, haurem d'abandonar tota reserva al seu paper i el seu govern; i si nosaltres tenim un bon resultat, Vázquez no podrà ignorar-lo i tornar a fer estranyíssimes sumes per no perdre la cadira a la que va arribar per la porta falsa. En tot cas, mirant-nos-ho amb calma, que hi ha molta vida més enllà de les eleccions i tot just queda només un mes per veure qui tindrà més suport de la ciutadania.
Anònim ha dit…
Sobraba eso de POR LA PUERTA FALSA. Era la única puerta, legal y legítima, que hay. Nunca cambiará, sr. San José.
Quan dic "Por la puerta falsa" no vull dir -com he repetit moltes vegades- haver pactat amb CiU i ERC: el nostre no és un sistema d'elecció directa, i amb aquesta farina hem de fer el pa. El que em refereixo és a haver acceptat un pacte basat en un acord contrari als interessos de Sant Feliu i que nosaltres vam rebutjar del tot: el famós tema del vial del Torrent del Duc... que finalment Vázquez diu que farà com una prioritat del proper mandat. Ho pots rellegir amb detall, si t'interessa, a l'article "Per què és èticament qüestionable..." que vaig escriure el 30 de gener.
Perquè, una qüestió: aprovar un vial al 2002, rebutjar-lo al 2003 per tal de poder ser alcalde i tornar-lo a proposar com a prioritat el 2007... tot plegat no és una mica estrany? No tinc una mica de raó, ni que sigui només una mica, per dir que el Juan Antonio és alcalde "per la porta falsa"?