Per què és èticament qüestionable el pacte de govern de l’Ajuntament de Sant Feliu?

Acabo de llegir al bloc de Juan Antonio Vázquez el seu parlament després de ser reescollit com a cap de llista del PSC a les properes eleccions. Hi fa un esment, adreçat evidentment a ICV-EUiA, sobre la necessitat d’acabar amb el “cuestionamiento permanente de la legitimidad del gobierno municipal”.
Vázquez, com molts altres defensors del pacte entre PSC, CiU i ERC a Sant Feliu, insisteix a recordar que tenim un sistema d’elecció indirecta de l’alcalde, i que és alcalde qui té més suport en el ple municipal. Com al Parlament, on ICV-EUiA formen part d’un govern que no és justament el de la llista més votada. Per tant, hauríem de fer muts i a la gàbia.

Però aquest no és el punt que fa èticament discutible el pacte que van subscriure aquests partits el juny de 2003. No qüestionem la legitimitat de Vázquez perquè va voler pactar amb CiU i no amb ICV. La legitimitat del seu govern és èticament qüestionable perquè es basa en un acord que, sabent-ho, lesiona els interessos de la nostra ciutat.
Això cal explicar-ho perquè, d’aquí a pocs mesos, ens correspondrà a tothom validar o no la decisió que en el seu dia va prendre Vázquez per tal de poder arribar a l’alcaldia. I llavors, quan n’hàgim pogut parlar a bastament, si torna a sortir el Juan Antonio no tindrà, de ben segur, cap discussió sobre la legitimitat del seu govern.

Però ara no podem oblidar la història del seu nomenament. L’any 2003 es va aprovar inicialment un planejament urbanístic que afectava tot el terme municipal des de la Riera de la Salut fins al límit amb Molins de Rei, elaborat amb la participació de veïns, propietaris i administracions després de dos llargs anys d’encaix de les expectatives de tothom. Entre els temes resolts, hi havia el fre definitiu a qualsevol temptació d’urbanitzar a l’àmbit santfeliuenc del Parc de Collserola i també la solució definitiva al soroll al barri de les Grases amb un vial que, amb totes les garanties mediambientals, passava pel Torrent del Duc. En el ple de l’ajuntament, aquest planejament socialment consensuat va comptar amb el suport de tots els grups i l’abstenció d’ERC: 20 vots a favor, cap en contra i la seva única abstenció.

Al quedar empatats en número de regidors ICV i el PSC (coses de la llei d’Hondt: amb un vot més per taula per a ICV o dos vots menys per taula per al PSC hauríem tingut una regidora més!), ERC planteja deu condicions sine qua non per formar govern. Una de les condicions innegociables era abandonar tota la feina feta en el planejament urbanístic de Collserola i plantejar una alternativa diferent, que ja s’havia valorat i desestimat anteriorment, fent passar el vial per darrera del barri de les Grases.

Nosaltres vam coincidir amb ERC amb 9 dels 10 punts que ens va plantejar. Però ICV-EUiA vam considerar inadmissible prendre conscientment un acord contrari als interessos de Sant Feliu: per això vam rebutjar la pretensió d’ERC de desfer tot el camí fet en relació al barri de les Grases i a les propietats i institucions implicades en tot l’àmbit, i canviar una carretera pel davant de les cases per passar-la tot just al darrera.

Per contra, Vázquez va acceptar “el órdago” d’ERC i va decidir admetre el que per a nosaltres era inadmissible, amb tal d’arribar a l’alcaldia. El PSC va acceptar la proposta inviable i inadmissible d’ERC i això va decantar el vot dels republicans i, indirectament, de CiU. En el seu programa de govern, textualment es van comprometre a: “Modificar el traçat de la carretera projectada pel Torrent del Duc amb un nou traçat que generi menys impacte ambiental, en un termini de tres mesos”.

El que ha passat després crec que és prou conegut. No en tres mesos, sinó en tres anys, van plantejar finalment la seva nova alternativa: un túnel a les Grases, finançat amb la requalificació de zona verda pública al Mas Lluí, enviant novament els camions al bell mig del barri de la Salut mentre duressin les obres.

La resposta de la ciutadania va ser clara: pancartes, recollida de signatures, assemblees i diverses mobilitzacions contràries a aquest despropòsit van frenar i fer inviable allò que va constituir la base de l’acord entre PSC, CiU i ERC. És a dir, la ciutadania va donar la raó a ICV-EUiA, quan dèiem que era inviable la proposta que va portar Vázquez a l’alcaldia. Però ell continua d’alcalde: des del seu punt de vista, dirà que és un lleuger entrebanc en quatre brillants anys de govern. Però el que ja considero excessiu és que digui, a més, que no es pot qüestionar la legitimitat del seu govern.
Perquè... és una nimietat que sigui alcalde algú que pren conscientment acords inviables i perjudicials per a la seva ciutat? És un tema menor, alguna cosa per passar-hi de puntetes, tapar-se el nas o mirar a un altre costat? És políticament incorrecte que es parli en veu alta d’aquestes coses? En tot cas, cap silenci no és etern: tots i totes tindrem d’aquí quatre mesos la paraula.

Comentaris

Anònim ha dit…
Seguint aquesta tesi, vosté no està legitimat per totes les pifiades que van tenir lloc mentre estava al govern local, no? Dimiteixi, dons.
No ho has acabat d'entendre, company... Jo no parlo dels errors que es puguin cometre (tots en fem i, en l'àmbit de la política, els avalua tothom cada quatre anys, afortunadament!... a part que m'agradaria saber a quins en concret et refereixes!). Parlo de prendre decisions sabent que són incorrectes, parlo de si tot s'hi val per assolir els propis fins... I no generalitzo: em cenyeixo als acords que van permetre al Juan Antonio ser alcalde. O és que una sola de les dades que dic és incorrecta? O és que en el programa electoral del PSC es presentava com a urgent el canvi que havia aprovat pocs mesos abans en relació a Collserola? El que deslegitima no són els errors, company, és l'oblit del propi programa, és la ignorància de l'interès general, és creure que en política el fi justifica els mitjans. Jo, si la política és això, prefereixo poder mirar als ulls a tots i cadascun dels ciutadans de Sant Feliu: el preu d'estar a l'oposició em sembla enormement petit per la tranquil·litat de consciència que em permet escriure amb la claredat que escric
Anònim ha dit…
Ah!también puede mirar a los ojos cuando una auditoría interna ha puesto de manifiesto cierto desfalco económico. En qué se gastaron el dinero?
Ah, ¿tú eres el único que aún se cree la patraña del "forat"? Te recomiendo encarecidamente la lectura de nuestra revista Entorn en que podrás ver los documentos que demuestran dónde estaban los dineritos de ese "¿cierto desfalco?". Si de verdad hubiera existido, ¿no crees que algún amiguete tuyo se hubiera extasiado sólo con pensar de llevarnos "a los de antes" a algún juez? Por cierto, ¿a qué "los de antes" os soléis referir? porque vuestro candidato está en la casa desde 1987 y en el gobierno desde 1996. Como solía decir un insigne concejal que vió la luz en 2003, con comentarios como el tuyo, mea burro.
Anònim ha dit…
claro q me voy a creer antes tu panfletario politico que a la empresa externa que hizo la auditoria.

y por cierto, tal y como habláis parece que Baltasar y Merino nunca fueron alcaldes. A esto se le llaman balones fuera, si tan orgullosos os sentís de la acción de gobierno que llevásteis acabo no sé pq ahora renegáis tanto de ella.
Bufff.... mea burro.....

Ignoro qué retorcida interpretación de no sé qué retorcida mente puede decir que renegamos de la acción de gobierno de Merino y Baltasar... mea burro... i a sobre pixa fora de test...

Y sobre la teoría del agujero (tan falsa como la truculenta y vergonzante teoría de la conspiración), te recomiendo simplemente la consulta de los justificantes de los ingresos que PSC, ERC i CiU ocultaron a la consultoría en 2003 (Entorn, 63, de febrero de 2006). Pensar es sano.
Anònim ha dit…
CLAR QUAN NO GOVERNA icv LLAVORS NO INTERESSA A SANT FELIU! no teniu la cara dura vosaltres!